Здравейте, участвах в ПТП и съм виновен. Щетите са само по колите. Имам валидна гражданска отговорност, валиден технически преглед на автомобила, нямам алкохол или други опияти, дойде КАТ, съответно всичко е документирано, имам и акт. Въпросите са 2.
- Гражданската се води на собственика на колата по талон. Преди 4 месеца купих колата от него и имам нотариално заверен договор за покупко-продажба, но не съм ходил в КАТ за смяна на номера и талон, и съответно ГО е на негово име. Проблем ли е това?
- Гражданската е на разсрочено плащане, към момента е активна. Трябва ли да доплатя оставащите вноски?
Мерси!

Въпрос относно ПТП и Гражданска отговорност
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос относно ПТП и Гражданска отговорност
За доплащането не съм сигурен. Ако беше Каско със сигурност щяха да ти искат да доплатиш - по-точно ще ти го удържат от изплатените пари. Но при ГО не вземаш ти парите. Относно собствеността - формално гражданска има, но ако са закъсали с парите може да измислят оправдание и да не платят. Тогава трябва да плати гаранционния фонд. Долу горе колко ще струват щетите на пострадалия? Време е да си оправиш прехвърлянето, че при такива висящи положения застрахователите само търсят повод да откажат плащане.
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Застраховката трябва да се прехвърли на новият собственик. Това според мен може да бъде повод да бъде отказано плащането...не знам.
Като срока почва да тече от датата на подписване на договора за покупко-продажба.
Продавача и купувача са длъжни в 7 (седем) - дневен срок да уведомят писмено застрахователя за прехвърлянето. След което застрахователната компания издава Анекс към първоначалната застрахователна полица, в която вписва новия собственик – имената му, неговият адрес, датата на промяна на собствеността, както и новият регистрационен номер на МПС-то (в случай че регистрационният номер е сменен с нов).
Като срока почва да тече от датата на подписване на договора за покупко-продажба.
- KARMANN
- Автомобил:
- Двигател:
Пострадалата кола е 20-на годишна, нисък клас. Едва ли ще е някаква колосална сумата на обезщетението. Въпроса е по-скоро да довнасям ли оставащите вноски по ГО и изобщо какво е положението.Реално може само да съм карал чуждата кола със съгласието на собственика(случва се на всеки) и да стане ПТП.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Не е зле да прегледаш общите условия на застраховката ГО в компанията, където е сключена.
Другата кола има ли каско? Ако има каско той ще заведе щета по каско. Ако няма ще заведе щета по твойта гражданска в твоята застрахователна компания. Принципно има задължение и срок на собственика да уведоми застрахователя при настъпване на щета, по която ще трябва да плаща.
Другата кола има ли каско? Ако има каско той ще заведе щета по каско. Ако няма ще заведе щета по твойта гражданска в твоята застрахователна компания. Принципно има задължение и срок на собственика да уведоми застрахователя при настъпване на щета, по която ще трябва да плаща.
- ivan_storm
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AVG
- Контакти:
Когато си прехвърлош собствеността, отиваш в застрахователната компания и ти пускат анекс към полицата и ще бъде вече на твое име. Може да платиш вноските. Гаранционен фонд се намесва, когато някоя от страните няма ГО. Няма проблем с ПТП то ще си платят от полицата на колата, като естествено твоите щети са си за твоя сметка, освен ако няма каско.
- KARMANN
- Автомобил:
- Двигател:
Ок, много благодаря! Платих оставащите вноски и дано всичко е точно. Неприятно е да си участник в ПТП, независимо виновен или потърпевш. На мен за 16 години ежедневно шофиране ми е за пръв, дано и последен път.
Още веднъж благодаря за вниманието!
Още веднъж благодаря за вниманието!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Защо?KARMANN написа:Платих оставащите вноски ...
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Vlad777 написа:Не е зле да прегледаш общите условия на застраховката ГО в компанията, където е сключена.
1. ГО не се сключва при общи условия. Всички изисквания към нея са регламентирани в КЗ (чл. 257 и сл.) и НАРЕДБА № 24 ОТ 8 МАРТ 2006 г. за задължителното застраховане...
2. Дори другата кола да има каско, ако застрахователят по каското плати, има право на регрес: първо срещу застрахователя по ГО на виновния водач, след това срещу самия водач - exceptio ordinis.
3. Застраховката ГО не се прекратрява автоматично след смяната на собствеността - има последователна съдебна практика в тази насока.
Видно от съдържащото се в кориците на приложеното гр. д. № 2728/07 г. заверено копие на Договор за покупко-продажба на МПС от 04.07.2006 г. ответникът е закупил лекия автомобил, с който е било причинено пътнотранспортното произшествие, на 04.07.2006 г. Към този момент за същия е имало сключен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" със "ЗК ЛЕВ ИНС" АД със срок на действие 01.01.2006 г. - 31.12.2006 г. според приложеното към исковата молба заверено копие на застрахователна полица № 2138054/22306-0114665 /лист 6 от делото/, като по силата на чл. 263, ал. 1 и чл. 212, ал. 1 КЗ договорът не е прекратил действието си и ответникът е встъпил в правата по него. Следователно гражданската му отговорност за причинените вреди на третите лица свързани с притежаването и/или използването на лек автомобил марка "Опел", модел ........, рег. № .......... към датата на настъпване на застрахователното събитие - 11.11.2006 г., е била застрахована.
4. Задължението за уведомяване е единствено във връзка с отговорността на застрахователя за лихви - плаща ги, но след това има право да си ги иска от застрахования.
myrshavija написа:Защо?KARMANN написа:Платих оставащите вноски ...
5. Защото застрахователят има право да ги иска от него - чл. 225 във вр. чл. 202 КЗ.
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
KARMANN написа:Пострадалата кола е 20-на годишна, нисък клас. Едва ли ще е някаква колосална сумата на обезщетението. Въпроса е по-скоро да довнасям ли оставащите вноски по ГО и изобщо какво е положението.Реално може само да съм карал чуждата кола със съгласието на собственика(случва се на всеки) и да стане ПТП.
Ами то реално погледнато застрахователят едва ли щеше да разбере, че колата е била продадена. При него идват данни за ПТП, собствеността се води на предишния собственик, ГО си е на негово име, пари няма да се плащат на него, а на пострадалия - общо взето няма как да се сетят, че е била продадена.
Да, само че на собственика по документи ще му бъде увеличена премията за следващата ГО. Но той си е виновен, че не си гони нещата до край.
- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
DaDiablo написа:Да, само че на собственика по документи ще му бъде увеличена премията за следващата ГО. Но той си е виновен, че не си гони нещата до край.
Нищо няма да му бъде увеличено

