:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
m0v3r
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: EZ 1988
Контакти:

Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Мнениеот m0v3r » Съб 08 ное 2014 20:16

Здравейте, изпаднал съм в една голяма дилема напоследък, а именно дали да си купя нова кола или да вложа пари в моя пасат. Пасата е б3, 1.6 карбуратор, газ/бензин, седан с първа регистрация 88г. Мисля, че ще мога да заделя едни 5000-6 хиляди лв. и се двоумя дали да ги вложа за да стегна пасата или да си купя ауди а3 1.8Т или 1.9TDI quattro. Единственото нещо което ме спира да взема веднага аудито, е притеснението от това, че ще се наложи да бъркам по надълбоко в джобовете си за поддръжката му. Аз съм човек, който хич не обича да си дава парите за ремонти и поддръжка на колата :icon_lol ако мога само гориво да сипвам ще е най-добре. :mhihi

Пасата се оказа много здраво копеле и за 4 години само един изпарител съм му сменял (като не броим консумативите) а съм попадал в какви ли не кратери по нашите родни пътища. В край на сметка си му дойде времето и ще трябва да се сменя съединителя, има някакви проблеми с карбуратора, а от скоро нещо и по окачването взе да тропа.

Ако ще го ремонтирам смятам да сменя двигателя с 1.8 да речем, защото този е доста тромав за това купе. Освен това съединителя, смяна на окачването с по-твърдо, дискове/накладки, по-големи джанти с гуми, смяна на моторчето за чистачките + раменете тъй като не чистят, а само размазват, ако е възможно поставяне на серво за волана + климатик и пребоядисване.

Не знам с всичките тези неща дали няма да превишя бюджета си, но пък си мисля, че ако стегна пасата няма да му мисля много с парите за поддръжка след това. Вие как мислите? Моля за съвети и мнения както за пасата, така и за аудито.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 08 ное 2014 20:32

В края на пролетта бях пред подобна дилема.Само че не с такива проблеми и очертаващи се ремонти.
Просто след 5,5 години и над 220 000км ми омръзна.Ясно ми беше,че след смяна на возилото(Пасат В4),цената на бъдещите ремонти няма бъде съизмерима с тези на стария автомобил.
Но пък един път се живее.
В момента друг човек се радва на Пасата,а аз онзи ден сменях рейка.
Тотал-350 BGN.
:mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Съб 08 ное 2014 20:50

Няма вече такива здрави добичета като Пасат В3, Голф 2 и МВ 124, за жалост вече навъртяха много годинки и колкото и добре да ги поддържаш все нещо се обажда а и са доста постни откъм екстри а все пак вече сме на прага на 2015г. И аз не без носталгия и съжаление си спомням за моята В3-ка която вярно ми служи 11г. и тайно се надявам сегашния ми избор Ауди А4В5 да изкара и той толкова без някакви фрапиращи ремонти. Така че търси нещо читаво до 4500-5000х и за останалите обслужване и профилактика icon_idea

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Съб 08 ное 2014 20:57

Интересно ми е къде ще вкараш 5 бона в този пасат. :mhihi То изброените неща които ще смениш БЕЗ мотора с труда стъпват на 1 бон. Останалото не знам колко струва, но според мен много зависи и каква кола ще купиш, да не се окаже по-зле и от пасата :mhihi Иначе ако бях на твое място, махам пасат-а и си купувам друга. Старата кола колкото и да я стягаш тя си остава стара, и возията и комфорта няма как да ги промениш.
Но също така и да си дадеш последните пари за кола, е страшна глупост според мен!
Ако наистина това са ти последните пари, по-добре стегни пасат-а да избута 1 до 2 години и след това го смени, докато изкараш някой лев. Казвам го това, защото новата кола на старо, ако нямаш късмет и не я улучиш може да те вкара във филм на ужасите или така наречения по Дискавъри там дето рециклират автомобили. :c020

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 08 ное 2014 21:08

Продавай Пасат-а на някой селянин, комуто ще върши работа и купувай друга.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 08 ное 2014 21:13

Вземай нещо по-ново.А,че няма да изкара колкото пасата е друг въпрос :mrgreen

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Съб 08 ное 2014 21:19

Вземи си нещо по-ново. По-добре ще ти е от това да инвестираш в б3ката. А и да смениш 1.6 със 1,8... си е същата работа за мен. Харесай си нещо друго и не му мисли много много. Успех :th_up

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Съб 08 ное 2014 21:24

Дилемата е наистина сериозна, казвам го не на шега! Човек е така устроен, че рано или късно, почва да търси промяна, и това е добре, иначе, още да живеем в пещерите!

