Селско-стопанска техника по Републиканската пътна мрежа

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Селско-стопанска техника по Републиканската пътна мрежа

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 08 апр 2016 15:11

Здравейте колеги,
Пътувайки днес срещнах доста от посочените в заглавието МПС-та.
То не бяха стандартни трактори,нови,стари,пъплещи с 12км/ч,някакви сеялки и всякакви такива "изчадия".
Определено имаше предпоставки за ПТП,не дай Боже!
Кой и как трябва да следи за тези простотии,какви са наказанията.
Загледах няколко такива,знак за ГТП имаха няколко,но винетен стикер не забелязах никъде.
Дайте и Вие Вашата гледна точка.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Re: Селско-стопанска техника по Републиканската пътна мрежа

Мнениеот Pet_rov » Пет 08 апр 2016 16:02

Мисля, че такава техника трябва да се придвижва с пилотен автомобил поне - отпред и отзад. Ако няма право да се движи по пътната мрежа, на платформа.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 08 апр 2016 17:29

Селско-стопанските самоходни машини не заплащат винетен стикер.
Трябва да са снабдени с табела "бавно движещо се превозно средство" и жълта въртяща се светлина по закон, която отдалеч да те предупреждава за бавно движещо се ПС.
Конструктивната скорост обикновено им е макс.40 км/ч.
В момента е пролетна кампания по сеитба на редови култури и пръскане с различни препарати.

Има вариант - всички спираме да ядем изобщо = няма трактори по пътищата.

Потребителски аватар
logrus
Автомобил: Passat B3
Двигател: 06.1989

Мнениеот logrus » Пет 08 апр 2016 20:03

Пък едно време имаше, че ако не може да подържа постоянна скорост от 50км/ч дадено МПС няма право да се придвижва по пътната мрежа.
Нямаше да е проблем да се движи подобна техника по пътищата, ако се спазваха някои правила - обозначения, светлини, в случай на нужда пилотни коли и т.н.. Също и ако шофьорите на другите МПС бяха малко по-толерантни.
Мен повече ме стряска факта, че по пътищата се водят стада и то много пъти при намалена видимост или вечер по тъмно - виждал съм как изглежда кола след удар с крава при 80км/ч - грозна картинка (кравата изглеждаше супер - на кюфтета).

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 08 апр 2016 20:11

Моля, цитирай ми закон, член, алинея, от "едно време" или от сегашно време със задължително изискване дадено МПС да поддържа постоянна скорост от 50 км/ч, за да му се осигури достъп до пътната мрежа (не цялата пътна мрежа представлява "магистрала", има и първокласни и вторикласни и т.н. "-класни" пътища).
Навремето, изглежда комбайните са се движили с над 50 км/ч по асфалтовите пътища...
Какви пилотни коли, за машини, които са в допустимите габаритни размери?

За стадата животни - абсолютно подкрепям.

Потребителски аватар
logrus
Автомобил: Passat B3
Двигател: 06.1989

Мнениеот logrus » Пет 08 апр 2016 21:10

Наистина ли има и друго освен магистрали? Брей да му се не види - не знаех.
Ако се сетя от коя година е ще ти го потърся. В сега валидния правилник се упоменава подобно ограничени само за магистрала.
А комбайните, сигурно минават за малогабаритна техника, или са по-тесни от 2,55?

29. "Самоходна машина" е съоръжение или машина, предназначена за извършване на специфични дейности и движеща се или придвижвана по пътищата само по изключение. Такива са: електрокарите, мотокарите, селскостопанските и строителните машини и други подобни. Самоходната машина е малогабаритна, когато е с теглително усилие до 200 кг, максималната й скорост на движение е до 25 км/ч, колеята - до 900 мм, и масата без товар - до 900 кг.

(съгласно ППЗДвП 2015)

Допустимите максимални размери на ППС за движение по пътищата,
отворени за обществено ползване, са за:

1. широчина на всяко ППС - 2,55 m.
-хладилно или с изотермична надстройка ППС - 2,60 m.
2. височина на всички видове ППС - 4,00 m.
3. дължина на всяко моторно превозно средство 12,00 m.
-ремарке - 12,00 m.
-съчленено ППС - 16,50 m.
-моторно превозносредство с едно или повече ремаркета-18,75m.
Всички стойности надвишаващи горните параметри се тълкуват за извънгабаритни

Не е идеята да се дъвчем и да търсим под вола теле - българската реалност включва селкостопанска и специализирана техника неотговаряща на никакви изисквания, без съответни обозначения, светлини, прегледи и др. Също така водачите на такива машини много често не се съобразяват, че пречат на движението и създават риск за ПТП.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пет 08 апр 2016 21:51

50 км/ч минимална конструктивна скорост на ППС важи само за магистралите. Трактори по магистралите няма, забранео е движението им там.

