:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Има ли значение скоростния индекс на гумите?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Stif
Автомобил:
Двигател:

Има ли значение скоростния индекс на гумите?

Мнениеот Stif » Пет 06 мар 2015 16:26

Трябва ли гумата да е "загрята" за да достига показателите си,посочени в т.н. "европейски етикет". Прочетох,че при гуми с висок скоростен индекс /например Y-300 км./ е необходимо много повече време да се загреят в сравнение с такива с нисък такъв. От друга страна водачи, които карат предимно извънградско и имат спортен стил на управление загряват гумите си по-бързо от тези, които карат предимно градско и по-спокойно. Затова било добре когато си купуваме гуми да съобразяваме стила си на каране и със скоростния индекс на гумите.
Вярна ли е тази теория?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Има ли значение скоростния индекс на гумите?

Мнениеот forski » Пет 06 мар 2015 16:39

Сигурно е вярно, ако ги слагаш на нещо 300+++ конски сили, най вероятно скоростния индекс е от голямо значение :smile
А на тези със спортния стил на шофиране дали било градско или извънградско мога да им кажа ... да си :censored2 майна :18b

Последна промяна от forski на Пет 06 мар 2015 16:41, променено общо 1 път.

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Пет 06 мар 2015 16:40

Аз избирам гумите си съгласно максималната скорост на колата ми , няма смисъл когато не вдигаш повече от 150-170 и то на моменти да купуваш гума със скоростен индекс 240км/ч или дори 300+.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Пет 06 мар 2015 17:40

Съгласен съм с теб Колега,но ми прави впечатление,че гуми със по-висок скоростен индекс имат в повечето случаи по-добри показатели по отношение на сцепление с мокра настилка което не е без значение.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Пет 06 мар 2015 20:00

Бидейки проектирани за по- високи скорости е нормално да имат по-добри показатели спрямо по-нисък клас гуми. А пък и да не говорим, че общия случай тези "бързите" гуми са по-скъпи заради самата разлика в материала, слоевете и самите технически параметри. Макар, че незнам къде по пътищата ни някой нормален човек може рационално да се възползва от гуми с индекс 300км/ч.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пет 06 мар 2015 20:52

Според мен в прочетеното от колегата няма нищо вярно :smile Скоростния индекс показва каква е максимално допустимата скорост за да дена гума. Както казва колегата nokiangage, нормално е по-скъпата гума да е с по-добри показатели :th_up

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Нед 08 мар 2015 15:30

Колкото е по-висок скоростният индекс толкова по-усилен е страничният борд на гумата.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Нед 08 мар 2015 16:31

Явно,не съм формулирал въпроса си добре.Вижте какво казва колега по въпроса
"Когато избирате гуми, вземайте под внимание скоростния индекс. За да имам добро сцепление с гуми със скоростен индекс Y, трябва да е супер горещ ден и да карам със 150 по магистралата, за да успея да загрея гумата до нормална работна температура. Търсете си летни гуми със индекс V или евентуално W. Тъй като каучука е много твърд, гумата не може да се затопли нормално при нашия климат и има ужасен спирачен път на нашия гладък асфалт. Освен това се пързаля в завоите. Гумата се държи много добре при 40 градуса жега и 20 минутно градско каране по София. Направих тест на един полигон при скорост 100 км, разликата в спирачния път на нормално затоплени гуми и добре затоплени гуми е ~12 метра. Успех и мислете преди да изберете правилните гуми." Отзива е за DUNLOP SP MAXX RT 235*55*17
Струва ми се доста логично! Ако е вярно трябва да се ориентираме към по-нисък ск.индекс - 240 км например

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Нед 08 мар 2015 18:01

Има значение. Е и какво? То малко ли неща имат значение на пътя - влажност на асфалта, едрина на чакъла, възраст на битума, полирани от каране павета, ДУПКИ НА ПЪТЯ, откраднати решетки на шахти, коловози (размекнат асфалт), лумпени, които не знаят правилата за движение; мутри на които не им пука за останалите; голфаджии, които се мислят за Себастиан Льоб...
Да, сигурно има значение дали е загрята гумата или не. :gruebel

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Нед 08 мар 2015 19:33

Според мен има значение защото при покупка на нови гуми може да си изберем такива със ск.индекс,отговаряш на стила ни на каране!. От цитираното в моя пост мнение, а и от колеги, с които съм говорил разбирам,че гуми с по нисък ск.индикс се загряват по лесно/ако това е вярно и в същност е въпроса ми/ и влизат в режим,т.е. реализират оптималните си качества - спирачен път и т.н.
Другите неща - дупки,коловози и т.н. не зависят от нас и са даденост,с която разбира се трябва да се съобразяваме за да няма после :11

Последна промяна от Stif на Нед 08 мар 2015 19:41, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 08 мар 2015 19:39

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:Колкото е по-висок скоростният индекс толкова по-усилен е страничният борд на гумата.

+1 :th_up

Потребителски аватар
joker66
Автомобил: pasatb5
Двигател: afn

Мнениеот joker66 » Нед 08 мар 2015 21:38

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:Колкото е по-висок скоростният индекс толкова по-усилен е страничният борд на гумата.

и по твърдо вози обаче

Потребителски аватар
boraajm
Автомобил: VW BORA VAR.TDI.Comfo.Black met.
Двигател: AJM 2000

Мнениеот boraajm » Нед 08 мар 2015 22:57

През септември си купих зимни FALKEN ,като знаех че са японски / 205х55х16 91Т/ нарочно попитах дали са японски-отговора беше-надявам се.....получих малайзийски FALKEN 91T.Извода ми е -ако бях поръчал 91Н -сигурно щяха да са японски/с 10лв разлика/Така и не стъпих с тях на сняг....и тази година по морето нямаме късмет. :banghead

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Пон 09 мар 2015 8:23

Е то какво излиза - няма смисъл от най-високия ск.индекс /300 км./ защото нямаме нито автомобили,нито пътища,по-скъпи са пък и ако возят по-твърдо за какво ни са ни?

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Пон 09 мар 2015 9:34

Няма смисъл, но при големите размери от 17 цола нагоре всичко е с висок скоростен индекс.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”