Грешно записан талон, че колата е без катализатор

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
dmarkov
Автомобил: VW Polo 6n2
Двигател: AKK - 2000

Грешно записан талон, че колата е без катализатор

Мнениеот dmarkov » Пет 22 юли 2016 13:28

Здравейте колеги,
Смених си Пасата с Поло нов внос и преди две седмици минах през местния кат.
Днес реших да се обадя в "Местни данъци и такси", за да проверя дали автоматично се е появила там - след промените в закона от миналата година. Докато търсех телефона се натъкнах на сайт за проверка, колко може да ми е дължимия данък. Под калкулатора видях извадка на закона, в която е упоменато, че ако автомобила има катализатор данъка е -50%.
Обадих се, направиха проверка и колата се е зачислила при тях, но на въпроса ми има ли значение дали има катализатор ми отговориха " да", но като направи проверка ми отговориха, че по данните от КАТ колата е записана без.
Физически го виждам катализатора, защото и вчера лежах под колата. В случая разликата е 13лв, защото данъка е 26, но въпроса е принципен.

Принципно сигурно ако посетя КАТ, грешката може да бъде поправена, а в момента талона ми съдържа грешна информация...

Нали не съм за тия 13лв разлика, а принципно за претупаната бъшгарска работа. Както самото издаване на стикер за технически преглед без реално да е извършен такъв - не че частните фирми много се вживяват, но поне минеш на валяци, натисни спирачка, загледат колата, а в КАТ: вкарай за номерата, бум, айде изкарвай.

Някой колега след промяната на закона от миналата година с автоматичното зачисляване в общината да е бил ощетен по подобен начин? До колкото четох преди е можело да докажеш с "бележка" от сервиз наличието и в общината си правят корекция. Сега явно е каквото напишат в КАТ.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Грешно записан талон, че колата е без катализатор

Мнениеот 777 » Пет 22 юли 2016 13:42

За да се докаже катализатор трябва да минеш Технотест. Едно време се издаваше бележка от кой да е сервиз и се спадаше 50% данък. Вече не е така от доста години. В талона никога не са писали данни за катализатори.

dmarkov

Мнениеот dmarkov » Пет 22 юли 2016 13:55

Женицата по телефона ми каза, че в талона се записва като Евро клас. В случая при мен се водело Евро 4, а ако беше записана със катализатор е щяло да бъде Евро 3 или нещо от този род.

Трябва да минеш технотест, за да докажеш, че все още имаш фабрично поставен елемент...

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пет 22 юли 2016 14:32

Едно време като започнаха да се появяват колите с КАТ в данъчното нямаше намаление. След това приеха закон за коли с КАТ и под 74kW да плащат -50% данък.
При мен беше заварено положение и си плащах данъка цял а покривах изискванията за -50%. Това става след година и нещо както бях внесъл колата и регистрирал.
С разкарване до данъчното и подаване на Декларация че автомобила е оборудван с КАТ ми редуцираха данъка още на следващия месец.
Попитах ги че по този начин всеки може да злоупотреби (те няма как да занаят дали колата е оборудвана с КАТ) и получих отговор че тях не ги интересува. Аз съм можел и веднага след това да го сваля и те няма как да знаят. За това нося съдебна отговоност подавайки въпросната Декларация.

pepone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepone » Пет 22 юли 2016 17:02

отиваш в СБА люлин, и ги питаш да ти издадат бележка от ГТП пункта, че имаш катализатор (намира се под сградата) , закачат те , измерва газовете и ти дава бележка, 10 лв., отиваш в общината и им даваш бележката, попълваш си документите , отстъпката е 40%
само да вметна, че моя FAP е сменян с нов, и всичко излезна зелено при замерването

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 23 юли 2016 7:30

Тя тази отстъпка за катализаторите май тази и следващата година са им последните.Ето една статия от 2014 година. Не съм чел подробно закона
До 50 на сто отстъпка ще ползват автомобилите с евростандарти, а до 30 на сто - автомобилите с катализатори. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на промените в Закона за местните данъци и такси на второ четене, съобщи Дарик радио.

Народните представители приеха и промени, според които през годините ще намалява отстъпката за превозните средства с до 101 конски сили, снабдени с катализатори, но които не отговарят на стандартите от Евро 3 до Евро 6 или ЕЕV.

Същото намаление ще важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке. И в двата случая стандартът ще трябва да се доказва с документ.

От догодина автомобилите с катализатори, които не отговарят на евростандартите, ще ползват отстъпка от 30 на сто, като с всяка следваща тя ще намалява с 10 на сто, като през 2016 г. отстъпката ще достигне десет на сто. Как ще доказваме стандартите на колата си? „В закона няма изискване да се доказва наличието на действащо катализаторно устройство. То ще се доказва както е досегашният ред - в декларацията се посочва, че има действащо устройство. Има изискване за доказване на екокатегориите Евро 3,4,5 и 6", каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

dmarkov

Мнениеот dmarkov » Съб 23 юли 2016 9:43

Хм, сега си погледнах талона. Написали са ме Евро 2.

