считате ли, че познавате сигналите на регулировчика, ама честно
http://www.shofior.com/traffic-cop
ПП
Регулировчикът е застанал с лице към вас, с дясна ръка изпъната право напред (към Вас), докато другата ръка е отпусната до тялото.
Имам ли право на десен завой ?
А: според правилника, НЕ
Б: според практиката, ДА (вкл и извън България)
вие кое спазвате ?

регулировчик
- Rat Fink
- Автомобил:
- Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI
Re: регулировчик
Аз го спазвам по учебник - само когато е странично и според положението на дясната ръка. Друг е въпроса, че има доста шофьори и шофьорки, които гледат като телета и не знаят какво и кога.... култура...
- Tipsy
- Автомобил:
- Двигател:
Аз до сега не съм виждал регулировчик, който да подава сигнали както в учебника
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Мисля, че е крайно време да отпаднат тия неща за регулировчици от обучението на шофьори. Времето им отдавна е отминало. Доколкото се случва полицай да регулира, винаги подава разбираеми жестове, които нямат общо с правилника. Също както допреди 30г колите все още имаха дупка за манивела, но накрая решиха, че е отживелица.
- burn0ut
- Автомобил:
- Двигател:
Скоро си взех листовките и да си кажа честно ... Много неща трябва да отпаднат и/или да се променят. От цялата работа, човек, който не е пипал кола и не се е интересувал от движение по пътищата ще разбере две неща - трамваите и пешеходците са винаги с предимство :D Запознах се с много новобранци покрай курса ... И никак не им е лесно, има много объркани неща,много подвеждащи и много сгрешени.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Имаше един такъв скеч едно време
"- Моля всички пътници качвайте се /на влака/
- Ние си седиме и он па
- Моля всички пътници качвайте се
- Ние па си седиме и он па
- Ние па си седиме, он по едно време
- Качуйте се бе говеда
- А те тва е за назе"
Та така и с регулировчика, срещах такъв в центъра на София, подаваше сигналите както са учебниците, е не чак толкова изпънато строеви, но разбираемо. Който знаеше що е то регулировчик минаваше, който не знаеше спира и чака да му надуят свирката и да му каже да минава, че иначе страх.
Без знаците на регулировчика не може, той ще подава знак с палка или ръка тръгвай, но ако има 2 посоки през кръстовището, а е пуснал двете насрещни, тия които искат да завиват на ляво няма как да стане срещу тия които идват направо, така че регулировчика и знаците му са необходими.
И понеже гледам колегата се изказал
Я кажи честно какво не ти хареса в правилника и закона да го дискутираме ние от страна на опита и айдукатите и специалистите които са писали закона и правилника срещу теб който наскоро си взел листовките и смяташ че има много излишни неща
"- Моля всички пътници качвайте се /на влака/
- Ние си седиме и он па
- Ние па си седиме и он па
- Ние па си седиме, он по едно време
- Качуйте се бе говеда
- А те тва е за назе"

Та така и с регулировчика, срещах такъв в центъра на София, подаваше сигналите както са учебниците, е не чак толкова изпънато строеви, но разбираемо. Който знаеше що е то регулировчик минаваше, който не знаеше спира и чака да му надуят свирката и да му каже да минава, че иначе страх.
Без знаците на регулировчика не може, той ще подава знак с палка или ръка тръгвай, но ако има 2 посоки през кръстовището, а е пуснал двете насрещни, тия които искат да завиват на ляво няма как да стане срещу тия които идват направо, така че регулировчика и знаците му са необходими.
И понеже гледам колегата се изказал
burn0ut написа:Скоро си взех листовките и да си кажа честно ... Много неща трябва да отпаднат и/или да се променят.
Я кажи честно какво не ти хареса в правилника и закона да го дискутираме ние от страна на опита и айдукатите и специалистите които са писали закона и правилника срещу теб който наскоро си взел листовките и смяташ че има много излишни неща

-
- Автомобил:
- Двигател:
Честно, имам някакви бегли спомени от рисунките в листовките (те седят в шкафа и няма кой да ги погледне) специално за регулировчика по визуална памет на картинка така ми знам знаците. Гледам да се сетя за картинката. Иначе както казваш колега К.Одаджийски като ми махнат с палка тогава знам че е за мене и трябва да минавам иначе пристъпвам плахо и бегло на полусъединител с крак на спирачката. 

