Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вреди?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вреди?

Мнениеот Haralampi » Пон 08 сеп 2014 12:59

Редовно сутрин минути след тръгването от къщи ми се налага да покарам известно време на 1-ва или 2-ра предавка в задръстване без допълнителна газ (и очевидно при още доста студен двигател)... т.е. колата си се влачи с минимума колкото да не загасне. Макар, че не виждам как може да се избегне в повечето ситуации ми е интересно дали има техн. причина подобно нещо да се избягва (двигател, скоростна....)? :yahoo_09

Потребителски аватар
Pirogov
Автомобил:
Двигател:

Re: Каране на скорост без газ при незагрял двигател.... Вред

Мнениеот Pirogov » Пон 08 сеп 2014 13:04

Няма проблем стига да не я "ръчкаш" студена

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 08 сеп 2014 14:28

Това е точно обратното на ръчкането :)
Иначе студена гледам да я държа винаги до под 3000 оборота (обикновено 2700-2800).

bushido71
Автомобил: Skoda Superb 1.8T
Двигател: AWT 2003

Мнениеот bushido71 » Пон 08 сеп 2014 14:43

Не виждам проблем за двигателя. Аз точно зимата оставям колата да загрее 3-4 мин за да влезе в оптимална температура и тогава тръгвам.

Потребителски аватар
swir4o
Автомобил: VW Passat Variant Pacific
Двигател: 1.8 ADZ

Мнениеот swir4o » Пон 08 сеп 2014 14:53

Това не е правилния начин на шофиране. Много хора оставят автомобила да работи на място 1-2 минути и тогава потеглят. Според д-р Ханс- Рюдигер Етцолд, инженер по автомобилна техника във VW, работата на място на мотора сутрин при студен старт вреди на 3 неща:
- на разхода на гориво
- на екологията
- на доброто смазване.
Относно оборотите на мотора, докато стрелката на температурата не започне да се движи, не е добре да превишават 2000
Безаварийно каране!

Потребителски аватар
IceHeart
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.8 AGN

Мнениеот IceHeart » Пон 08 сеп 2014 15:00

Пичове разбирам, да караме нови коли, да го мислите. Ние караме таралясници на по 10++ години, и не знайна ръка употребявани, и сега ще ги пазим. То ако предишния/те собственици, не са ги пазили, вие и да ги пазите няма да ги опазите, просто опит за удължаване на живота им. Карайте си както обикновенно и това е. Една кола/жена колкото и угаждаш, толкова повече се капе/недоволства.
Хубава е темата, не ме разбирайте погрешно. Но това което дискотирате, засяга нови коли, а не износени :th_up

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 08 сеп 2014 16:13

bushido71 написа:....

Винаги изчаквам поне половин минута след палене преди да тръгна.

swir4o написа:...

Литър на час разход (при студен двигател) разделено на 60 минути прави 17 милилитра на минута. При изчакване около минута това е и екологичния и финансов "удар" - 17 милилитра изгоряло гориво равняващо се на под 5 стотинки. Финансовите и екологични последици от едно ненужно изпреварване са в пъти по-големи.
Нито една машина на този свят не се препоръчва да бъде натискана моментално след студен старт. Най-малкото термичния шок си казва своето.

Иначе под 2000 оборота...!? Интересно как се кара извънградско на под 2000 оборота при задръстване/динамично шофиране дори и с дизелов автомобил, камо ли бензинов. Мисия невъзможна. До 2500 звучи по-реалистично :)

IceHeart написа:...

В случая става дума за относително нов автомобил...

