Знам, че има тема за зимните гуми, но ми се стори че не е там правилното място да си задам въпросите.
Понеже към края на месеца ми предстои дълго пътуване и после седмица след това наобратно ( общо кам 4000 км от Германия до България и обратно ) и понеже чета постоянно за разни наводнения в България, а и тук редовно почна да вали и да падат температурите реших да си поръчам нови зимни гуми да се подготвя за пътуването. И така от днес гумите вече са монтирани (5 броя Pirelli Snowcontrol 3 205/55 R16 произведени 21ва седмица на 2014).
Та въпросите ми са следните:
1. Дали е много рано още за зимните гуми ?
2. Вие как бихте постъпили, ако ви предстои дълго пътуване през много държави (все пак ще се кара и през нощтта когато температурите са под 10 градуса) ?
3. Каква е максималната препоръчителна температура, при която нормално могат да се карат зимни гуми без последици за гумите и пътното поведение на автомобила ?
4. При по-високи температури предполагам ще помогне ако се кара малко по бавно ?
за сега за това се сещам някой ако се сети нещо може да добави още въпроси да стане по пълна и полезна темата за всички
малко след дъжд качулка ама все пак да питам може темата да е полезна и за други хора:)
п.п. Извинявам се ако това не е правилното място за темата и моля админите да я преместят на правилното място. Благодаря!

Голямата мистерия на зимните гуми :)
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Голямата мистерия на зимните гуми :)
Според мен не си прибързал, а точно на време. Ако чакаш последния момент, ще се начакаш на опашки по-гумаджииниците и ще се проклинаш, здраво.
Гумите и спирачките според мен са едни от най-важните в една кола, след окачването.
Нямам голям опит с тази марка, но щом са нови, няма как да не са хубави.
Дългото пътуване си е риск, как и да го погледнеш, особено есен/зима. И няма за какво да се притесняваш, навън е 20 градуса, вечер пада и до 18. Температурата в чубина е различна, за всеки град/село. Няма да износиш гумите, ако окачването е добро, и няма нищо за сменяване.
Лек път, и кажи кога ще пътуваш. Че така нищо не ни говори.
Гумите и спирачките според мен са едни от най-важните в една кола, след окачването.
Нямам голям опит с тази марка, но щом са нови, няма как да не са хубави.
Дългото пътуване си е риск, как и да го погледнеш, особено есен/зима. И няма за какво да се притесняваш, навън е 20 градуса, вечер пада и до 18. Температурата в чубина е различна, за всеки град/село. Няма да износиш гумите, ако окачването е добро, и няма нищо за сменяване.
Лек път, и кажи кога ще пътуваш. Че така нищо не ни говори.

- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Аз знам, че зимни гуми се слагат под 7гр и мисля, че малко си избързал със слагането им, независимо че ще караш 4000км. Сега, на въпроса ти - дали ще им стане нещо при по-високи температури, бих отговорил - не нищо няма да им стане. Първо - не са чак толкова високи темп. в момента, и второ ти няма да караш със 180 предполагам, че да ги износиш толкова бързо. За пътното поведение - едва ли ще усетиш някаква разлика. Аз от миналия октомври досега карам с едни зимни TOYO без да съм ги сменил, защото ще ги хвърлям /износени са по края и са напукани/. Така я взех колата и реших да ги търкалям лятото и да ги хвърля, защото някой преди мен ги беше опекал лятото. Някои ми казваха, че лятото в горещините нямало да държат, ще се плъзгат, ама няма такова нещо. Държат си здраво, и учудващо, че не се износиха. Зимата на леда обаче наистина не държаха, защото са опечени.
-
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: ABS 1994
Според мен малко си се презастраховал със зимните гуми. Имай и предвид, че по принцип зимните гуми на мокро се представят по-зле от летните/зависи в какво състояние са летните/.
-
- Автомобил: Volkswagen Passat R Line
- Двигател: 2.0TDI 140 DSG 2013
на 26ти ще пътувам и после на 6-7ми наобратно
Не съм съгласен при студено време дори и на мокро мисля, че зимните се представят доста по-добре.
https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
ето един тест (втората полвина на видеото)
_B4_ написа:Според мен малко си се презастраховал със зимните гуми. Имай и предвид, че по принцип зимните гуми на мокро се представят по-зле от летните/зависи в какво състояние са летните/.
Не съм съгласен при студено време дори и на мокро мисля, че зимните се представят доста по-добре.
https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
ето един тест (втората полвина на видеото)
-
- Автомобил:
- Двигател:
Нищо няма да им стане на зимните ти гуми, но при температури около 10°C летните ще се представят по-добре във всички случаи. При почти никаквата вероятност да карам на сняг, лед или под 5°C, аз бих избрал летни гуми, колкото и да е дълго пътуването.