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
stoyan0304 написа: Иначе както казваш колега К.Одаджийски като ми махнат с палка тогава знам че е за мене и трябва да минавам иначе пристъпвам плахо и бегло на полусъединител с крак на спирачката.
И аз така, понеже не съм виждал регулировчик на живо от има-няма 10 години, та съм му позабравил ръкомаханията и мурафетите

- instantaccess
- Автомобил:
- Двигател:
Смятам, че познавам сигналите на регулировчика.
Изумявам, се че има хора, които искат това да отпадне от правилника. Не забравяйте, че сигналите са международно одобрени и да кажем, че в България има регулировчик само в по-големите градове и рядко се случва на много хора рядко се случва да попаднат в такива ситуации. Ами в чужбинско?
Какво ще прави Ганьо като отиде с кола или да си купи кола в голям град в Германия например?
Изумявам, се че има хора, които искат това да отпадне от правилника. Не забравяйте, че сигналите са международно одобрени и да кажем, че в България има регулировчик само в по-големите градове и рядко се случва на много хора рядко се случва да попаднат в такива ситуации. Ами в чужбинско?
Какво ще прави Ганьо като отиде с кола или да си купи кола в голям град в Германия например?
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
В центъра на София редовно има регулировчици в час пик (както сутрин от 8:00 до 9:00, така и привечер 17:30-18:30) с цел по-бързото протичане на трафика. Тъй като офисът ми е в центъра, почти всеки ден се случва да има регулировчици като отивам или се връщам от работа.
Забелязвам, че голяма част от хората познават сигналите. Дори и пешеходците. Естествено обаче има и други, които идея си нямат какво прави тоя миуиционер там...
Забелязвам, че голяма част от хората познават сигналите. Дори и пешеходците. Естествено обаче има и други, които идея си нямат какво прави тоя миуиционер там...

- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
instantaccess написа:Смятам, че познавам сигналите на регулировчика.
Когато са минали 10 години от последната ти среща с регулировчик е повече от нормално да забравиш кое какво значи. Ако преди това с години постоянно си минавал покрай регулировчици, може да ти е останало "дълбоко познание". Но ако от вземането на изпита си виждал 1-2 пъти и после години наред не си попадал, едва ли има шанс да помниш всеки знак. "в чужбинско" как е? Масово ли ги има? Много силно се съмнявам, а дори и да се срещат някъде със сигурност покрай тях минават хиляди неразбиращи и им разясняват с по-разбираеми команди.
Относно не-отпадането на регулировчика ще дам друг пример. Поне до преди 1944 (а предполагам и до 1950-те години) в обучението на войниците е имало грижи за кон - останка от времето на конниците. Трябва ли и сегашните войници да учат същото, защото видиш ли някой ден може да се наложи да ползват коне и да имат подготовка?
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Няма нищо общо между употребата на коне в армията и регулировчиците по пътищата.
За разлика от конете в армията, регулировчиците са на пътя и не се знае в кой момент може да се наложи да минеш покрай такъв. Така че дори дискусията дали трябва да се познават сигналите им е безпредметна.
За пореден път призовавам всички четящи форума, а и не само да се запознават периодично със закона за движение по пътищата и да го спазват, за да е по-комфортно на пътя.

За разлика от конете в армията, регулировчиците са на пътя и не се знае в кой момент може да се наложи да минеш покрай такъв. Така че дори дискусията дали трябва да се познават сигналите им е безпредметна.
За пореден път призовавам всички четящи форума, а и не само да се запознават периодично със закона за движение по пътищата и да го спазват, за да е по-комфортно на пътя.
- instantaccess
- Автомобил:
- Двигател:
[quote="777"]Когато са минали 10 години от последната ти среща с регулировчик е повече от нормално да забравиш кое какво значи.[quote] - съгласен съм с теб, НО само при сегашните курсове за шофьори. Аз съм учил листовки 1 година преди да се явя на изпит, защото училището ми беше такова. Между взимането на книжка и първата ми среща с регулировчик бяха минали 6 год. обаче знаех какво да правя.
Има ги в чужбинско - не се съмнявай!
"Обучението на войниците" е какво лошо има в това да знаеш как се "борави" с кон? Конната езда е един от най-скъпите спортове и трябва да ти кажа, че ако някой ми предложи такова обучение, като част от моето обучение, с радост ще приема.
Не ми се спори...както казах за мен е недопустимо някой шофьор непознаващ сигналите на регулировчик да причини катастрофа с друга кола или пешеходец.
Има ги в чужбинско - не се съмнявай!
"Обучението на войниците" е какво лошо има в това да знаеш как се "борави" с кон? Конната езда е един от най-скъпите спортове и трябва да ти кажа, че ако някой ми предложи такова обучение, като част от моето обучение, с радост ще приема.
Не ми се спори...както казах за мен е недопустимо някой шофьор непознаващ сигналите на регулировчик да причини катастрофа с друга кола или пешеходец.
- Golf_Gogo
- Автомобил: Passat Alltrack B8 + Golf 4
- Двигател: 2_0 TDI DFCA + 1_6 16V BCB
То сигналите както са заложени в закона са си логични и един път схванеш ли идеята, не мисля, че може да се объркаш. И смятам за абсурдно да отпадне като обучение в курсовете. Ситуации в които се налага намесата на регулировчик не са малко - неработещ светофар на оживено кръстовище, задръстване, ПТП, визита на високопоставени персони и т.н., и т.н. ...
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Аз отговорих с "НЕ". Но не защото не ги познавам, а защото не ги помня вече - взел съм книжка преди 10 години - тогава ги знаех. Все пак са само 4 позиции доколкото си спомням. Но сега ако ги погледна, ще си ги припомня, не е сложно.
П
П
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”