:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

въпрос за гаранция на акумулатор

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
golf_td
Автомобил:
Двигател:

въпрос за гаранция на акумулатор

Мнениеот golf_td » Пет 05 дек 2014 23:29

Колеги , имам проблем с нов акумулатор , марка Енекси - взех най-евтиния възможен с 2 години гаранция. В момента са минали 9 месеца от както е купен и вече няма никой... :banghead , при положение , че още дори не е толкова студено.Колата не бе карана около седмица, което според мен не е причина да не пали при нормален акумулатор. Сигурен съм , че проблема не е от колата , а е от акумулатора , но не съм сигурен дали ще ми признаят гаранцията понеже при заверката ми казаха да отида след 6 месеца пак там да видят как зарежда (сервизно обслужване , което се падаше август месец) , но аз забравих да отида. Може би просто си знаят какви боклуци продават и това е още един трик - 50% ако забравят за тази заверка , стига им... Може ли да пробутват такива ментета на пазара , това направо си е подсъдно , за това мразя новите технологии като цяло , ето заради такива неща , колата на 100 години не е мръднала , акумулатори ще им сменям тука без време :death ... Кажете дали има смисъл да ходя да се моля да ми признаят гаранцията или е изключено ?

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Re: въпрос за гаранция на акумулатор

Мнениеот golf_td » Пет 05 дек 2014 23:33

"За да тече гаранционния срок на акумулатора е необходима техническа заверка в рамките на 7 работни дни след покупката му. Заверката не включва монтаж на акумулатора" Все пак в този текст не е споменато за такива последващи заверки ...но не знам...

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пет 05 дек 2014 23:35

Иди и се пробвай, може и да стане номера, но ако се хванат за тоя периодичен преглед ще ти викат: ама то така не става, ние не сме го проверили, мрън мрън и така...ако стане така пробвай да го заредиш хубаво на зарядно, може и да го вдигнеш от гроба, аз моя Варта преди 2 седмици едвам завъртя на умряло, точно след края на гаранцията, свалих го заредих го и вече 2ра седмица върти лудо и няма проблеми- пробвай и ти

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пет 05 дек 2014 23:52

Ще се пробвам - всъщност от въпросното магазинче си купувам често разни автокозметики , я някой сенник, калъф за волан , мляко за табло... , дребни нещица но сравнително редовно, ще кажа че ако не ми признаят гаранцията няма да бъда там повече клиент... , но всъщност продавача според мен не би следвало да се държи толкова здраво за производителя , той по-скоро трябва да си пази клиентите! А и гаранцията няма да я покрие магазинчето от който съм си купил акумулатора... така че.. ще видя утре какво ще стане, но ще пробвам! Едно време от по-стари шофьори съм чувал , че с един акумулатор са карали по 7,8 години, сега няма такива, ако ще и 300 лв да е, пак ще ми излезе по-евтино, ама няма, само боклуци в това консуматорско време

nanobanano
Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
Двигател: AHU 1997

Мнениеот nanobanano » Съб 06 дек 2014 0:04

Колко си сигурен,че нямаш някаква утечка в колата?Защото акумулатора може и да си е в ред,а цяла седмица си е доста и малък проблем би изтощил акумулатора.Може би иска само зареждане и проверка за утечки по колата,че чак тогава да сменяш акумулатор...

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Съб 06 дек 2014 15:42

Taка , да ви разкажа какво стана , отидох да проверя как стоят нещата с гаранцията - много точни хора , нямам забележки , дадоха ми даже необходимата заверка със задна дата, но февруари вече наистина не трябва да забравя да отида пак. Иначе взех щипки и си подадох ток , запали колата , но в първите 30 минути се държа много зле - то не беше придърпване , глъхнене , дори като спрях да дам път на пешеходна пътека после изгасна , че аварийни пусках..зад мен хора :redface ... викам край - тука става дума или за свещи , капачка , кабели... или в най-добрия случай съм налял лош бензин...но за мой късмет след този критичен половин час аудито се стабилизира и заработи нормално, отидох там където ви казах че ми дадоха заверката - замериха го , ми идеално си зарежда и с фарове пуснати , всичко както трябва , сега освен да пробвам да не я карам пак известно време да видя дали така ще е и тогава вече да се провери за утечка ли какво там..., между впрочем как се проверява за утечка? От къде може да черпи ток, много странно

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 07 дек 2014 9:19

Взимаш мултицед или както там им се вика на тия уреди за мерене, слагаш го да мери ампери, откачваш плюсовия кабел от акумулатора и го закачваш на едната сонда на уреда, другата сонда на плюсовата клема на акумулатора, изгасяш радиото ако има демо, че дърпа ток доста, затваряш и заключваш колата, ако има бутон за алармата на предния капак го залепи с едно тиксо натиснат и гледаш уреда, че ако имаш утечка 5-6-7 ампера ще ти стопи кабелите на уреда, ако е под 1 ампер изчакваш половин един час да си сигурен че са заспали всички модули по колата и гледаш колко показва уреда, написваш в тая тема и ще ти кажат хората нормално ли е или не

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Пон 08 дек 2014 13:32

golf_td написа:Колеги , имам проблем с нов акумулатор , марка Енекси - взех най-евтиния възможен с 2 години гаранция. В момента са минали 9 месеца от както е купен и вече няма никой... :banghead , при положение , че още дори не е толкова студено.Колата не бе карана около седмица, което според мен не е причина да не пали при нормален акумулатор. Сигурен съм , че проблема не е от колата , а е от акумулатора , но не съм сигурен дали ще ми признаят гаранцията понеже при заверката ми казаха да отида след 6 месеца пак там да видят как зарежда (сервизно обслужване , което се падаше август месец) , но аз забравих да отида. Може би просто си знаят какви боклуци продават и това е още един трик - 50% ако забравят за тази заверка , стига им... Може ли да пробутват такива ментета на пазара , това направо си е подсъдно , за това мразя новите технологии като цяло , ето заради такива неща , колата на 100 години не е мръднала , акумулатори ще им сменям тука без време :death ... Кажете дали има смисъл да ходя да се моля да ми признаят гаранцията или е изключено ?

