Трябва ли гумата да е "загрята" за да достига показателите си,посочени в т.н. "европейски етикет". Прочетох,че при гуми с висок скоростен индекс /например Y-300 км./ е необходимо много повече време да се загреят в сравнение с такива с нисък такъв. От друга страна водачи, които карат предимно извънградско и имат спортен стил на управление загряват гумите си по-бързо от тези, които карат предимно градско и по-спокойно. Затова било добре когато си купуваме гуми да съобразяваме стила си на каране и със скоростния индекс на гумите.
Вярна ли е тази теория?

Има ли значение скоростния индекс на гумите?
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Re: Има ли значение скоростния индекс на гумите?
Сигурно е вярно, ако ги слагаш на нещо 300+++ конски сили, най вероятно скоростния индекс е от голямо значение 
А на тези със спортния стил на шофиране дали било градско или извънградско мога да им кажа ... да си
майна 

А на тези със спортния стил на шофиране дали било градско или извънградско мога да им кажа ... да си

Последна промяна от forski на Пет 06 мар 2015 16:41, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Аз избирам гумите си съгласно максималната скорост на колата ми , няма смисъл когато не вдигаш повече от 150-170 и то на моменти да купуваш гума със скоростен индекс 240км/ч или дори 300+.
Съгласен съм с теб Колега,но ми прави впечатление,че гуми със по-висок скоростен индекс имат в повечето случаи по-добри показатели по отношение на сцепление с мокра настилка което не е без значение.
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
Бидейки проектирани за по- високи скорости е нормално да имат по-добри показатели спрямо по-нисък клас гуми. А пък и да не говорим, че общия случай тези "бързите" гуми са по-скъпи заради самата разлика в материала, слоевете и самите технически параметри. Макар, че незнам къде по пътищата ни някой нормален човек може рационално да се възползва от гуми с индекс 300км/ч.
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Според мен в прочетеното от колегата няма нищо вярно
Скоростния индекс показва каква е максимално допустимата скорост за да дена гума. Както казва колегата nokiangage, нормално е по-скъпата гума да е с по-добри показатели 

Колкото е по-висок скоростният индекс толкова по-усилен е страничният борд на гумата.
Явно,не съм формулирал въпроса си добре.Вижте какво казва колега по въпроса
"Когато избирате гуми, вземайте под внимание скоростния индекс. За да имам добро сцепление с гуми със скоростен индекс Y, трябва да е супер горещ ден и да карам със 150 по магистралата, за да успея да загрея гумата до нормална работна температура. Търсете си летни гуми със индекс V или евентуално W. Тъй като каучука е много твърд, гумата не може да се затопли нормално при нашия климат и има ужасен спирачен път на нашия гладък асфалт. Освен това се пързаля в завоите. Гумата се държи много добре при 40 градуса жега и 20 минутно градско каране по София. Направих тест на един полигон при скорост 100 км, разликата в спирачния път на нормално затоплени гуми и добре затоплени гуми е ~12 метра. Успех и мислете преди да изберете правилните гуми." Отзива е за DUNLOP SP MAXX RT 235*55*17
Струва ми се доста логично! Ако е вярно трябва да се ориентираме към по-нисък ск.индекс - 240 км например
"Когато избирате гуми, вземайте под внимание скоростния индекс. За да имам добро сцепление с гуми със скоростен индекс Y, трябва да е супер горещ ден и да карам със 150 по магистралата, за да успея да загрея гумата до нормална работна температура. Търсете си летни гуми със индекс V или евентуално W. Тъй като каучука е много твърд, гумата не може да се затопли нормално при нашия климат и има ужасен спирачен път на нашия гладък асфалт. Освен това се пързаля в завоите. Гумата се държи много добре при 40 градуса жега и 20 минутно градско каране по София. Направих тест на един полигон при скорост 100 км, разликата в спирачния път на нормално затоплени гуми и добре затоплени гуми е ~12 метра. Успех и мислете преди да изберете правилните гуми." Отзива е за DUNLOP SP MAXX RT 235*55*17
Струва ми се доста логично! Ако е вярно трябва да се ориентираме към по-нисък ск.индекс - 240 км например
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
Има значение. Е и какво? То малко ли неща имат значение на пътя - влажност на асфалта, едрина на чакъла, възраст на битума, полирани от каране павета, ДУПКИ НА ПЪТЯ, откраднати решетки на шахти, коловози (размекнат асфалт), лумпени, които не знаят правилата за движение; мутри на които не им пука за останалите; голфаджии, които се мислят за Себастиан Льоб...
Да, сигурно има значение дали е загрята гумата или не.
Да, сигурно има значение дали е загрята гумата или не.

Според мен има значение защото при покупка на нови гуми може да си изберем такива със ск.индекс,отговаряш на стила ни на каране!. От цитираното в моя пост мнение, а и от колеги, с които съм говорил разбирам,че гуми с по нисък ск.индикс се загряват по лесно/ако това е вярно и в същност е въпроса ми/ и влизат в режим,т.е. реализират оптималните си качества - спирачен път и т.н.
Другите неща - дупки,коловози и т.н. не зависят от нас и са даденост,с която разбира се трябва да се съобразяваме за да няма после
Другите неща - дупки,коловози и т.н. не зависят от нас и са даденост,с която разбира се трябва да се съобразяваме за да няма после

Последна промяна от Stif на Нед 08 мар 2015 19:41, променено общо 2 пъти.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
KOKO ГЕОРГИЕВ написа:Колкото е по-висок скоростният индекс толкова по-усилен е страничният борд на гумата.
+1

- joker66
- Автомобил: pasatb5
- Двигател: afn
KOKO ГЕОРГИЕВ написа:Колкото е по-висок скоростният индекс толкова по-усилен е страничният борд на гумата.
и по твърдо вози обаче
- boraajm
- Автомобил: VW BORA VAR.TDI.Comfo.Black met.
- Двигател: AJM 2000
През септември си купих зимни FALKEN ,като знаех че са японски / 205х55х16 91Т/ нарочно попитах дали са японски-отговора беше-надявам се.....получих малайзийски FALKEN 91T.Извода ми е -ако бях поръчал 91Н -сигурно щяха да са японски/с 10лв разлика/Така и не стъпих с тях на сняг....и тази година по морето нямаме късмет. 

Е то какво излиза - няма смисъл от най-високия ск.индекс /300 км./ защото нямаме нито автомобили,нито пътища,по-скъпи са пък и ако возят по-твърдо за какво ни са ни?
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Няма смисъл, но при големите размери от 17 цола нагоре всичко е с висок скоростен индекс.