Смяна на двигател AEK - ABF узаконяване?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Супер Ицо
Автомобил: VW Golf MK4 GTI
Двигател: AUM 2001

Смяна на двигател AEK - ABF узаконяване?

Мнениеот Супер Ицо » Чет 24 сеп 2015 10:01

Ще започна с една лека интродукция. Моят двигател започна да дава фира и за ремонт му искат 500+. Реших,че за тези пари като сложа още малко отгоре мога да закупя любимия ми двигател(и знам,че няма да ми излезе безплатно да го набутам в голфа),който бих казал че ми е запазен и тук започвам: Колеги които биха се включили в темата с мнение от сорта "ще се вкараш в голям филм" "не си заслужава" "по-добре си купи такава готова" "имаш ли си представа колко по-солено ще ти излезе" не искам такива мнение в темата,аз пеценям дали си заслужава или не и колкото и теми да съм чел за подобен swap,съм сигурен че филма е по-голям отколкото си мисля. Та да предположим,че двигателя е вече в мен - готов примерно и искам да го сложа в колата и трябва да се узакони.

Въпросният двигател не е от бракувана кола,а е от нов внос и нерегистриран. Колата има документи за регистрация,но са италиански и не фигурира номер на двигател. Това е което засега знам. Има ли смисъл да се узаконява? Ако попадна в ПТП и се разбере,че номера на двигателя в талона не съответства на този под капака? Евентуална продажба в бъдеще време (засега плановете са ми колата да си остане моя дори и да купя нова...засега)?

Запознат съм също така че за да стане въпросната смяна трябва да се сложат спирачки,окачване,инсталация(тя върви към мотора към който съм се насочил) механизъм за скоростите или част от него. Сега се сетих за бенз.помпа и тя предполагам че трябва да се смени с такава за ABF? Поправете ме ако греша или ако съм изпуснал нещо.

На 27ми ще говоря вече с колегата за изпращане на двигателя при мен и ще се радвам по-знаещите от мен да ми дадат акъл.

П.С Предполагам,че за повечето от вас това е поредната глупава тема и моля не се заяждайте :bishop

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на двигател AEK - ABF узаконяване?

Мнениеот myrshavija » Чет 24 сеп 2015 10:18

http://www.dekra-automotive.bg/bg/index.php?category=homologation
Има телефони - може да звъннеш да питаш.

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Чет 24 сеп 2015 10:25

Мерси,точно от нещо такова имах нужда. За частите нужни да се сменят пропускам ли нещо?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 24 сеп 2015 12:01

Ами в общи линии голяма част от периферията се сменя, ти си ги изброил. Бих добавил и задни дискови спирачки, по-големи джанти и т.н. (АБД можеш и с 13-ки да го караш, докато АБФ - не).Сумата няма да е малка, аз бих я вложил само ако смятам да умирам с тая кола. Легализирай си я, защото ако нацелиш някоя скъпа кола с каско и се стигне дотам, че си с друг мотор, неотговарящ на документите на колата ще гризнеш дръвцето и реално ще платиш ти за щетите на другия.

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Чет 24 сеп 2015 12:20

Точно така колега,тъкмо си мислех че пропускам нещо а именно джантите. Аз съм с 14ки а за АБФ трябват поне 15ки. Звъннах на декра и ми казаха че двигателя бе може да узакони :death

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Чет 24 сеп 2015 15:20

Преди малко звъннах на друг номер на човек с име Илиян Кирков,който за разлика от жената на която звъннах днес сутринта ми отдели повече време и не бързаше да ми затваря. Каза ми,че няма значение дали колата е бракувана. Просто ми трябва фактура,че съм купил двигателя в която е написан и номера му. И така с тази фактура и готовата кола с всичко направено живот и здраве,отивам в Декра да се узакони всичко направено по колата - двигател,окачване,спирачна система и така нататък. Ако някой от личен опит се е сблъсквал с нещо такова нека сподели как е минало всичко.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 24 сеп 2015 15:35

Пресметна ли колко ще ти струва?

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Чет 24 сеп 2015 15:53

Знам,че общата сума няма да е малка. Не съм смятал колко ще е тотал-а,но мисля че сумата е доста относителна засега. Като се прибера в моя град,дай боже да нямам повече изненадващи финансови удари и да започна да набавям чаркалаци.
Известна ми е само една сума която знам,че няма да е единствена - 360лв. пише си за какво в сайта който си ми дал.

