Закупих кола "нов внос" на старо от автокъща в София. Колата е с предишна и единствена регистрация в Швейцария. В CMR-то и в швейцарския талон пише, че колата е сива (grey) на цвят. В талона ми при регистрацията в КАТ са вписали цвят "светло сиво (light grey)". Т.е. има разминаване между вписаното в CMR-то/предишния швейцарски талон и новият български талон издаден от КАТ. Колата никога не е пребоядисвана.
Според Вас:
* Имат ли право (законово и каквото и да е) КАТ да определят сами цвета на колата и да го вписват различен от предишните регистрации? Законно ли е това или е техническа грешка от тяхна страна?
* Може ли човек да решава какъв да бъде вписан цвета на собствената му кола или каквото решат полицаите на каналите това е?
* Проблем ли е, че в гражданската колата се води с цвят "сив", а на талона се води с цвят "светло сив"? Валидна ли е така според Вас гражданската?
* Как мога да разбера точния цвят на колата по VIN кода или друг код?
Благодаря за хората, които знаят и споделят!
Как се определя цвета на автомобила?
Re: Как се определя цвета на автомобила?
Българската милиция е над всичко, каквото решат на канала тва пишат и цветът ти е такъв, карат на вкус и мирис. Няма проблем с гражданската. Практиката познава и по-фрапантни разминавания, заради които и самите ченгета на пътя са се заяждали :)
Цветовете се определят с кодове, които по ВИН могат да се изкарат, да. Отделно ги има на лепенката с ВИН номера в багажника. Цвят условно може да се определи на син, зелен, сив, но да го описваш и като нюанс (светло, тъмно и тн) е глупост.
Цветовете се определят с кодове, които по ВИН могат да се изкарат, да. Отделно ги има на лепенката с ВИН номера в багажника. Цвят условно може да се определи на син, зелен, сив, но да го описваш и като нюанс (светло, тъмно и тн) е глупост.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Павка, колата от аватара ми по талон е оранж...
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
muns61 написа:Павка, колата от аватара ми по талон е оранж...
А моята същия цвят каките в КАТ я определиха оксидно жълт
А след време като трябваше да се пребоядисва бояджията определи цвят сахара 
- Piqndurnik
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: CBAB 2010
Ако това ще успокои някого, и тук е същото. Боята е LC8Z и я вписаха "кафява". Вярно, при определено осветление кафенее, но в повечето време изглежда сиво-черна.
По-лошото беше, че за размер на гумите вписаха 195/60 R16 93H, който е сравнително рядък, а не популярния 205/55 R16 с който колата е излязла от завода. В близкия TUV ми казаха, че това била честа грешка. Ако съм искал да съм 100% изряден, да съм си поръчал документ за съвместимост на гумите от VW, но по принцип нямало нужда - всеки полицай знаел за това.
По-лошото беше, че за размер на гумите вписаха 195/60 R16 93H, който е сравнително рядък, а не популярния 205/55 R16 с който колата е излязла от завода. В близкия TUV ми казаха, че това била честа грешка. Ако съм искал да съм 100% изряден, да съм си поръчал документ за съвместимост на гумите от VW, но по принцип нямало нужда - всеки полицай знаел за това.
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
а пасатчето го писаха "метално сив металик"
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Те и пасата преди 8 години искаха да го пишат тъмно син
а колата е черна
След разправия със чичката който я гледаше през 10мм лупи и пак не виждаше че е черна ми падна пердето запалих и гумите и я изкарах от канала на кат на слънчева светлина и на доста висок тон го поканих да излезе от бърлогата си и да види реалният цвят на автомобила. Онзи кандиса и я написа черна.
а колата е черна
След разправия със чичката който я гледаше през 10мм лупи и пак не виждаше че е черна ми падна пердето запалих и гумите и я изкарах от канала на кат на слънчева светлина и на доста висок тон го поканих да излезе от бърлогата си и да види реалният цвят на автомобила. Онзи кандиса и я написа черна.- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Моята по талон е черна,нищо че в действителност е тъмно синя . 

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Вие пък за какво се хващате. На мен ей тази ми я записаха в талона "сива"

- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Сива е колата от аватара ми - открийте 7те разлики.- К.Одаджийски
- VW експерт

- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
moimoimoi написа:а пасатчето го писаха "метално сив металик"
хах, моя пасат беше със същия цвят регистриран на 20 декември в талона пишеше хромово зелен металик
Аз като го купих отидох да сменя талона и оня като вика, абе къв хромово зелен бе, това е тъмно син металик
Изкарване от канала навънка, триене с парцал и след доста спорове, както и аргумента че сигурно той я е регистрирал тая кола преди точно един месец кандиса да остави цвета какъвто го пишеше в талона. Взех си документите и разглеждайки ги по пътя към гишето гледам писал го комби
Връщам се и викам, абе гледай какво си писал тука бе, хем изкарвахме колата навънка, връщахме я, къде видя че е комби тоя седан

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Опел корса масовия синкав цвят във кат се оказва че се води карибско сино
Как са го определили те си знаят.
Как са го определили те си знаят.Re: Как се определя цвета на автомобила?
вече има толкова изпедепсани цветове, реагиращи на температура и тн, че на чичката от канала ще му се завие свят, а след това ще отсъди мъдро нещо от сорта "преобладаващо син с отенък на пепел от рози"
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Проблемите са два при определяне на цвета при регистрация. Естествено че никой не гледа по ВИН как е излязла колата, защото за няколко години не се знае колко пъти е боядисвана.
Първия че еталоните ни с цветовете не отговарят по стандарт и втория че като има малка "грешка" в очите на сравняващия с еталоните.
Преди доста време имах същия казус с определяне на цвета. Колата беше тъмно червено - бордо а те я писаха СВЕТЛО червен. След мое противоречие (още преди да излезна от канала) проверяващия ми изкара на един лист със всички цветове и съответно името срещу него. След което ми каза сам да си определя (сравня) цвета и да видя какво пише срещу него. Е точно на този тъмен цвят червен пишеше светло червено. И те така не се чудете.
Първия че еталоните ни с цветовете не отговарят по стандарт и втория че като има малка "грешка" в очите на сравняващия с еталоните.
Преди доста време имах същия казус с определяне на цвета. Колата беше тъмно червено - бордо а те я писаха СВЕТЛО червен. След мое противоречие (още преди да излезна от канала) проверяващия ми изкара на един лист със всички цветове и съответно името срещу него. След което ми каза сам да си определя (сравня) цвета и да видя какво пише срещу него. Е точно на този тъмен цвят червен пишеше светло червено. И те така не се чудете.

- alexx
- Автомобил: SantaFe
- Двигател:
"синьо-зелено" как ви се струва?
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”