Регистрация на автомобил от България в Англия

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
beboyan
Автомобил:
Двигател:

Регистрация на автомобил от България в Англия

Мнениеот beboyan » Пет 08 яну 2016 16:46

Здравейте,

Тъкмо си взех Пасат Б7 от Порше Изток и се отвори възможност за Англия. За съжаление се сблъскат с проблем, че в България не успях да намеря купувач за колата даже и на половината цена, както и да е. Харесвам си много колата и не искам да се разделям с нея. Затова си я взех с мен в Англия. Искам да си я регистрирам съгласно местните изисквания - не ми харесва да бъда нелегален...

Документално се изисква европейски сертификат за съответствие и се издава за конкретен автомобил. Питах в Порше, питах в местни дилъри. Никой не знае как се издава този документ, а доколкото разбирам трябва да бъде издаден от производителя - Фолксваген.

Техническите изисквания са:

- километража да показва текущата скорост в мили. През борд компютъра мога да превключвам.
- фаровете да са за дясно движение - понеже съм с Халогени, не става от борд компютъра. Ако не стане с някакъв превключвател на самия фар, ще ги сменя.
- последното изискване е задния стоп за мъгла да свети и вдясно или само в дясно - тук предполагам трябва да сменя дясната секция с такава за дясно движение, само че дали има готово окабеляване или ще трябва някаква доработка.

Ще съм благодарен за съвети относно транформацията на автомобила.

пс. тук автомобилите са много скъпи, особенно като обърнеш от паунд в лев. Нов подобен пасат излиза 90 000 лева по ценова листа. Предполагам паунда е надценен много, защото в германия е 28 000 евро, но това е друга тема.

Поздрави и успехи през новата година.

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Re: Регистрация на автомобил от България в Англия

Мнениеот Piqndurnik » Пет 08 яну 2016 16:52

Мой познат си купи кола от България и десетина години вече си кара с българските номера. Явно става. Само гледай каква сума покрива гражданската отговорност, че ако стане беля, може да плащаш докато си жив.
И внимавай с движението. Гадничко си е докато свикнеш.
Милята е грубо 1,6 км.
Ограниченията обикновено са 20, 30, 40 и 50, което в км/ч е около 32, 48, 64 и 80.
Камерите снимат отзад.

Потребителски аватар
beboyan
Автомобил:
Двигател:

Re: Регистрация на автомобил от България в Англия

Мнениеот beboyan » Пет 08 яну 2016 18:11

Благодаря, съгласно закона, колата трябва да се регистра веднага, щом човек се установи за постоянно (което може да се тълкува както си искаш - полицаите го смятат от момента щом получиш постоянен National Insurance Number - за да си плащаш данъците; но това пак е условно защото според мен постоянно е щом имаш британски паспорт, дотогава си все временно) или до 6 месеца от вкарването на колата в страната (което се отчита с квитанция от ферибота или тунела, затова тези квитанции съветват да се пазят, а някои регулярно ходят на пазар във Франция, за да си подновят квитанцията :-) ). 2007 е имало акция и конфискация на коли, които после са били директно смачквани за скраб.

пс:Относно свикването, не движението на обратно, ами повсеместното използване на кръгови е трудно - и да не сменяш лентата вътре в кръговото, защото със сигурност някой ще ти се натресе. Такива кръгови с по 5-6 изхода са кошмар и за някой британци. Имаше един ТопГиър където показваха безумно двойно мини кръгово ( като осморка, което две коли със сигурност се сблъскват). След като минах 10 000 км за 2 месеца свикнах и на кръговите.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”