- vanesto
Да, няма как лятната да е по-добра на мокро, при положение, че е по-твърда.
-
vanesto, предположенията са едно, а истината друго. Протектора на гумите не се прави за красота, а с определена цел/ има и такива които просто имат протектор/. Според теб няма смисъл производителите на гуми да се мъчат да правят и летни щом зимната е по-добра за лятото. Това че е по твърда лятната гума не значи, че изхвърля по-малко вода от зимната. Също мога да кажа и от личен опит, че зимната на мокро е с по лошо поведение от лятната.
-
- Автомобил:
- Двигател:
vanesto написа:Да, няма как лятната да е по-добра на мокро, при положение, че е по-твърда.
Няма как това твърдение да е вярно във всички случаи - така, както е написано.
-
myrshavija написа:Нищо няма да им стане на зимните ти гуми, но при температури около 10°C летните ще се представят по-добре във всички случаи. При почти никаквата вероятност да карам на сняг, лед или под 5°C, аз бих избрал летни гуми, колкото и да е дълго пътуването.
Аз пък четох, че летните гуми се сменят като падне температурата на 10 градуса, а всесезонните се сменят като падне на 7 градуса. Незнам колко е вярно....
А и една случка от миналата седмица
"Първи сняг падна в провинция Алберта, Западна Канада. Дебелината на снежната покривка на някои места е от пет до десет сантиметра, съобщиха от ИТАР-ТАСС. Температурата на въздуха бе 23-24 градуса по Целзий през предходното денонощие, в понеделник пък тя падна до нулата."
Копирано от standartnews.com
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
По принцип няма да имаш проблем , че си със зимни гуми вече . Подранил си с месец , но ако летните ти са били към края си ...
П.п. иначе в определени държави има изисквания, след определена дата , колата да е със зимни гуми и минимум откъм визочина на протектора . Доколкото знам след 1-ви ноември за Австрия , за другите не съм сигурен кога , предполагам и те там са някъде.
П.п. иначе в определени държави има изисквания, след определена дата , колата да е със зимни гуми и минимум откъм визочина на протектора . Доколкото знам след 1-ви ноември за Австрия , за другите не съм сигурен кога , предполагам и те там са някъде.
-
"zlos7ar"
Аз пък четох, че летните гуми се сменят като падне температурата на 10 градуса, а всесезонните се сменят като падне на 7 градуса. Незнам колко е вярно....
не знам къде ги четеш тези работи, но всесезонната гума нали е за всички сезони?!?!? защо да се сменя под 7* ???
П.П.Като си сложил вече зимните карай с тях, няма да ти е проблем. Презастраховал си се повече отколкото трябва за непредвидени зимни условия. Безаварийно пътуване!!
не знам къде ги четеш тези работи, но всесезонната гума нали е за всички сезони?!?!? защо да се сменя под 7* ???
П.П.Като си сложил вече зимните карай с тях, няма да ти е проблем. Презастраховал си се повече отколкото трябва за непредвидени зимни условия. Безаварийно пътуване!!
Последна промяна от _B4_ на Чет 18 сеп 2014 15:24, променено общо 1 път.
-
_B4_ написа:не знам къде ги четеш тези работи, но всесезонната гума нали е за всички сезони?!?!? защо да се сменя под 7* ???
Защото в САЩ си карат пикапите и джиповете с всесезонни през лятото, но те не са добър вариант през зимата поне аз така си го обяснявам :)
- vanesto
myrshavija написа:vanesto написа:Да, няма как лятната да е по-добра на мокро, при положение, че е по-твърда.
Няма как това твърдение да е вярно във всички случаи - така, както е написано.
Да, коригирам се - при равни други условия /грайфер, Дот, марка и т.н./.
-
- Автомобил:
- Двигател:
zlos7ar написа:Аз пък четох, че летните гуми се сменят като падне температурата на 10 градуса, а всесезонните се сменят като падне на 7 градуса. Незнам колко е вярно....
А и една случка от миналата седмица
"Първи сняг падна в провинция Алберта, Западна Канада. Дебелината на снежната покривка на някои места е от пет до десет сантиметра, съобщиха от ИТАР-ТАСС. Температурата на въздуха бе 23-24 градуса по Целзий през предходното денонощие, в понеделник пък тя падна до нулата."
Копирано от standartnews.com
Освен тая глупост за всесезонните гуми, си написал и това за снега - ако така ще разсъждаваме - че може да завали сняг през лятото, макар да е 30°C, да караме целогодишно със зимни гуми?
Явно вече си решил да си със зимните, какво искаш да постеигнеш с тази тема? Да убедиш и нас, че си прав? Мен няма да можеш, спести си усилията!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”