За конкретния случай, наистина не могат да се сравняват двете коли, и то не само по години! Лошото е обаче, че при "новата", много неща могат да останат скрити, и да излязат наяве, точно когато не трябва! Другия негатив е, че поддръжката и вече ще е доста повече от старата, още повече, за ауди! Аз лично, смених венто за голф, и отначало изглеждаше, че съм допуснал голяма грешка. Впоследствие обаче, нещата взеха да си идват на местата, след няколко дребни и не толкова дребни ремонта, и взех да оценявам и положителните страни на по-новата кола! Пък и вентото, също отнесе бая доизкусурявания през годините! Така че, според мен - сменяй колата, само не знам, дали ауди е най-добрия вариант в случая! Все пак, поддръжката и чаркалъците му са по-скъпи, само щото е ауди, а на практика, разлика с идентични модели на фолксваген, няма! Но, изборът е твой, това е само мое мнение!

Потребителски аватар
m0v3r
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Съб 08 ное 2014 21:35

Има и друг може би по-евтин за поддръжка вариант, голф 4, но четох за някакви проблеми със скоростните кутии и малко го поотписах. :confused Иначе благодаря на колегите отделили време да ми драснат няколко реда. :beer

anonym0s само пребоядисването на колата ще е над хилядарка :)

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Съб 08 ное 2014 21:41

Недей да вярваш на всички слухове! Аз съм с точно такъв голф, с "проблемните" кутии, е, все още си е цял! Според мен, всичко опира до поддръжка и експлоатация, идеални коли няма! И танк да караш, ако се отнасяш зверски с него, и той ще се счупи :mhihi !

Mishonti

Мнениеот Mishonti » Съб 08 ное 2014 21:43

При Голф 4/Бора 1,6SR имат проблем със скоростните кутии. Но това да не те плаши, има избор и от други двигатели. И като цяло са хубави автомобили.

Потребителски аватар
m0v3r
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Съб 08 ное 2014 21:47

Mishonti написа:При Голф 4/Бора 1,6SR имат проблем със скоростните кутии. Но това да не те плаши, има избор и от други двигатели. И като цяло са хубави автомобили.

А прав ли съм в предположението си, че голфа ще е по-евтин за поддръжка от аудито?

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Съб 08 ное 2014 21:48

Mishonti написа:При Голф 4/Бора 1,6SR имат проблем със скоростните кутии. Но това да не те плаши, има избор и от други двигатели. И като цяло са хубави автомобили.

Ти такава кола ли караш? Или си карал?

Mishonti

Мнениеот Mishonti » Съб 08 ное 2014 21:51

Зависи с кое. В сравнение с Пасат Б5 примерно е по-евтин, да. Лично за мен поддръжката на 4ката е напълно поносима, няма от какво толкова да се притесняваш, освен ако не е някой супер издухан дизел де.

Едит: @agumba не съм карал такава кола, колега. Но имам много приятели, на които им заминаха кутиите. Във форума също има много писано от колеги, на които им се е случвало същото, за това го пиша. Това че на теб не ти се е случило няма как да го отречеш. :th_up

Потребителски аватар
m0v3r
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Съб 08 ное 2014 22:17

А иначе ето снимки на пасата, това е 26 годишна кола... :screwy

http://www.img-share.eu/f/images/36/IMAG02560p1mFN1_sredna.jpg

http://www.img-share.eu/f/images/36/IMAG0255pgTr7zy_sredna.jpg

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”