:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Почистване на рефлектори

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Супер Ицо
Автомобил: VW Golf MK4 GTI
Двигател: AUM 2001

Почистване на рефлектори

Мнениеот Супер Ицо » Пон 14 сеп 2015 17:40

За тази скучна вечер имам за задача да отворя фаровете и да ги почистя,тъй като са втора употреба и предишният собственик ги е отварял и не само че като е залепял стъклото, го е направил супер некадърно и прави конденз като вали,ами че има и прах и някакви останки от някакво растение има останки и в двата фара :screwy
Дайте съвет как да подходя с рефлектора? Хладка вода разредена с малко веро? Или бихте ми препоръчали нещо по-ефикасно? Ако сте чистили протектори как действахте?
След процедурата ще направя тема с снимков материал или ще пиша в тази.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: Почистване на рефлектори

Мнениеот anonym0us » Пон 14 сеп 2015 18:33

Ако са лепени с лепило, пробвай с пистолет за топъл въздух да ги отвориш. Ако нямаш, и сошуар върши същата работа, но по-бавно. А вътре рефлекторите може да ги почистиш с нова гъба от тези за миене на чинии! :a045

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Пон 14 сеп 2015 19:04

Точно с такава гъба мислех да ги забърша нежно протекторите. Дилемата е там,дали да използвам вода или разтвор с веро,тоест леко да навлажня гъбата и така да ги забърша и да ги оставя да изсъхнат.
П.С На пръв поглед са лепени с обикновен силикон,след малко се захващам да ги свалям и ще разберем със сигурност.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пон 14 сеп 2015 19:15

Не е желателно това с намокрената гъба. Според мен, ще ги прецакаш. С чисто суха гъба, ще станат бомба. Разбира се, ако говорим само за запрашени рефлектори. Ако са мръсни, с петна, там филма е голям. Също и с обдухване може да се махне прахоляка. :a045

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 14 сеп 2015 19:34

Никаква вода, препарат или веро!!!! :exclaim :exclaim :exclaim Ако фаровете са пропускали вода и е имало влага, докато са работели лампите, то покритието на рефлектора се опича! Всякакъв опит за по-интензивно чистене или чистене дори с влажна кърпа ще съдере покритието тотално!!!
Преди 3 дни си чистих фаровете, понеже и двата бяха със счупени някои ушенца или пукнати ушенца за закрепване, а единият е пропускал вода. Този, който е пропускал вода и не беше прашен, а мръсен вътре направих грешката да го почиствам с влажна кърпа. И веднага където минах, съдрах лъскавото покритие. Добре, че беше много малка крайна област. Можеш да чистиш само стъклата на фаровете, като ги извадиш с една отвертчица, махнеш лепилото - оригиналната лепка или силикон, зависи какво вече има и ги измиеш хубаво с веро и вода. Оставяш ги да изсъхнат. Слагаш ги обратно с неутрален силикон, за да нямаш проблеми. Тубата е около 6лв - аз с нея туба си направих мивката на кухнята, стъклата на фаровете и ми остана. Неутралният се познава по това, че мирише "горчиво", а не на "оцет".
Междувременно можеш да провериш като си разглобил фаровете - дали им са здрави щипките за регулиране на самите рефлектори.
Фаровете имат 4 щипки за закрепване на стъклото, които са метални. Чистиш старият силикон, слагаш новият хубав слой без прекъсване нанесен, слагаш стъклото и слагаш 4-те шипки. Хващаш ги първо за стъклото и натискаш да влязат от другата страна в пластмасата - така е по-лесно.

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Пон 14 сеп 2015 19:42

Ще те послушам колега :th_up Единия фар съм го свалил след 5 минути почвам да махам стъклото. Няма да ползвам влажна гъба за да чистя рефлектора,а в случай че има прах по рефлекторите с суха гъба би ли било възможна да се забърше леко според теб?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 14 сеп 2015 19:45

Супер Ицо написа:а в случай че има прах по рефлекторите с суха гъба би ли било възможна да се забърше леко според теб?