- 777
- Автомобил:
- Двигател:
DaDiablo написа:Да, само че на собственика по документи ще му бъде увеличена премията за следващата ГО. Но той си е виновен, че не си гони нещата до край.
Ако застрахова същата кола при същия застраховател - да. Но щом е продал колата няма как да стане. Отделно, че това не засяга питащия.
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
777 написа:KARMANN написа:Пострадалата кола е 20-на годишна, нисък клас. Едва ли ще е някаква колосална сумата на обезщетението. Въпроса е по-скоро да довнасям ли оставащите вноски по ГО и изобщо какво е положението.Реално може само да съм карал чуждата кола със съгласието на собственика(случва се на всеки) и да стане ПТП.
Ами то реално погледнато застрахователят едва ли щеше да разбере, че колата е била продадена. При него идват данни за ПТП, собствеността се води на предишния собственик, ГО си е на негово име, пари няма да се плащат на него, а на пострадалия - общо взето няма как да се сетят, че е била продадена.
застрахователите не ядат доматите с колчетата и могат да навържат 2 и 2

- 777
- Автомобил:
- Двигател:
siso_k написа:777 написа:KARMANN написа:Пострадалата кола е 20-на годишна, нисък клас. Едва ли ще е някаква колосална сумата на обезщетението. Въпроса е по-скоро да довнасям ли оставащите вноски по ГО и изобщо какво е положението.Реално може само да съм карал чуждата кола със съгласието на собственика(случва се на всеки) и да стане ПТП.
застрахователите не ядат доматите с колчетата и могат да навържат 2 и 2
Как ще стане, можеш ли да обясниш? Ако в протокола за ПТП е написал, че е нов собственик на колата - може. Иначе няма начин. Не знам застрахователите с колчетата ли ядат домати, но ти явно очакваш проява на висш интелект и подозрителност при някакъв редови служител.
В крайна сметка сигурно са разбрали, ако авторът на темата е ходил да доплаща ГО и е обяснил ситуацията. Но преди това определено е нямало как да знаят.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”