Здравейте,
Имам следния въпрос.
Продавам една кола дето съм се отказал тотално да правя каквото и да е по нея.
Обажда ми се някой и я иска за скрап и части, като аз да си взема номерата и да си отрегистрирам от КАТ, дори ми предлага и договор някакъв да си подпишем за да имам и някакъв документ. Но с тоя документ до къде мога да стигна не ми е ясно.
Колата е с Видинска регистрация и трябва там да си я отрегистрирам, данъците и всичко и е платено, но не знам дали с това документче ще мине номера пред общината. Айде, пред КАТ ще кажа, че е в частен имот за да избегна предоставянето на договори за скрап и части. Но пред Общината дали мога да мина с такъв един подписан договор между физически лица без печат и фирма.
Лично се съмнявам това да може да стана при все, че ако е възможно значи всеки може ей така да си отпише колата и да си я кюта в задния двор.
Благодаря предварително за съветите.
Продажба на кола за части на ФЛ и отписване от КАТ и община
Re: Продажба на кола за части на ФЛ и отписване от КАТ и общ
В кат декларация че си я държиш в задни двор в данъчното с бележката от кат че е бракувана никои не ти търси договори.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Към автора - нали веднъж се наигра с подобен тип продажба и беше споделил във форума, ако не се лъжа?
Когато продаваш нещо, според мен е редно да е с нотариална заверка. За да си вържеш гащите. Щото ти в КАТ ще я пишеш, че е за брак и ще седи в задния ти двор, ама нали се сещаш, че тая кола ако се появи някъде по улицата - стане ПТП примерно... ще го отнесеш.
Когато продаваш нещо, според мен е редно да е с нотариална заверка. За да си вържеш гащите. Щото ти в КАТ ще я пишеш, че е за брак и ще седи в задния ти двор, ама нали се сещаш, че тая кола ако се появи някъде по улицата - стане ПТП примерно... ще го отнесеш.
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Е аз мерцедеса като го продадох в Германия така направих...Отидох в КАТ, отписах я, подписах се на декларацията, че автомобила е в частен имот и ще се разпарчетосва. В данъчното процедурата е ясна, отиваш с талона от КАТ и документите, отписваш я, плащаш ако имаш да плащаш и това е.
Сега ако я продаваш в БГ, задължително направете договор....Дали ще ползва двигателя или купето има значение...все пак номера има там и нищо не се знае...убийства, банкови обири, това онова....
Сега ако я продаваш в БГ, задължително направете договор....Дали ще ползва двигателя или купето има значение...все пак номера има там и нищо не се знае...убийства, банкови обири, това онова....
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Нужно ли е още да се ходи в данъчното, нали нещо обединиха системите на кат и данъчните и ставало автоматично работата 

- Presli82
- Автомобил: Volkswagen Passat b2
- Двигател: diesel
- Контакти:
Преди месец и половина прехвърлих една кола на мое име в кат. Като отидох в данъчното , вече ми я бяха зачислили без да им се обаждам и без да ме питат.
И си платих каквото имаше за плащане.

И си платих каквото имаше за плащане.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Последно преди няколко месеца когато продадох тройката от общината ми казаха, че при регистрация на МПС в КАТ автоматично се зачислява и в общината. В този случай няма нужда да се ходи.К.Одаджийски написа:Нужно ли е още да се ходи в данъчното, нали нещо обединиха системите на кат и данъчните и ставало автоматично работата
Обаче ако си продал МПС и искаш да го отрегистрираш тогава трябва да се ходи в общината. Малко е абсурдно, но е факт.
- vucata
- Контакти:
В допълнение и ако я бракуваш...Верно е малко тъпо, но това е положението. Аз процедурата с бракуването я правих края на март месец тази година
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Хахах, е верно нема такава.... обслужване на едно гише, намаляване на администрация и по малко разкарване, ужасТ Как може бе като я купиш да ти я зачислят автоматик, а като я продадеш трябва да се мъкнеш по данъчните!? Това ако не е оставено да си бъде чиста хранилка те къде съм, едва ли всеки ще отиде в данъчното щото точно като мен ще си мисли че е автоматична работата и докато се усети дължиш данъци за 1-2-3 години

- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
По презумпция би трябвало, ако новият собственик регистрира в КАТ, то тогава автоматично да му бъде зачислено МПС-то на него.
Т.е. отписването не е задължителен акт, но е желателен...
Бе правено, ама недонаправено
Т.е. отписването не е задължителен акт, но е желателен...
Бе правено, ама недонаправено

- vucata
- Контакти:
Докато има стотици нотариуси, неориентирани общински служители и фирми правещи гражданска отговорност ще е така.
Страшна тъпа и първобитна система...плащаш 200лева гражданска отговорност, продаваш колата- връщат ти парите, а новия собственик да си прави нова. Същото е и с данъка, защо след продажбата не се връща останалата сума...всичко потъва.
Страшна тъпа и първобитна система...плащаш 200лева гражданска отговорност, продаваш колата- връщат ти парите, а новия собственик да си прави нова. Същото е и с данъка, защо след продажбата не се връща останалата сума...всичко потъва.
- Dante681
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:Към автора - нали веднъж се наигра с подобен тип продажба и беше споделил във форума, ако не се лъжа?...
Не се се лъжеш. Сега обаче човека я иска за части, а аз си взимам номерата и с големия талон и тях си отивам в КАТ. Само дето сте прави, че на тая кола си остават номера на шаси и двигател и не го знам какво ще рече да ги прави и в чий долни лапи може да попадне. За това май и ще гледам да си вържа гащите. И без това се появих камара желаещи да я взимат и да си правят. Щом има ентусиасти, нямам против всичко да си мине през нотариалния ред : )
За за КАТ и общината и отписването на бракувани коли - да тъжно но факт, трябва да се отиде и на двете места. Когато някой е мислил системата за връзване на КАТ и общината не е мислил за варианта развръзване...
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”