Прах няма как да няма, особено ако са пропускали. Със суха гъба(с меката страна) или хартиена кърпа няма да има проблеми. Но без много натискане. Обаче ако ти се е опекъл рефлектора ще го и видиш като матов и от там фаровете стават по-слаби. Това се решава с полагането на ново покритие или нови фарове. В единият случай ти се налага да стоиш седмица без фарове, в другият цената бие жестоко в джоба. :icon_sad

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Пон 14 сеп 2015 20:43

Не мога да махна стъклото нито с сешоар нито с накисване в гореща вода :eek :eek половин час мъки и нищо :screwy що за лепило,дайте съвет :no

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 14 сеп 2015 20:50

Супер Ицо написа:що за лепило,дайте съвет

Съвет - повдигане леко на стъклото с широка плоска отвертка, ако може и с макетното ножче внимателно отдолу. Надявам се, че е силикон, а не е наистина някакво епоксидно лепило, тогава е загубена кауза. Или поне много трудно за махане :no Оригиналната дъвка лепкава и гадна като свалиш скобите и разчегъркаш малко се къса и можеш да откачиш стъклото чрез внимателно и методично дърпане.

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Пон 14 сеп 2015 20:53

инжектопляктор написа:
Супер Ицо написа:що за лепило,дайте съвет

Съвет - повдигане леко на стъклото с широка плоска отвертка, ако може и с макетното ножче внимателно отдолу. Надявам се, че е силикон, а не е наистина някакво епоксидно лепило, тогава е загубена кауза. Или поне много трудно за махане :no Оригиналната дъвка лепкава и гадна като свалиш скобите и разчегъркаш малко се къса и можеш да откачиш стъклото чрез внимателно и методично дърпане.

С плоска отвертка огъвам само пластмасата,изчистил съм доколкото е възможно лепилото отстрани с макетно ножче. Проблема е от долната част :death даже без да искам вкарах малко вода вътре след накисването :censored2 :censored2 не очаквах да е толкова трудно

ПП - лепилото се разтяга но много трудно дори като е нагорещено

Последна промяна от Супер Ицо на Пон 14 сеп 2015 20:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 14 сеп 2015 20:55

Не би трябвало да е толкова трудно, особено ако си махнал 4-те метални скоби. Опитай още, търпение и постоянство. Не знам с какво е лепено, при мен беше оригиналното и лесно се махна. А то всички фарове на тия години в тия коли май пропускат влага вече. :biggrin

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Вто 15 сеп 2015 14:42

В обедната почивка свалих стъклото и по силикона имаше пясък :eek сега като свършат лекциите ще почистя силикона и прахта от фара. Ако може да дадете съвет как да изчистя по-ефективно силикона.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 15 сеп 2015 14:46

Силиконът се чисти механически. С плоска отвертка и старание. Или ножче за бръснене. Само внимавай кое къде как правиш да не одереш стъклото на фара. По ръбовете е все тая, там светлина не минава, ама да не се изплъзне отвертката до средата на стъклото. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Вто 15 сеп 2015 15:21

Аз точно с плоска отвертка бях започнал да махам силикона,но дойде време за лекции. Като се прибера ще кача снимки.

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Вто 15 сеп 2015 17:37

Ето мястото където имаше най-много пясък :screwy
Изображение
общо взето пясък имаше на 70% от силикона :screwy

тук вече горе-долу съм махнал силикона,но мисля че може и още
Изображение

и мамка му как да махна силикона от стъклото? изкривиха ми се ръцете с тая отвертка (нагорещявам и търкам) и не дава добър резултат ... гледах в някаква тема че колегата Vizor е махал силикон с WD-40,да си взема ли и аз? че и един път изтървах към стъклото и само го оцапах и оцапаното няма махане :scare3

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”