:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

въпрос за прехвърляне на кола и данъци

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

въпрос за прехвърляне на кола и данъци

Мнениеот quattro^^ » Нед 26 окт 2014 18:31

ако тези дни си продам колата до кога трябва да платя данъка, за половин година ще мине ли пред нотариуса и после като я отписвам до тогава или трябва за цялата година

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Re: въпрос за прехвърляне на кола и данъци

Мнениеот phantom_ » Нед 26 окт 2014 18:36

Мисля че няма да мине за половин година пред нотариуса,защото на самата бележка го пише, че е за половин година icon_idea А за да я прехвърлиш при него по принцип трябва да е платен целия :rolleyes

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Нед 26 окт 2014 18:38

Пробвай, да платиш данъка по-банков път. Може да минеш по този начин. Но рано или късно трябва да го платиш. Ако имаш възможност го плати, ще спестиш пари за лихви, защото няма да можеш да я отпишеш колата от данъчното след като я продадеш на новия собственик, и пак ще ти текът лихви! :a045

Потребителски аватар
quattro^^

Мнениеот quattro^^ » Нед 26 окт 2014 18:41

предишната като я бракувах платих до момента на бракуването, та затова питам аз не мисля да лъжа данъчното, но и не ми се плаща за период в който няма да е моя.

bachyyy
Автомобил: VW Golf II 1.8 GTI
Двигател:

Мнениеот bachyyy » Нед 26 окт 2014 18:46

Миналата година като вземах колата човека беше платил за половин година и нямаше проблеми

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Нед 26 окт 2014 18:57

Да, ако е платено до тази година, примерно: плащаш до май 2014 и отиваш да прехвърляш колата същия месец. Няма да има проблем, пред нотариуса. Тях ги интерсува да има платен данък за текущата година. След това, филма е с одписването в данъчното. Там няма как да я отпишеш, без да си платиш данъка за цялата година. Ако не го платиш, ще си текат лихви, докато не го платиш, и после ще можеш да отпишеш колата от данъчното.
И да не забравиш, да я отпишеш и от КАТ, защото бъдещия собственик, може да не я регистрира в КАТ, и да си я кара с твоите талони. Аз го ядох вече!

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 26 окт 2014 19:01

Да. но сега трябва да е платен, защото е минала и 2рата половина на годината. И както е казал колегата, отиди и в КАТ от там да я отпишеш също :th_up

Потребителски аватар
quattro^^

Мнениеот quattro^^ » Нед 26 окт 2014 19:02

в кат с договора само ли се ходи после

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 26 окт 2014 19:03

Да :th_up

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Нед 26 окт 2014 23:11

anonym0us написа:...И да не забравиш, да я отпишеш и от КАТ, защото бъдещия собственик, може да не я регистрира в КАТ, и да си я кара с твоите талони. Аз го ядох вече!

Че от кога се отписват колите от КАТ. И какво става когато не е отписана от кат?

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Пон 27 окт 2014 9:33

Идват снимките на твое име и почвах да обясняваш " Ама аз не съм ... и т.н."

Има си го от много време в ЗДвП :Чл. 145

(1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
(2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя.

reroll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reroll » Пон 27 окт 2014 10:01

Vasseto написа:
anonym0us написа:...И да не забравиш, да я отпишеш и от КАТ, защото бъдещия собственик, може да не я регистрира в КАТ, и да си я кара с твоите талони. Аз го ядох вече!

Че от кога се отписват колите от КАТ. И какво става когато не е отписана от кат?

Ето още 1.Колега има си цяла тема по въпроса,ама не четеш и после ще е "ама аз не знаех",а незнанието не те оправдава - за него се плаща.Ето ти и линк,да прочетеш,тъкмо ще видиш и коментарите на хитреци и умници вътре:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=428906

Данък трябва да е платен за периода когато се продава - с други думи,както колегата по-горе е написал,ако я продаваш 2ро полугодие трябва да платиш данъка за цяла година.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Нед 09 ное 2014 22:55

Не знам има ли промяна ,но миналата година беше така:
Можеш да прехвърлиш кола при нотариус с данък от миналата година до края на 6-ти месец тази година.Съответно мине ли вече в 7-ми месец/второто полугодие/вече нотариуса иска данък за същата година!
При продажба ако не е плащан данъка за настоящата година ,а искаш да продаваш отиваш в данъчното и на касата ги караш да ти го изчислят до този момент какво дължиш понеже ще продаваш колата!Някъде не става на самата каса това изчисление и може да Ви препратят към стаите където се зачисляват при покупка автомобилите.Там си има едни служители на които това им е работата,изчисляват след което се отива на касата и се плаща!Разбира се ако данъка за година е 10-20 лв няма смисъл от това упражнение ,но ако е някоя бегачка и данъка е 200-300 лв си е цифра!
Другото е когато купувате кола ако стария собственик е платил за цяла година ,а има още време до края и ,задължително изискайте копие от бележката от него и я представете в данъчното при зачисляване - това Ви освобождава да плащате втори път данък за същия период!Не представите ли бележка общините нямат връзка и няма да ви зачетат плащането!

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Нед 09 ное 2014 23:03

anonym0us написа:След това, филма е с одписването в данъчното. Там няма как да я отпишеш, без да си платиш данъка за цялата година. Ако не го платиш, ще си текат лихви, докато не го платиш, и после ще можеш да отпишеш колата от данъчното.

Това не е вярно!Отиваш си с договора и ти я отписват на момента няма защо да ти откажат!След това ти се изчислява данъка до момента на деня на продажбата като ако това е на 1-во число те цакат с сумата за целия месец без значение ,че договора ти е от първия ден!Данъка си ти седи в компютъра и ако не го платиш до края на годината чак тогава има лихви!

Потребителски аватар
quattro^^

Мнениеот quattro^^ » Пон 10 ное 2014 0:07

колеги трябваше да платя данъка до края на годината смятало се на тримесечие и щом бях в третото няма начин

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”