Както си карах колата на обяд, дочух странен шум от предна лява гума. Установи се, че и петте болта са разхлабени. джантата е лята, 16 цола. Сваляна е заедно с другите преди около 3-4 месеца за смяна на гуми. Тогава смених и болтовете с нови. Единия от петте е секретен - също разхлабен. Колата нощува предната за първи път в нов подземен гараж /парко място/. сутринта нямаше проблем. До обяд беше паркирана на оживена уличка току пред офиса.
Какво се случва? Ако е кражба - посред бял ден ли? Ако е злоба - откъде отвиване на секрета? Ако е случайност...?
Разхлабени болтове на джанта
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Разхлабени болтове на джанта
Това на ВАГ кола ли е ? Там е нормално .
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Опел вектра С
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
kris11 написа:Това на ВАГ кола ли е ? Там е нормално .
Какво му е нормалното да се саморазвиват болтовете на джантите?
По скоро колегата си е купил нови болтове с различен конус на главите и за това не държат.
- Dagestan
- Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
- Двигател: AGN 2000
На мойта кола се самозатягат.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Левите . Офф ЛетНи джанти Голф3 АЕЕ, Пасата Б5 АДР, Шаран а ми,Ауди А4 АДР,Пасат Б5 дизле 90 к.с. / не ми се рови закода/Шарана 1,9 ТДИ 99г. , и др.
Затягани са с динамометричен ключс проба за прещракване 4-5 пъти. Болтовете са щатни . Дори и на след гумаджийница на гайковертт пак има саморазвиване.
Затягани са с динамометричен ключс проба за прещракване 4-5 пъти. Болтовете са щатни . Дори и на след гумаджийница на гайковертт пак има саморазвиване.
- goppa
- VW експерт
Алуминиевите се стягат с по- голямо усилие от стоманените ( за справка Autodata). И все пак си мисля, че се саморазвиват само ако не съвпадат конусите.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Има три варианта, за да се саморазвиват. Калпави джанти, разширен централен отвор , неоригинални болтове ( също и с неподходяща фаска ) .
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Развиват се болтовете с обла глава, като ги сложиш на алуминиеви джанти, които са за конус.
- Strosner
- Автомобил: VW - Audi - Skoda
- Двигател: 2001г
Свали болтовете и джантата, замери диаметрите на резбите с точност до десета, и дай разликите тук. Замери и резбите на главината, макар че, там едва ли ще има проблем!
Другото е, да има драстична разлика в градуса на конусите на болтовете и джантата, там вече специалист трябва да го хване, на място. Но е по-малко вероятно, щеше да се усети, пък и това не е предпоставка за саморазвиване. Всъщност, никъде конусите на двете не съвпадат на 100%, няма как да стане.
Другото е, да има драстична разлика в градуса на конусите на болтовете и джантата, там вече специалист трябва да го хване, на място. Но е по-малко вероятно, щеше да се усети, пък и това не е предпоставка за саморазвиване. Всъщност, никъде конусите на двете не съвпадат на 100%, няма как да стане.
- Strosner
w_smith написа:Развиват се болтовете с обла глава, като ги сложиш на алуминиеви джанти, които са за конус.
Там не можеш да ги сложиш, идват къси, хващат на по 2-3 навивки!
-
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHW 2000
И как така за всичко имате по няколко обяснения?
- goppa
- VW експерт
Ами не ходим на " майстор" за всяка дреболия и имаме наблюдения над колите.
-
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHW 2000
Не видях да сте полезни на автора на темата,между другото сам си сменявам гумите и никога не е имало разхлабване на болтове.
- Strosner
Не знам какво разбираш под "полезни", ама има една приказка - по-добре веднъж да видиш, отколкото 100 пъти да чуеш/прочетеш/! Да упътиш някого, също е помощ. Сигурно е нещо елементарно, но не всеки го разбира, затова и даваме насоки оттук!
За мен, проблемацията е единствено, и само в болтовете, продават се всякакви боклуци. Аз бих замерил външният диаметър на разбата, обзалагам се, че ще е доста под предвидения допуск. Ако е така, нови болтове, или поръчка за изработка!
За мен, проблемацията е единствено, и само в болтовете, продават се всякакви боклуци. Аз бих замерил външният диаметър на разбата, обзалагам се, че ще е доста под предвидения допуск. Ако е така, нови болтове, или поръчка за изработка!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”