Нови Летни гуми - това нормално ли е?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Darkbound
Автомобил: Golf 4 V6 204HP 4Motion
Двигател: BDE

Нови Летни гуми - това нормално ли е?

Мнениеот Darkbound » Пет 18 мар 2016 16:18

Здравейте, току що смених зимните гуми Мишелин Алпин а5 със Goodyear Effigrip performance и честно казано мишелинките бяха много по удобни така да го кажа...
Първа кола ми е и първи летен сезон и нямам база за сравнение та нормално ли е това което усещам, а именно, сега осезаемо по трудно се върти волана но пък сякаш стои по стабилно на пътя и волана се мъчи да се изправи... също така съм почти убеден, че трябва да натискам педала на спирачките повече за същото спиране спрямо мишелинките... и като цяло тествах ги на рязко спиране от 80кмч и не съм сигурен дали зимните или тези спират по добре при едни и същи условия.....
Има ли нещо от това което е наидтина така или си втълпявам?

П.с. дота им е от преди точно един месец а мишелина е средата на 2014

Последна промяна от Darkbound на Пет 18 мар 2016 16:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Re: Летни гуми - това нормално ли е?

Мнениеот НарКол » Пет 18 мар 2016 16:22

Нормално е. Различни гуми - различно усещане. :c020
Летните гуми са по-твърди и даже би трябвало да друсат с една идея повече. :smile

Потребителски аватар
Darkbound

Re: Нови Летни гуми - това нормално ли е?

Мнениеот Darkbound » Пет 18 мар 2016 16:24

Да и това го има с друсането

А трудното завиване предполагам главно се дължи на тия трите големи канала... ама това с спирането не могс дс си го обясня, то нормално ли е?

pa4o_ivanov61
Автомобил: VW BORA
Двигател: AGR 98

Мнениеот pa4o_ivanov61 » Пет 18 мар 2016 17:40

на мен също ми направи впечатление разликата във въртенето на волана, след като смених летните със зимни.имах чувство , че предницата е вдигната във въздуха. даже спрях да погледна да не е се откачило нещо.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 18 мар 2016 17:44

Затова са летни,с по-"твърд" каучук,за да може да се осигури максимално сцепление с нагорещения асфалт през лятото,а не буквално "залепване" на нагрятата настилка ,каквото се получава със зимна гума през лятото. Изчакай да се стопли времето,покарай малко и ще усетиш разликата.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пет 18 мар 2016 20:39

Размера на зимните и размера на летните гуми еднакъв ли е?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пет 18 мар 2016 21:28

Карах старото си Голфче,което нямаше хидравлика със зимни "Дебица Фриго''-волана се въртеше " с два пръста". Летните ми бяха "Пойнт S"-струваха ми се много странни.Винаги изчаквах до последно ,за да сменя зимни с летни,щото с "Пойнта" ,както нямах хидравлика имах чувството че карам "Краз".Обаче при 25-40гр. жега тия гуми не мърдаха-газ до ламарината-няма шляпане,няма раздуване -не мърдаха тия гуми.И волана си "омекваше" доволно.
п.с.За "мекия волан"формата и профила на протектора не е от такова значение,колкото "рецептата" на каучука-зимна или лятна.

goldy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goldy » Съб 19 мар 2016 1:27

Върти по-трудно волана, заради по-доброто доброто сцепление на гумите. Ако вдигнеш колата на крик или я паркираш върху лед (за да елиминираш сцеплението) ще установиш, че не се изисква почти никакво усилие за завъртане на волана. Пак поради същата причина - по-добро сцепление, волана се мъчи да се изправи по-силно. Подкарай я на лед и изобщо няма да иска да връща волана. Свикнал си му така, но лесно ще се пренастроиш.

sedere91
Автомобил:
Двигател: APU

Мнениеот sedere91 » Съб 19 мар 2016 2:51

Аз съм със същата марка летни гуми 195/65/15. Първите 200-300 км е нормално да не спират рязко, защото се търка горния намазан лепнещ пласт. Иначе и на мен се върти по-трудно волана. На мокро по-добре се държат от колко на сухо относно спиране и сцепление поне при мен е така с тях. На сухо трябва повече да натисна педала за да спра, но на магистрала при 35 градуса жега при скорост 140-160 съм като залепен. При дъжд на магистрала 120 без проблем се подържат. Моите са на пасат б5 комби.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Съб 19 мар 2016 9:53

С новия гудиър всичко трябва да ти е по-добре от зимния мишлен 2014та. Първите километри с чисто нова гума са много приятни. Провери налягането с надежден уред, масово гумаджиите ги пренапомпват. :th_up

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Съб 19 мар 2016 11:07

Аз сложих летни дебика пасио 2 - все едно нямат грайфер, с зимните дебика беше добре.

Потребителски аватар
donMaranzano
Автомобил: Golf 4
Двигател: AQY

Мнениеот donMaranzano » Съб 19 мар 2016 11:17

Аз карам с такива и съм ужасно доволен. Много са стабилни включително и при обилни дъждове.

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Съб 19 мар 2016 11:20

Може би заради тежката задница от метановите ботилки = 100 кг

Потребителски аватар
Darkbound

Мнениеот Darkbound » Съб 19 мар 2016 21:37

Благодаря за мненията, само да уточня, да и зимните и летните са с еднакъв размер.

Покарах малко извънградско вчера и днес и ги пробвах на ""гранични"" за мен завои и такива места, и наистина колата стоеше изключително добре, въпреки, че беше и хладно тази вечер! Като залепена, въобще не получих усещането, че ще хлъзне задницата или нещо такова, както понякога ми се е случвало преди. За сега съм доста доволен! Колкото до налягането, не знам какво е, но предполагам, че е около 2.2 2.3 мишелинките поне на толкова ми ги надуваха, купих ги и ги сменях в Примекс, доволен съм и от обслужването като цяло там. Също така ги надух със азот, колко има смисъл не знам, но поне на приказки има.

Както и да е, почнах да им свиквам, за сега съм доволен, като я взех миналата година сепември месец, колата беше с Bridgestone Potenza 94 (ако не се лъжа) които май излязоха някакви 10 годишни гуми и при по-динамично тръгване, съм въртял даже на втора...?! Така, че със сигурност е ужасно голям ъпгрейд, ще видим като почнат дъждовете сега как ще е, за 100 км е доволно! :)

П.С. От към разход, да очаквам ли някакви големи промени? Мишелина средно ми даваше около 5.8-6 разход смесено, дълъг път със 130 по магистралата съм ги засичал и на 5.6 да пада, а градско около 7.

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Съб 19 мар 2016 21:45

Разлика в разхода би имало само при различен диаметър на джанти.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”