:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Данък за продаден автомобил

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
ivanhoe
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Данък за продаден автомобил

Мнениеот ivanhoe » Чет 02 апр 2015 15:19

Ако темата не е на правилното си място, моля администратор да я премести.

Продал съм 2 автомобила, единият през 2002 година, другият през 2004. Не пазя никакви документи, нито имам спомен да съм ги отписвал от данъчното. Сега данъчните ми искат договор за продажба или протокол от КАТ, че съм ги бракувал. Едната опция е да си плащам данъците до живот. Другата е да спретна 2 фалшиви договора, да ги настъпя с подметките и така да ги занеса на данъчните.
Някой да знае по-адекватен вариант?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Данък за продаден автомобил

Мнениеот VWGT » Чет 02 апр 2015 15:29

В КАТ тези автомобили на чие име се водят ?

ivanhoe
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivanhoe » Чет 02 апр 2015 15:36

VWGT написа:В КАТ тези автомобили на чие име се водят ?

Нямам идея, може дори да са на мое име още.
Ако не са, са със сменени номера - едната я взеха от Перник, другата от Пловдив.
Има ли история в КАТ стар номер-нов номер (собственик)?

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Чет 02 апр 2015 15:43

Вероятно и тези които са купили автомобилите от тебе, не са си направили труда, нито да ги регистрират в КАТ нито в данъчното. Сега всичко е на твой гръб. И щом нямаш документ, за покупко продажбата, поне си спомни при кой нотариус си бил, дали може да извади някакви архиви (Малко вероятно, да пазят толкова стара информация) но и в двата случая гориш. Освен да направиш договори със стара дата, ама няма да мине този номер. Консултирай се с адвокат, иначе си плащаш докато си жив.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 02 апр 2015 22:35

Ами провери. Разпитай в самия КАТ какво може да се направи. Може да отървеш кожата.
другият вариант е да плащаш до гроб
Някакви документи или данни за колите освен марка, модел и номер имаш ли?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 03 апр 2015 6:58

Ако си ги продал без договори за покупко-продажба - честито. Ще има да плащаш докато си жив.

Потребителски аватар
baitanas
Автомобил: VW Passat Alltrack
Двигател: CCZB 2012

Мнениеот baitanas » Нед 05 апр 2015 3:11

Отиди при нотариуса и поискай препис от договора,дано го пазят и пробвай да го отпишеш в данъчното с този документ ама там мисля че имаше срок 2 месеца от датата на сделката а ти си го просрочил със много.По добре е да пробваш.И ако и новите собственици не са я регистрирали в КАТ на свое име в срок от 14 дни след датата на сделката то нотариалния договор за покупко продажба става невалиден и колата пак си е твоя по закон.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 05 апр 2015 6:29

baitanas написа:Отиди при нотариуса и поискай препис от договора,дано го пазят и пробвай да го отпишеш в данъчното с този документ ама там мисля че имаше срок 2 месеца от датата на сделката а ти си го просрочил със много.По добре е да пробваш.И ако и новите собственици не са я регистрирали в КАТ на свое име в срок от 14 дни след датата на сделката то нотариалния договор за покупко продажба става невалиден и колата пак си е твоя по закон.
Какво пушиш? Дай връзка с дилъра - явно е много добро!

reroll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот reroll » Нед 05 апр 2015 8:22

baitanas написа:нотариалния договор за покупко продажба става невалиден и колата пак си е твоя по закон.

Tова в кой точно закон го прочете?

Потребителски аватар
nastafary
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот nastafary » Вто 14 апр 2015 22:54

myrshavija написа:
baitanas написа:Отиди при нотариуса и поискай препис от договора,дано го пазят и пробвай да го отпишеш в данъчното с този документ ама там мисля че имаше срок 2 месеца от датата на сделката а ти си го просрочил със много.По добре е да пробваш.И ако и новите собственици не са я регистрирали в КАТ на свое име в срок от 14 дни след датата на сделката то нотариалния договор за покупко продажба става невалиден и колата пак си е твоя по закон.
Какво пушиш? Дай връзка с дилъра - явно е много добро!

Срока от 2 месеца е за новия собственик след подписване на договора за продажба.
Вече ако ти не си платил данъците до прехвърлянето и не си я отписал... продължават да ти се трупат задължения към държавата.
А за 14те дена просрочване солени глоби ги чакат твоите купувачи ако ги спрат...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 16 апр 2015 8:40

nastafary написа:А за 14те дена просрочване солени глоби ги чакат твоите купувачи ако ги спрат...

Кой и за какво ще ги глоби ? Щом продавача е взел парите без нотариален договор с който да отпише колата от данъчното ,купувачите стига да успяват да минават преглед без бележка за данъците могат да си карат безгрижно докато се разпадне колата, че даже стария собственик ще получава и снимки от камерите ако има такива :banghead Аз си имам едно Уно на мое име което отдавна е минало през пещите но всяка година си му плащам десетина лева данък за да ми напомня кога съм бил млад и глупав :wink

plamen_gramatikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen_gramatikov » Чет 16 апр 2015 19:19

Аз минах по същия път,само че колата която продадох с пълномощно беше купена и регистрирана.Отиваш в кат и виждаш на кого се води автомобила,от там нататък те ще ти кажат какво да правиш.

Потребителски аватар
nastafary
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот nastafary » Чет 16 апр 2015 22:18

Написах го с случай, че все пак са минали през нотариус... Човека не пазел никакви документи.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 16 апр 2015 23:29

Stivi написа:
nastafary написа:А за 14те дена просрочване солени глоби ги чакат твоите купувачи ако ги спрат...

Кой и за какво ще ги глоби ? Щом продавача е взел парите без нотариален договор с който да отпише колата от данъчното ,купувачите стига да успяват да минават преглед без бележка за данъците могат да си карат безгрижно докато се разпадне колата, че даже стария собственик ще получава и снимки от камерите ако има такива :banghead Аз си имам едно Уно на мое име което отдавна е минало през пещите но всяка година си му плащам десетина лева данък за да ми напомня кога съм бил млад и глупав :wink

А що му плащаш данък на уното? Едва ли ти трябва бележката за да го прекараш на преглед.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 17 апр 2015 8:12

ktamen написа:А що му плащаш данък на уното? Едва ли ти трябва бележката за да го прекараш на преглед.

Щото е продадено по системата "ето парите пък документите ще ги оправим по-нататък" преди мнооого години,а и ти да си виждал този модел по-пътищата,всички отдавна ги е изяла ръждата :mhihi

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”