Какво общо има един средностатически трактор с понятието "самоходна машина" от горния цитат? Нищо.

Относно габаритните размери - например 2,55 метра ширина не е максимално допустимата ширина на едно ППС за движение по републиканската пътна мрежа, а е максималната ширина, под която не се заплащат допълнителни винетни такси за извънгабаритно ППС.

Селскостопанската техника е обект на хомологация,регистрация, годишни прегледи за изправност, застраховки и т.н. и съответно липсата на такива води до съответната отговорност.
Т.е. принципът не е "карам каквото си искам и както си искам и с каквито размери - такива".
Относно това, че не се съобразяват водачите - това са си вече конкретни случаи (например водач се движи с монтиран хедер на комбайн, вместо хедерът да е на количка и габаритната ширина да е по-малка).

Моята идея също не е да се дъвчем, а да избягваме да пишем неверни неща, преди да сме ги проверили.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Съб 09 апр 2016 3:01

Не, че е проблем да се движат по пътищата, ама след тях пътя остава цялия в кал, което е доколкото знам наказуемо. А е и опасно- калта и буците от тях оставени из пътя са сериозна предпоставка за птп. Тия малоумници(предимно чички на 5 мастики) с тракторите, редосеялките, комбайните и тем подобни са длъжни преди да излезнат на пътя да си очистят гумите от калта, но не го правят, а и никой не ги закача.... После като се претрепе човек заради техните мизерии, идиота с пагона пише- несъобразена скорост :no

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 09 апр 2016 10:02

andro_ написа:В момента е пролетна кампания по сеитба на редови култури и пръскане с различни препарати.

Има вариант - всички спираме да ядем изобщо = няма трактори по пътищата.

Идеята на темата е не да се "дъвчем",а да се изясни как може/не може да се движат въпросните МПС-то по пътищата.
Ясно е,че е кампания,но не съм съгласен трактора да препуска с разпънат прикачен инвентар,и така излиза още от хангара към полето.
Колегата andro_ явно е запознат с материята,кажи колега,колко метра е широк в този момент трактора с прикачения инвентар?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 09 апр 2016 11:56

В момента широките машини, с които се движат тракторите са пролетните сеялки - предвид, че у нас масови са 6-редовите, несгъваеми такива, през 70 см ред, то общата ширина на такава машина е поне 4,20 метра, което заема наистина голяма част от пътното платно.
Също проблем с ширината могат да имат някои култиватори, особено по-стари, несгъваеми.
По принцип има предложения за промени на таксите, които ще заплащат извънгабаритните селско-стоп. машини, ще изчакаме крайните резултати.
Така или иначе обаче няма как да очакваме, че няма да ги срещнем по пътищата. Бих ви посъветвал с по-малко нерви и с повече внимание, просто да ги изпреварите. А там, където не е възможно - повече толерантност, заради ниската скорост. Всеки нормален оператор на такава техника би отбил, за да пропусне образувалата се колона зад него, при първа възможност.
Колкото до алкохола - никой собственик не би си позволил операторите му да управляват скъпи машини под някакво въздействие, но...(за да добиете представа един трактор около 300 к.с. струва 300 000 - 500 000 лв, нов).
Калта по асфалта е ужасна работа, сигурен съм, че някъде по законите и наредбите пише, че не трябва да цапат и хвърлят буци.
Някога,преди години в друга държава карах трактори в една ферма, част от полетата бяха с излаз директно на главен път и след една глоба ни задължиха да чистим гумите, колкото и време да отнема това, преди да излезем на главния път. Въпреки, че колкото и както и да чистиш ако излизаш директно от калта на асфалта, просто е невъзможно да няма никакви остатъци.

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Нед 10 апр 2016 17:48

polovera_9n3 написа:... Тия малоумници(предимно чички на 5 мастики) с тракторите, редосеялките, комбайните и тем подобни...

