Застраховка за тур. ремарке
Застраховка за тур. ремарке
Изисквали се ГО за туристическо ремарке до 750 кг? Имам полица на вноски и се чудя да ли да я продължа,защото ми предстои пътуване .
Последна промяна от icokr на Вто 26 юли 2016 14:41, променено общо 1 път.
Причина: Мисля че по новите закони минава към автомобила.
Причина: Мисля че по новите закони минава към автомобила.
- lubo007
- Автомобил: GOLF 5 TDI
- Двигател: BKC
Re: Застраховка за тур. ремарке
мисля че отпадна
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Re: Застраховка за тур. ремарке
Не подлежи на застраховане.
Останалите видове ремаркета подлежат на задължително застраховане, като в зависимост от това по какъв начин е причинена вредата - отговаря или застрахователя по ЗЗГО на автомобила или на ремаркето. Ако например ремаркето се е саозадвижило и вследствие на това е увреден човек или имущество - отговорността се поема от застрахователя по ЗЗГО на ремаркето. А ако вредата е причинена докато ремаркето е било функционално свързано към автомобила (напр. при тегленото е минало през крака на някоя бабичка), отговорността се поема от застрахователя по ЗЗГО на автомобила.
КОДЕКС ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО
В сила от 01.01.2016 г.
Обн. ДВ. бр.102 от 29 Декември 2015г.
Обект на застраховане и застрахователно покритие
Чл. 477. (1) Обект на застраховане по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е гражданската отговорност на застрахованите физически и юридически лица за причинените от тях на трети лица имуществени и неимуществени вреди, свързани с притежаването и/или използването на моторни превозни средства, за които застрахованите отговарят съгласно българското законодателство или законодателството на държавата, в която е настъпила вредата.
Моторно превозно средство
Чл. 481. (1) За целите на задължителното застраховане по тази глава моторно превозно средство е всяко превозно средство за движение по суша, задвижвано със собствен двигател, както и трамваите, тролейбусите и самоходната техника по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. За моторни превозни средства се смятат и ремаркетата и полуремаркетата по Закона за движението по пътищата.
(2) За целите на задължителното застраховане по тази глава не се смятат за моторни превозни средства:
1. релсовите превозни средства, с изключение на трамваите;
2. самоходната техника по смисъла на § 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника с мощност на двигателя до 10 kW;
3. ремаркета категория О1 (до 750 килограма) по Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (обн., ДВ, бр. 40 от 2009 г.; изм., бр. 75 от 2012 г., бр. 77 от 2013 г. и бр. 17 от 2015 г.).
(3) Не се допуска движение на моторно превозно средство по пътищата, отворени за обществено ползване по смисъла на чл. 2, ал. 1 от Закона за движението по пътищата, без водачът да е застрахован по реда на този кодекс.
Останалите видове ремаркета подлежат на задължително застраховане, като в зависимост от това по какъв начин е причинена вредата - отговаря или застрахователя по ЗЗГО на автомобила или на ремаркето. Ако например ремаркето се е саозадвижило и вследствие на това е увреден човек или имущество - отговорността се поема от застрахователя по ЗЗГО на ремаркето. А ако вредата е причинена докато ремаркето е било функционално свързано към автомобила (напр. при тегленото е минало през крака на някоя бабичка), отговорността се поема от застрахователя по ЗЗГО на автомобила.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”