Колега, извинявай, но пак типично по нашенски започваш да укоряваш другите, а не започваш с проблема първо в твоя двор.
1. Забравил си да отидеш - кой е виновен?
2. Колата не е била карана около седмица - а колко пъти преди това не е карана по седмица?
3. Откъде си сигурен, че си взел менте та веднага бързаш да лепваш този етикет на това, което си купил и че не се е появила утечка някъде или акумулатора е паднал от недостатъчно зареждане?
4. Видя ли, че имаше смисъл да отидеш и хората са се отнесли крайно толерантно с теб, въпреки, че си изтървал срока и ги укоряваш тук предварително.
И да, все още има акумулатори, които изкарват по 7-8 години. Моят, който смених преди 3 месеца беше на 8 години. Има случаи когато не съм си бутал автомобила по 2-3 седмици, но редовно съм си дозареждал и проверявал напрежението и плътността на електролита на акумулатора.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пон 08 дек 2014 14:29

Koлега , аз не съм длъжен да замервам и да следя какво става с акумулатора - аз съм клиент в случая , имам понятие от това , но представи си че нямам грам техническо понятие ? Купувам го и толкова...? Моя акумулатор освен това е необслужваем, а при един нормален акумулатор според мен и то нов ( на 9 месеца за мен си е чисто нов )- не би следвало да прави проблем при некаране една седмица,при температури , които не са под нула градуса и то на бензинова кола. второ колата си я карам редовно, естествено повече градско отколкото извънградско , което го правят повечето хора.Както се видя динамото ми зарежда отлично, сега остава да се провери и за утечка или отечка (не знам как е правилно да се изпише :redface ) и това е , ако няма и там проблем , значи чисто и просто причината е в акумулатора - да , прибързах с мнението ми , признавам си , но както виждате споделих тук че са толерантни - в днешно време това е рядкост за съжаление!Освен това не съм посочвал нито конкретен магазин , нито име на продавач. Относно това пък за ходене на всеки 6 месеца за заверка на гаранция ми се случва за първи път! ( вероятно и за последен , тъй като за в бъдеще ако има такива правила хич няма и да го купувам) , досега винаги е имало поне при мене само първоначална заверка и от там 2 години не се занимаваш с глупости. На мен все още ми се струва и си мисля , че акумулатора ми няма капацитет , но не съм 100% сигурен. Ще пиша какво е положението като стане ясно.

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Пон 08 дек 2014 14:47

Колега, акумулатора не е неизчерпаем източник на енергия. Нищо че е нов. На къси разстояния не успява да се зареди, въпреки, че реле-регулатора ти поддържа напрежението в нормите - трябва му по-дълго време. Все едно от една кофа с вода да вземаш по едно канче, а да връщаш половин - водата в един момент ще свърши, нещо подобно се случва и с акумулатора. Той си има собствен саморазряд, отделно ако имаш и аларма и т.н.
Провери за утечка, зареди го на зарядно както трябва(има много писано по тази тема) и ако тогава пак имаш проблем - можеш да кажеш, че е от акумулатора.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Пон 08 дек 2014 14:55

обикновено търговеца на акумулатори трябва да има товарна вилка или тестер на,които да тества акумулатора за да е сигурен дали проблемът е в акумулатора или колата

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 08 дек 2014 20:21

Имат товарна вилка, имат и хубави такива които разпечатки вадят, ходихме за един акумулатор да предявяваме гаранционна претенция че не държи тока, уред хубав извади пича, товарна вилка, но утечка не мери, щото е необходимо доста време заради комфорт модули и дивотии. Аз му казах каква е консумацията и той прие рекламацията, така че ако си е дефктна бройката ще си проличи

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Вто 16 дек 2014 2:53

И утечка няма , дадох го на майстор , замери го за утечка - показваше 0.09...(последните цифри не ги помня, но доколкото разбрах това не е от значение при положение , че първите две числа са нула!). При сравнително нов акумулатор и топло време (все пак не е под нулата) , при некаране от 4,5 дни , че и до седмица - не би следвало да прави проблем. А и в момента дори трудно върти при запалване.Хем я карам всеки ден или през ден колата, което за мен вече е 99% сигурно, че проблема е в акумулатора.Другото , което не бях се замислил е дали самия акумулатор не е малък за тази кола, при това че самото място в колата позволява малко по-голям акумулатор като размери. Иначе в момента съм със 60 амперчаса , а колата е ауди 80 б4 , 2000 кубика , 90 коня , бензин! Но уж толкова го давали по каталог ... :no

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 16 дек 2014 7:44

Допускът е до 0.05А. С тези 0.09 спокойно могат да се заядат с теб :c020

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Вто 16 дек 2014 11:54

a тази утечка реално фатална ли е за падането на акумулатора или просто става за заяждане за гаранцията ? Нещо самия аз трябва ли да предприемам - явно е от радиото или часовника на колата , не виждам от къде може да черпи ток от друго място.В крайна сметка от тук нататък какво да правя ?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”