Вика им се тракторасти :biggrin

Ivo_
Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
Двигател:

Мнениеот Ivo_ » Нед 08 май 2016 12:54

Както вече каза Андро цените на тези техника са дори по-високи от тези на някои лъскави лимузини, така че никой себеуважаващ се собствник на такава техника не би трябвало да позволява недобросъвестно отношение към нея.

За мен не е проблем да се движат по второстепенна и т.н. пътна мрежа стига да спазват правилата и да има малко мисъл у операторите. Не може да се подредят 5 и повече комбайна/трактора плътно един зад друг и да не помислят за по-бързо движещите се коли, които в един момент ще се опитат да ги изпреварят. Също така набирам много негативни емоции като срещна комбайн на който не му е разкачен инвентара който се използва за жътва (забравих му името сега). Така на пътното платно почти няма място за останалите участници в движението.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 08 май 2016 13:12

Ivo_ написа: като срещна комбайн на който не му е разкачен инвентара който се използва за жътва (забравих му името сега).

Хедер.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 08 май 2016 15:15

Мисля си, че да караш комбайн + монтиран хедер по пътя е изключително неправилно и следва да има глоби.
По принцип такова движение е възможно само с малък хедер (4м-4,5м), такива комбайни са стари и скоро трябва да излязат от употреба. Новите са с по-големи хедери и е невъзможно да караш комбайн с + монтиран хедер. Има си колички/колесари за тази работа.
У нас пътищата са сравнително широки.
Преди години бях оператор на трактори в Англия.
Там пътищата са си тесни, понякога са даже 1,5 ленти, вместо 2 ( а лентата е около 2,2 метра широка).
Пътят до част от полетата на фермата минаваше по главен път между два града и после през жилищен квартал.
Понякога беше ужасно, особено в час пик, когато хората отиват или се прибират от работа - трактор с повече от 32 км/ч не се движи (по тамошния закон), по главния път (около 12 км) беше ужас - просто задържаш всичкия трафик, без да има къде да отидеш/отбиеш, за да дадеш път.
А в жилищния квартал беше интересно - случвало ми се е с трактор/ремарке да не мога да мина , защото хората са си паркирали пред вкъщи (нормално, от двете страни)...звънил съм по звънците на входните им врати да си преместят колите , като повечето от тях просто не се появяваха...
На кръгово с 2 платна се изнасям, защото съм с дълго ремарке, към 5-6 метра, хората без да мислят ме засичат отвътре,но аз какво мога да направя? Не мога да не се изнеса - освен да прегазя кръговото...Клаксони, лоши думи...(виждам ги, че псуват...ама си искат салатата за обяд/вечеря, които аз отивам да засадя...).
У нас също съм се нагледал на бисери - например комбайн с количка за хедера се изнася,при завой към полето, защото е дълъг 16-18 метра и идиотите го засичат от вътрешната страна, чак слизат на бой...ами какво да направи човека, трябва да завие някак си, спазва ЗДВП, ама хората с леките коли бързат за някъде...
Имайте толерантност,поддържайте дистанция, защото я си представете как спира 16-18 тонен трактор, с 32-40 тона ремарке и 1800 Nm въртящ момент на двг (те съвременните спират здраво, все едно са лек автомобил и все пак), т.е. около 60 тона композиция (има и по-големи), само защото вие сте решили да го засечете с лекия си автомобил, основно поради собствена грешна преценка? Една малка грешка или недоглеждане могат да доведат до големи бели. Не си струва.
У нас много рядко съм на пътя със селскостопанска техника, основно през лятото, когато правим демонстрации и пътят ми до полето е по асфалтов път.
Представям си какво им е на операторите, които са на пътя всеки ден.
И все пак ситуацията у нас е такава, че по-голямата част от транспорта на селско-стопански продукти от полето до склада Не е с трактори, а с камиони, което е огромно предимство. Ако транспортът с трактори беше разпространен както в другите западни държави наистина щеше да е много по-трудно и изнервящо.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Пон 09 сеп 2019 13:22

Старичка е темата, но да се включа и аз. В събота минавах с един приятел по едни междуселски пътища и пред мен изкочи огромна селскостопанска техника. Ширината на превозното средство беше около 4 метра сигурно, защото заемаше и двете платна. Наложи се да върна назад до място където може да отбия. Техниката не знам каква беше, но доста висока и сигурно можеше да мина под нея, но не посмях :h020 :mhihi
Какво беше това чудо колеги някой знае ли?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”