Обезвъздушаване на двигател

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
rytmiks
Автомобил:
Двигател:

Обезвъздушаване на двигател

Мнениеот rytmiks » Вто 18 ное 2014 10:56

Здравейте, смених си водната помпа, при което изтече антифриза от блока на двигателя. Как да обезвъздуша двигателя?
Колата е с 2.0 бензин 116 коня

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Re: Обезвъздушаване на двигател

Мнениеот joro_kem » Вто 18 ное 2014 17:41

ако е VAG мотор, няма нужда от някакви особени процедури. наливаш антифриз до максимума в казанчето, парното на минимум и палиш на място (или караш на късо разстояние), докато ДВГ достигне работна температура. пускаш парното на макс, изчакваш минута-две и гасиш. изчакваш мотора да изстине, отваряш капачката на разширителния съд и доливаш антифриз до максимума.

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Съб 28 фев 2015 21:19

Само да допълня тъй като и аз сменях антифриз и се сблъсках с обезвъздушаването.
Напълних до макс разширителния съд , затворих капачката и запалих мотора ,изчаках на 2000 оборота докато пусне веднъж перките на радиатора , антифриза леко спадна малко под минимума. След като поизстина малко мотора отворих и допълних до макс отметката.
Супер бях притеснен че няма пробки за обезвъздушаване никъде и процедурата се извършва с специализирана апаратура , страх ме беше да не прегрея мотора , но се оказа че е фасулска работа.
Колата е поло 9Н3 1.4 16 клапана.

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Нед 01 мар 2015 15:59

Пред мен изключително добър майстор го направи по съвсем друг начин.
Пусна двигателя на празен ход, парното на максимум и постепенно доля готовия антифриз в разширителния съд до нормалното ниво.
Във всички случаи следващите няколко дни се следи нивото на антифриза и при необходимост се долива.
Надявам се знаете, че никога не се развива капачката на загрял и работещ двигател двигател! След спирането се изчаква малко и се отвива много бавно и внимателно.

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Нед 01 мар 2015 16:15

Не се притеснявай, както ти казват колегите двигател ВАГ сам се обезвъздушава.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 01 мар 2015 19:06

Да ама не някой път не е точно както си мислите справка на 4-ката от профилът ми. Всичко е наред няма никъде запушване а обезвъздушаването е приключение. Точиш 5л наливаш 2л и до там палиш мотора форсираш нищо. Хванах и цаката вадя малкият маркуч на разширителя затапвам извода за него и надувам през самия разширител докато протече през връщащото маркуче. Разбира се доливам докато не спре да "взема" антифриз. Последно сменях термостат преди седмица и така го обезвъздуших иначе не става. Не знам защо обаче съм забелязал това явление най вече при дизелите.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”