Помощ за прехвърляне на кола
-
- Автомобил:
- Двигател:
Помощ за прехвърляне на кола
Здр на всички, проблема ми е следния . Ходих на софия да си купя кола, нов внос и не успях да я закупя аз, а оставих пари на моя брат да я закупи, защото аз съм на 150км от софия. Такс въпроса ми е как да мине на мое име като, брат ми има стари данъци за плащане а и колата е с транзитни номера, а искам да е на мое име и да ги регистритам?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Помощ за прехвърляне на кола
Транзитни или временни български номера?
Ако е първото - пращаш му едно нотариално заверено пълномощно да те представлява пред КАТ-София с цел изкарване на временни номера на автомобил 'марка','модел', с шаси номер 'еди-кой-си' и той за 30лв ти изкарва на твое име едни червени номера, с които можеш да движиш колата в продъжение на 1 месец.
До края на този месец си длъжен да регистрираш колата в КАТ, където ще се води на отчет, а до 2м след датата на договора - в съответното Данъчно.
На чието име са издадени временните номера - на негово име трябва и да се регистрира колата!!! Не може той да ги извади на негово име, а после ти да си я регистрираш на твое.
Или по-точно може, но все едно той ти я продава, което си е разход за нотариус при прехвърлянето
Пиша го от първа ръка това - миналия вторник си регнах колата в КАТ-Пловдив, а временните номера бяха от КАТ-Ловеч.
Изкара ми ги на жена ми брат й.
Ако е първото - пращаш му едно нотариално заверено пълномощно да те представлява пред КАТ-София с цел изкарване на временни номера на автомобил 'марка','модел', с шаси номер 'еди-кой-си' и той за 30лв ти изкарва на твое име едни червени номера, с които можеш да движиш колата в продъжение на 1 месец.
До края на този месец си длъжен да регистрираш колата в КАТ, където ще се води на отчет, а до 2м след датата на договора - в съответното Данъчно.
На чието име са издадени временните номера - на негово име трябва и да се регистрира колата!!! Не може той да ги извади на негово име, а после ти да си я регистрираш на твое.
Или по-точно може, но все едно той ти я продава, което си е разход за нотариус при прехвърлянето

Пиша го от първа ръка това - миналия вторник си регнах колата в КАТ-Пловдив, а временните номера бяха от КАТ-Ловеч.
Изкара ми ги на жена ми брат й.
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
krasimir5kov написа:Здр на всички, проблема ми е следния . Ходих на софия да си купя кола, нов внос и не успях да я закупя аз, а оставих пари на моя брат да я закупи, защото аз съм на 150км от софия. Такс въпроса ми е как да мине на мое име като, брат ми има стари данъци за плащане а и колата е с транзитни номера, а искам да е на мое име и да ги регистритам?
Зависи кой фигурира в договора като купувач - ако си ти няма проблем - ще си я регистрираш на твое име ти лично, или някой друг с нотариално заверено пълномощно.
Ако е вписан брат ти - тогава кофти. По принцип, щом като автомобилът не е рег. в България според чл. 144, ал. 1 е достатъчна и обикновена писмена форма на договора, като по този начин ще се избегне минаването през нотариус и съпътстващите го формалност.
Та в тази връзка може да пробвате да съставите един договор без нотариална заверка на подписите, с който брат ти продава на теб автомобила и да пробвате дали ще мине номера пред КАТ, като носете и двата договора - първия от автокъщата и втория от между вас.
Иначе другия вариант е преди още да е регистрирана да я прехвърлите през нотариус, като трябва да му се представят документи за платен данък за придобиване (не съм сигурен дали ще се изисква) и данък на МПС.
Последна промяна от siso_k на Пет 31 окт 2014 23:34, променено общо 1 път.
- Diters
- Автомобил: VW Passat variant
- Двигател: AVB
Важно в този момент е какво лице ( физическо или юридическо, фирма) е вносителя(продавача).
Ако колата е с Български временни (транзитни) номера, които са изкарани от фирмата вносител - в този случай, брат ти отива и "купува" колата за теб с документи, в които фигурира твоето има - договор за покупко-продажба, фактура и декларации, кара ти я и отиваш ти да си я регистрираш в КАТ.
Ако временните номера са изкарани от вносител-частно лице - до колкото знам, той е длъжен и да регистрира автомобила и с постоянните номера и чак тогава ще може да ти го продаде с договор за покупко-продажба с нотариална заверка.
Ако временните номера са изкарани на името на брат ти - заека е от другата страна на баира .
Ако колата е с Български временни (транзитни) номера, които са изкарани от фирмата вносител - в този случай, брат ти отива и "купува" колата за теб с документи, в които фигурира твоето има - договор за покупко-продажба, фактура и декларации, кара ти я и отиваш ти да си я регистрираш в КАТ.
Ако временните номера са изкарани от вносител-частно лице - до колкото знам, той е длъжен и да регистрира автомобила и с постоянните номера и чак тогава ще може да ти го продаде с договор за покупко-продажба с нотариална заверка.
Ако временните номера са изкарани на името на брат ти - заека е от другата страна на баира .
-
- Автомобил:
- Двигател:
Регистрира е на негово име и сега се чудя , само пълномощно ли да ми изкара или да я прехвърля на мое име? Защото където питах под 150 лв за прехвърляне няма . Добре ще изкарам пълномощно , но той с тези неговите данъци към стария си автомобил , да не е след време да направят някаква връзка и да стане някакъв проблем.
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Е като е решил да не плаща данъци си прежали тия 150 лева и да се приключи. Знаеш, че вече е трудно да се мине ГТП без платен данък.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”