Трябва ли гражданската отговорност да поскъпне с 30% ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Johnsword
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.8 RP1991

Трябва ли гражданската отговорност да поскъпне с 30% ?

Мнениеот Johnsword » Съб 14 ное 2015 9:00

Гледах по новините, вече се реши окончателно, че винетният стикер става 97лв. Има доста организирани протести срещу поскъпването, края на месеца почти в цялата страна. След винетката идва ГО, според вас справедливо ли е това имайки предвид,че заплатите не са мръднали ? Къде отиват всички тези пари ?!

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Re: Трябва ли гражданската отговорност да поскъпне с 30% ?

Мнениеот agumba » Съб 14 ное 2015 9:49

Винетката е държавния данък, данък МПС е общинския, застраховката е частния! Вдигането на първия, неминуемо ще повлече и другите два!

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Съб 14 ное 2015 10:09

Да вижда се, че има голямо недоволство по въпроса, особено след като снощи бе заключена във форума подобна тема:
http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=59&t=449062, а тази сутрин се отваря нова такава.
За съжаление нещата явно вече са окончателни и ние вече каквото и да направим едва ли ще променим нещо по въпроса. Така е защото избраните от народа управници у нас, обикновено си дейсват така. И на народа после му остава в последствие за голямо съжаление да...знаем какво казваше навремето Любо Пенев...

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Съб 14 ное 2015 10:12

Проблема е, че ще почне да скача всичко. Един вид, ще е лавинообразно. Дефакто най-много ще пострада обикновения човек, и няма да може да си купи нужните продукти за храна. Всичко останало се преживява.
Аз лично застраховката я пускам на изплащане, и не я мисля.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Съб 14 ное 2015 10:42

agumba написа:Винетката е държавния данък, данък МПС е общинския, застраховката е частния! Вдигането на първия, неминуемо ще повлече и другите два!

Няма връзка между тези. Всъщност има, но тя е обратнопропорционална. Идеята е, че след като поскъпне винетката ще се ремонтират повече пътища и катастрофите би трябвало да намалеят (например тези свързани с влизане в дупки, пръскане на гуми, преобръщане и т.н.).
Т.е. ГО би трябвало даже да поевтинее. :mhihi

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 14 ное 2015 11:01

Kакто и в темата за винетките ,така и в тази не виждам някаква логика в начина по който е зададен въпроса: ''Трябва ли да поскъпне еди кво си..''
Естествено ,че не трябва преди да се уредят законово някои положения.
1.Трябва да съм убеден че това в което влагам пари ми осигурява "продукта" за които плащам.Засега не виждам нещо голямо започнато като инфраструктура или подръжка на пътища и съоражения,което изцяло се финансира от винетни такси за да има необходимост от повишаване стойността на тези такси.Толкова за винетките.
2.Не мога да съглася,че при положение колата ми е ударена не по моя вина,т.нар. застраховател ми изплаща 1/3 от сумата за възстановяване на щетите под предлог че в застраховката на колата е заложено ''овехтяване''.По тая логика ГО не трябва да се вдига,а напротив колкото ''по-вехта'' е колатами толкова по-ниска да е застраховката и.
Така че ако ще има скок в цената ,трябва да се гарантира и качеството на актуално покритие на щетите,спрямо актуалните цени на части и услуги.
И не на последно място да се регламентират точно и ясно параметрите на покритие на щети ,а не с ''вратички'' и уловки в т.нар. договор застрахователя да ти отказва изплащане на вреди.
Паркирал съм си колата,решил някой си да даде на заден огънал ми я калник ,я врата и изчезнал.И ко праим -застрахователа отказва да плаща щото го няма виновното лице за да си ги търси от неговия застрахователен фонд.Е за кво ми е тая Застраховка.
Докато Държавата не задължи застрахователите да си поемат задълженията като страна по договор -никакво вдигане на цени не трябва да има.

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Съб 14 ное 2015 11:09

Няма връзка между тези

Айде бе, сигурен ли си? Имат общо, и трите са данък, какво друго общо трябва още?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 14 ное 2015 11:21

Не, не трябва. До сега не съм бил виновен за ПТП и пред закона съм примерен шофьор. Защо да плащам по-висока ГО, като други са идиотите, които карат с по 200 в града? Да обвържат ГО с досието на шофьора. Не че рецидивистите не трябва да са отдавна с отнето свидетелство, ама нейсе.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 14 ное 2015 13:12

Има ли предложение за вдигане на ГО, може ли линк?

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Съб 14 ное 2015 13:37

hooligans написа:Има ли предложение за вдигане на ГО, може ли линк?

Винетката е държавния данък, данък МПС е общинския, застраховката е частния!

До кого да имат "предложение" застрахователите, до себе си ли?

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 14 ное 2015 14:17

agumba написа:До кого да имат "предложение" застрахователите, до себе си ли?

E такава е "демокрацията" в БГ.Ние сме независим народ ,щото от нас нищо не зависи.Кучето си лае,кервана си върви...Естествено че нищо не трябва да се вдига без да се посочат необорими аргументи на целокупната бг шофьорска общност.Уж затова са пазарните принципи,да има конкуренция м/у застрахователите,съответно по -добри пакети застраховки;като не ми харесва единия ,догодина съм при другия.Да ама не: в нашата мила родина застрахователите образуваха картел и то под одобрителния поглед на държавата.Навсякъде цените на застраховките са договорени помежду им, а за балъците като нас тук там към някой пакет се предлага някоя уж безплатна опция като техн. преглед,отстъпка от други видове полици и т.н.
Е ,при този "картел" как да се съглася на допълнително повишение на без това нереално високата цена на ГО,спрямо "обезщетението",което ми дават ако опра до тях не дай боже.
Не, не трябва да се вдига ГО ,и за мен всеки който смята обратното или има пряк интерес от това,щото оттам се храни ,или е някой хиперидеалист,който вярва че това са пари които "отиват където трябва" за доброто на бг шофьор...Ала-бала.Храним една шепа "дебелосерковци",дето колкото повече им наливаме ,толкова по-алчни стават.

Потребителски аватар
Johnsword

Мнениеот Johnsword » Съб 14 ное 2015 14:28

Ето 1 линк, случайно попаднах на него. Има го вече в доста новинарски сайтове. http://slivenpress.bg/novini-bulgaria-bylgariq/15-bulgaria-bylgariq/16113-2015-10-02-06-26-28

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Съб 14 ное 2015 14:31

Тази статия е глупост страшна.

Потребителски аватар
Johnsword

Мнениеот Johnsword » Съб 14 ное 2015 14:36

Дори и по новините се коментираше .. всичко е глупост за мен. Винетки, ГО, следва данък, преглед.. всичко да поскъпне .. :screwy

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Съб 14 ное 2015 15:48

agumba написа:
hooligans написа:Има ли предложение за вдигане на ГО, може ли линк?

Винетката е държавния данък, данък МПС е общинския, застраховката е частния!

До кого да имат "предложение" застрахователите, до себе си ли?

До Комисията за финансов надзор!
Сега видях, че от 2006г. сами я определят.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”