Здравейте,
В четвъртък отидох до общината да си платя данъка на колата за 2016.
Казаха ми обаче, че нямало как да платя само него, а трябва да платя данък на всичко останало...
Та въпроса е че 2000 година още тинейджър си бях купил един скутер, който след една две години продадох, въпросния мотор и до момента се води на мое име. Нямам никаква идея, обаче къде се намира в момента...
За да платя данъка на колите, които карам трябвало да заплатя и данъка на въпросния мотор за 16 години назад. Нямат ли някаква давност тези задължения?
Миналата година нямаше проблем, отивам плащам си на двете коли и всичко е ок. От тази година не могло...
Хубаво и да ги платя тези данъци за мотора те са по 10-на лева... Но какво правя след това? Цял живот да му плащам данъци ли... Нямам документи за него, нямам нищо.
Другото, което ми е чудно, някъде 2007-ма година всички мпс трябваше да минат за смяна на регистрационни табели и талони, за да имат бг на номерата. Въпросния мотор не е минавал през кат. Според мен би трябвало да му е прекратена регистрацията и да не се води в системата на кат. Дали от там не мога да взема някакъв документ с, който да го отпиша от общината?
Мога ли да мина технически преглед с данъка от миналата година (2015), или ми трябва за тази, въпреки че още не е изтекла?
Аз им нося едни 150лв за едната кола, пък те не искат да ми ги вземат...
И още един въпрос, пред година две познат си купи мотор с някакъв договор, който не минава през нотариус. Има ли нещо подобно или не? До 350 кубика, или нещо от сорта. Да го прехвърля на "баба", ако се налага.
плащане на пътен данък 2016
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
Re: плащане на пътен данък 2016
ако имаш договор за покупко продажба (лизинг не става) отиваш с него и те отписват веднага.
ако нямаш-ялово...
белята е, че базата на кат са я прехвърлили 200някояси на данъчните и тия хич не им е ясно-само знаят пари да прибират...
аз го пих това кафе... с едно ауди с лизингов договор. добре, че хората се обаждаха 2006та та ме молиха да го прехвърляме, та се съгласих и имах договор. от 2006та насам го душат по давност.
да не говориме, че в община витоша, откъдето ми искаха данъка нито някога съм живял, нито някога съм регистриран... и всичко падна. в миг.
ако нямаш-ялово...
белята е, че базата на кат са я прехвърлили 200някояси на данъчните и тия хич не им е ясно-само знаят пари да прибират...
аз го пих това кафе... с едно ауди с лизингов договор. добре, че хората се обаждаха 2006та та ме молиха да го прехвърляме, та се съгласих и имах договор. от 2006та насам го душат по давност.
да не говориме, че в община витоша, откъдето ми искаха данъка нито някога съм живял, нито някога съм регистриран... и всичко падна. в миг.
- DA@KA
- Автомобил: Caravelle
- Двигател: ACV 1998
В Русе бракувах една Жигулка която наследих след смъртта на близък.Колата е била с жълтите номера продадена без договор преди много години,нямах никакви документи знаех само рег. номер.Попълних една молба до шефа на КАТ Русе ,и след седмица я бракувах.Ако е с новите номера нямаш никакъв шанс,освен да го обявиш скутера за откраднат.
- fly_free
- Автомобил: т5
- Двигател: вrr
- Контакти:
Давността на данъка е 5 години. Нямат право да ти искат за повече години но ти имаш право да си платиш, ако искаш за повече години. С номера на возилото отиваш до деловодството на съотвентия КАТ и си пускаш молба, където описваш какво искаш- дали да пише откога това возило не е твоя собственост или на кого е продадено, плащаш си 3 лв и чакаш отговор. Заема около месец приблизително. Поне за София е така. После носиш това официално писмо до съответната община и си плащаш. Дори да е бракувано от КАТ се дължи данък. Не се дължи единствено ако е предадено на Вторични суровини.
- lucky7o
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Скутера е записан на мое име 99-2000 година. Тогава съм бил 14-15 годишен... Не след дълго продадох скутера, без договор на приятел. Той го продал на друг и т.н. В момента не знам къде се намира моторчето. Нямам никакви документи, талона беше голям сив като книжка (старите талони). Дори не знам регистрационния номер на моторчето.
През 2007-ма година в кат трябваше да се пререгистрират всички МПС, за да има на номера BG.
Скутера не е минавал тогава през кат, според мен поради тази причина не би трябвало да се води на отчет там.
Някой, чул ли е за нов закон от тази година за данък на мпс? Тъй като попитах как така миналата година си платих само за колите, а сега задължително трябвало и за този мотор, на касата жената ми каза, че от тази година, не може да си платиш само на единия автомобил (ако имаш два, три и т.н.) Имало си закон от тази година и бил залепен на "вратата".
Ако все пак трябва да плащам данък той би трябвало да е за 5 години назад? тоест от 2011 до 2016 година?
През 2007-ма година в кат трябваше да се пререгистрират всички МПС, за да има на номера BG.
Скутера не е минавал тогава през кат, според мен поради тази причина не би трябвало да се води на отчет там.
Някой, чул ли е за нов закон от тази година за данък на мпс? Тъй като попитах как така миналата година си платих само за колите, а сега задължително трябвало и за този мотор, на касата жената ми каза, че от тази година, не може да си платиш само на единия автомобил (ако имаш два, три и т.н.) Имало си закон от тази година и бил залепен на "вратата".
Ако все пак трябва да плащам данък той би трябвало да е за 5 години назад? тоест от 2011 до 2016 година?
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
lucky7o решението е онлайн банкиране.Разпечатваш си преводното нареждане и в банката за печат. С подпечатаното на ГТП няма проблеми.
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
lucky7o написа:Мога ли да мина технически преглед с данъка от миналата година (2015), или ми трябва за тази, въпреки че още не е изтекла?
Март месец минах преглед- давам бележката за данъка за 2016- тоя ми вика - за 2015 ми трябва да е платен. ....значи става.
- lucky7o
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Вчера пратих жената до общината, платила само за едната кола без да я питат каквото и да е...
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
До 1 юни може и с данък за 2015 - така ми казаха от един пункт.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”