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Чет 24 сеп 2015 22:49

Супер Ицо написа: Има ли смисъл да се узаконява?

ЗДвП

Чл. 178. (1) (Предишен текст на чл. 178 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Наказва се с глоба от 2000 до 7000 лв.:
2. който, без да спазва установения ред, комплектува с основни агрегати от различни модели или изменя конструкцията на моторно превозно средство;

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 25 сеп 2015 5:49

Сега, ако добавиш и определенито за "различни модели", цена няма да имаш. Защото на мен Голф3 и Голф3 не ми изглеждат много различни.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 25 сеп 2015 6:43

Спокойно, нещата ще си останат само на фаза писане във форума.

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Пет 25 сеп 2015 11:31

myrshavija написа:Сега, ако добавиш и определенито за "различни модели", цена няма да имаш. Защото на мен Голф3 и Голф3 не ми изглеждат много различни.

Е как ще са различни?! :mhihi Единия е 1600 куб., 100 к.с, а другия 2000 куб., 150 к.с

Надявам се наредбата да внесе яснота...

"Наредба № Н-3 от 18 февруари 2013 г. за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства и индивидуално одобряване на пътни превозни средства, регистрирани извън държавите – членки на Европейския съюз, или друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство"

Чл. 3. (1) Изменение в конструкцията на ППС е:
1. всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС, посочени в свидетелството му за регистрация или в конструктивни или технически характеристики на ППС, които са заложени от производителя по време на неговото производство или които са били одобрени по реда на наредбата;
2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване.
(2) Не е изменение в конструкцията на ППС:
1. промяната на цвета му;
2. смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код - когато има и неизменено окачване.

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пет 25 сеп 2015 11:44

Фактурата не е задължителна, достатъчен е договор за покупко-продажба (може и без нотариална заверка, но с описани лични карти и адреси) между две лица, в който е описан номера на новия двигател. също така и копие от талон/официален документ към колата в който също е виден номера на двигателя.

(да отворя една скоба, няма ли някой виден юрист във Форума който да изпрати до НС, ТУК едно кратко обосновано предложение да отпадне тази точка в новия закон и без това в момента го коват. В цялото Европа двигателя е резервна част)

Ако двигателя е без номер филма ми се струва абсолютно невъзможен. Имайки на предвид че в България масово се движат МПС-та със сменени двигател без да са узаконени, това също е вариант. То глоби има, но да се случи такава проверка е прецедент, а също така спокойно може да се продаде колата ако е в същата област (не се минава канал, а само се сменяват талони) все пак аз не съм го дал като съвет. :mhihi

Потребителски аватар
Супер Ицо

Мнениеот Супер Ицо » Пет 25 сеп 2015 11:54

Забравих да отбележа,че колата от която възнамерявам да закупя двигателя е нов внос от Италия. Колата не е регистрирана в КАТ и на документите за регистрация няма номер на двигател.
Значи да разбирам,че за да стане филма трябва да се направи договор за покупко-продажба в който е описан номера на двигателя,както ти си написал?

П.П не видях че това съм го написал в първото мнение :redface

Последна промяна от Супер Ицо на Пет 25 сеп 2015 12:13, променено общо 1 път.

virus_2005
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот virus_2005 » Пет 25 сеп 2015 12:02

Mihailov78 написа:
(да отворя една скоба, няма ли някой виден юрист във Форума който да изпрати до НС, ТУК едно кратко обосновано предложение да отпадне тази точка в новия закон и без това в момента го коват. В цялото Европа двигателя е резервна част)

И в България е така, ако се спази...

Чл. 3. (2) Не е изменение в конструкцията на ППС:
2. смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код - когато има и неизменено окачване.

При спазване на този чл. няма основание за налагане на глоба по ЗДвП

Чл. 178. (1) (Предишен текст на чл. 178 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Наказва се с глоба от 2000 до 7000 лв.:
2. който, без да спазва установения ред, комплектува с основни агрегати от различни модели или изменя конструкцията на моторно превозно средство;

Нали не мислиш, че е нормално сульо и пульо да си модифицира колата в гаража както му скимне и после да се движи по улиците. Естествено, че при подобни промени е нужен контрол, а глобата не е случайно толкова висока. Въпреки, че човешкия живот не струва от 2000 до 7000 лв.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”