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 08 сеп 2014 16:34

Карай си я в нормални обороти 2000-2500 както всеки друг автомобил преди да е достигнал работна температура!
Чак да я подгряваш и да я чакаш според мен е излишно, на 13-15 годишен кош тепърва да започваш да му пазиш двигателя ми се струва малко прекалено, при положение че този преди теб може да е тръгвал всяка сутрин с пилене на гуми и оборотомер в червеното :smile

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 08 сеп 2014 17:28

forski, мерси за мнението, но в темата питам за друго, а и личи, че не си я прочел. Виж поста точно преди твоя.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 08 сеп 2014 18:54

Тези 17мл не ми стана ясно откъде дойдоха. На мен ми се струват занижени с поне няколкостотин процента.
Нищо и няма на колата като я караш студена.
ПП Напиши за каква кола става въпрос, като не искаш да се коментира колата от профила ти.

Потребителски аватар
Pirogov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pirogov » Пон 08 сеп 2014 19:02

Ама няма смисъл, темата приключи :confused

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 08 сеп 2014 19:09

Може би трябва да повторя въпроса ми, въпреки, че той се съдържа и в заглавието:

Не става дума за тръгването след палене, не става дума и за максималните обороти докато загрее. Въпросът ми касаеше конкретно продължителното каране без (допълнителна) газ на първа/втора предавка въобще, а още повече при незагрял двигател! Т.е. на минимални обороти. Това подлага ли скоростната на повишено натоварване, подлага ли двигателя на нещо нежелателно докато е студен?

И все пак на въпроса ти:
Нормално всяка кола (без значение бензин или дизел) при загрял двигател в покой гори 0,5-0,8 л/час. При студен двигател тази стойност е 1-1,5 л/час. Ако вземем 1 литър на час като стойност (защото 1,5 бързо пада надолу, пък и дори и да тръгне човек моментално, разходът в първите минути продължава да е повишен), разделим на 60 минути за да видим колко е разхода за минута се получават 0,01666 л/минута или 17 милилитра на минута, което е под 5 стотинки разход. Сега разбра ли? Но това няма отношение към въпроса ми, беше просто обяснение защо никога не тръгвам веднага след палене, а чакам около половин до една минута, както и никога не гася двигателя веднага (оставям още 5-10 секунди след паркиране). Мисля, че всеки един от нас може да си позволи 2-3 стотинки всеки ден за да не подлага двигателя си (бил той и на "13-15 годишен кош" както някой се изрази) на ненужен стрес и амортизация, ако го е еня.

Последна промяна от Haralampi на Пон 08 сеп 2014 19:19, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Pirogov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pirogov » Пон 08 сеп 2014 19:13

Е нали ти отговорих още в първия ми пост - не вреди. И на първа и на втора, и на трета и т.н. Ако е работила 30 сек. (1 мин. зимата.) на място - тръгваш и се придвижваш леко няма проблеми.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 08 сеп 2014 19:18

При движение на ниска предавка без газ или с малко газ двигателя работи с практически същото натоварване като на празен ход така, че дори е препоръчително да караш така дори и да няма задръстване. Инструктора на баща ми му е казал винаги като запали студения двигател първите 100м да кара на 1ва скорост. И тази препоръка ми се струва съвсем разумна. Няма нужда да гледаш особено внимателно в оборотомера, просто не я ръчкай студена.
Не знам откъде си ги взел тези данни за разхода на празен ход, ама аз много трудно бих повярвал в подобни числа - всъщност изобщо не бих повярвал особено за разхода на студените двигатели.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 08 сеп 2014 19:18

Haralampi лятно време няма проблеми. Зимно пти минуси вс е скована.плане , малко работа на ПХ /няма да обеденеем/ , бавно тръгване/със смяна на предвакли ,без високи обороти.И маслото в ск. кути се попразбърква и двигателя се постопля.
Остави пшисанията да се тръгва веднага след палене - това е за екология.
По принцип сменям предваки на 2400/2500 об/мин при сегашната талига.Това е пика за въртящия момент.

"всъщност изобщо не бих повярвал особено за разхода на студените двигатели." :Mr Green Fun хах ха .Показанията на бордкомпа са ужасяващи :horror :horror за разхода на студен двигател.

Последна промяна от kris11 на Пон 08 сеп 2014 19:20, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”