Хубаво нещо са отатъпките, но са така измислени, че уж ти се полагат и ги има, но трябва да си загубиш времето и средства, което обезмисля нещата.

Няма да се занимавам, но ми беше интересно, как стоят нещата.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 23 юли 2016 12:26

Ами те отстъпките са за екология, респективно се смята, че 14-15 годишните талиги не са екологични и губят намалението

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Съб 23 юли 2016 12:33

От миналата година се гледа Евро...Катализатор данъчното не ги интересува вече.На 99% от талоните на мястото където трябва да стои евро сертификацията са набити звездички.Питах в данъчното- искат документ.Вариант 1 - отиваш в представителството на марката и ти издават документ срещу 30-40 лв.Вариант 2 .Ако имаш копие от стария талон и в него е отбелязано Евро..отиваш в КАТ и гу питаш що аджеба като е написано вие не сте го вписали ( отговора е щот не го искаха) сменяш талона си и вече с вписаното Евро отиваш в данъчното

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Съб 23 юли 2016 14:57

Когато си купих моето дърто Поло през 2012г. знаех за тази хватка - да се пише при регистрацията че е с катализатор. Минах през КАТ и като отидох в Общината да обявя покупката - заявих в заявлението , че колата е с катализатор.........служителката ми каза , че този модел е без катализатор /Поло - 1993г/, но аз и казах , че е слаган допълнително. Тя завалията го прие на доверие и го записа че е с катализатор.........можеше барем да ме прати за бележка от КАТ. Сега данъка на Полото ми е.......9 лв и стотинки.....Имам скутер 50 куб. - данъка му е 12лв...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 23 юли 2016 17:45

Чичка, аз не бих се похвалил публично за такова нещо. Освен това не бих го и направил.

dmarkov

Мнениеот dmarkov » Съб 23 юли 2016 18:48

Колега талона ми е пресен. Малкия е от вече сгъващите се на две и има много повече информация от старите талони - мисля, че заради гърците, които искаха големите талони станаха тия проблеми. Та в него при мен е записано Евро2, ако беше Евро3 респективно можеше да хвана отстъпка. Не съм се заглеждал какъв евро стандарт пишеше в италианския талон, може тук умишлено да ни прецакват със сваляне от Евро3 на Евро2 примерно.

А относно 14/15 годишните талиги.
Наскоро едно приятелче си взе Форд 2005г 130 коня някъде. Данъка му за 11 месеца беше нещо около 190лв. Беше се шашнал от големия данък и му обяснили, понеже колата е на по-малко от 14г. Ако е била над щял да е по-малък... Пък уж като е по-нова следва да е по-висок евро стандарт и с по-малко вредни емисии.

А колегата с 9те лева... Преди няколко години вкъщи имахме Рено баничарка 1.0 мотор, дърто на орел, а данъка му беше 9.40лв, след това го вдигнаха на 10.20лв - това без никакви отстъпки и шмекерии.

Да ходя и да давам 20/30/40лв, за документ а който да ми впишат отстъпка, която след година/две може да отпадне или да стане нищожна при положение, че моя данък е 26лв... Не мерси, за хора при които данъка е 50/60лв има някакъв смисъл ако карат 3/4г колата.

Не ми е за отстъпката, а за криворазбраната бюрокрация. Обърканите документи. Фиктивните прегледи и грешната информация.Добре поне направиха автоматично да се вписват в данъчното.

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Съб 23 юли 2016 19:36

Е , аз не се гордея с Андрешковските си тарикатлъци..........Кумата ми е данъчен инспектор и от нея знам за тези малки аванти........Нали виждаш как дедо боже ме наказва с глупави харчове по това Поло........платил съм му данъците за 100г. напред......от много акъл. Всъщност големите далавери идват от баровците със ''инвалидните'' автомобили..........безплатни винетки , безплатна синя зона и прочие аванти. За моето куцо Поло......дали данъка ще е 15 лв или 9 лв ......държавата няма да обеднее. Смешно е просто мотопеда ми 50 куб. да е с по голям данък от колата ми.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пон 25 юли 2016 9:31

dmarkov написа:Колега талона ми е пресен. Малкия е от вече сгъващите се на две...

И моя се сгъва - пълен отврат. Кой идиот го е измислил се чудя - не е ли пробвал творението си. Чудех се ако го среща и нося двете половинки дали ще ги бърка :) Нищо не пречеше да има 2 части на талона, който ще ходи в Гърция да си носи и двете. Това да ламинираш и после да сгъваш е абсурдно.

dmarkov

Мнениеот dmarkov » Пон 25 юли 2016 9:39

@7777 ако ме питаш мен, какво пречи да ги направят пластики като банковите карти.
Всички документи свързани с една кола са в различен формат. Два документа няма с един размер.
То като се замислиш, че шофьорската книжка без синьото/оранжево талонче е в общи линии невалидна.
Сбъркана е системата.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”