Трафика в София

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Как да се ограничи трафика в София?

Платено минаване (паркиране) през центъра
41
27%
График за движение по дни в зависимост от рег. номер
15
10%
Друг начин, ба ли му мамата...
59
39%
Никво ограничаване. Много си ме кефи кочината
38
25%

Общо гласове: 153
Потребителски аватар
Cherepaha
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Трафика в София

Мнениеот Cherepaha » Чет 10 май 2007 15:14

София претоварена с автомобили за 14 години напред

четвъртък, 16 ноември 2006
Доклад за състоянието на трафика в столицата на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) показва, че София значително изпреварва прогнозите за натоварване на градските артерии в сферата на автомобилния транспорт.

По брой коли София е вече в 2020 г., но с инфраструктура отпреди 30 години. Това става ясно от докладa за драматичното състояние на трафика в столицата на ЦИР. Според прогнозата, заложена в общия градоустройствен план на София, равнището от 520 коли на 1000 жители би трябвало да бъде достигнато през 2020 г., съобщи Econ.bg. Тази цифра обаче сме достигнали още през февруари тази година, което ще рече 14 години по-рано. С остарялата си инфраструктура, която не е обновявана последните 30 години, столицата не може да поеме свръхнатоварването. "За да се облекчи движението по софийските улици, трябва да се въведе платено минаване през центъра и дори през определени улици", съветват експерти на ЦИР, позовавайки се на опита в други страни. Идеята за платено минаване през центъра беше лансирана още преди 2 г. от зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов. Такса се предвижда най-вече за колите, в които се вози само един човек. Ако общинският съвет приеме идеята, техническото й въвеждане ще отнеме около 6 месеца. Друга препоръка за ограничаване на трафика е въвеждането на "синя зона" за целия център, съобщава в. "Сега". "Това е мярка, прилагана масово и с неоспорван ефект по света", смятат експертите на ЦИР. Те дават за пример Цюрих, където "синята зона" е на път да обхване целия град. "Но за целта трябва да се предвидят преференции за живеещите в центъра, които искат да паркират пред домовете си. По света те плащат минимална годишна такса. В Атина тя е 10 евро годишно. В Белгия пък живеещите в центъра получават специална карта, която им дава право да паркират в радиус от 400 м от адреса си", пише в доклада.
И центърът на София е на път да се превърне изцяло в "синя зона", като за живеещите в него се предвижда също годишна такса. Размерът й ще бъде определен от общинския съвет. Неофициално се говори за около 100 лв. годишно. В момента живеещите в "синя зона" не ползват облекчение, ако искат да паркират пред дома си. Те плащат по 1 лв. на час.Препоръките за такса "център" вървят заедно с идеята за стимулиране на гражданите да използват градския транспорт за сметка на личните автомобили.

http://www.chambersz.com/index.php/content/view/6814/112/

И това за преди една година :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
pit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pit » Чет 10 май 2007 15:26

"График за движение по дни в зависимост от рег. номер"-това лично мен ме устройва, защото имаме 5 коли в семейството..двама от нас работим около НДК.,ще се менкаме, Малко и аз да се покефя на мерджана на "дедото" :lol: или колата на "бабата" :lol: Иначе сериозно съм за платено минаване, едно време като имах Варбург, на улицата (Иван-Асен, до Орлов мост) бяхме само аз, две лади и един москвич :roll: Сега не само че не мога да спра пред нас, ами и в някой случаи не мога дори да мина! Всеки спрял както му е дошло, все едно там му е свършил бензина и по инерция докъдето е стигнал.. :evil:

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 10 май 2007 15:29

ПЛАТЕНО!!!

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 10 май 2007 15:30

надлези, подлези, мостове, въртеливи движения...има много начини но се иска нов план и много пари....импосибъл ис натинг

Потребителски аватар
maniak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maniak » Чет 10 май 2007 15:32

Проверовъчни изпити. Да си върнат книжките та инструкторите и проверяващите да им върнат прасетата.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 10 май 2007 16:14

Да напраят нещо по инфраструктурата, па тогава да искат пари за вход.

Потребителски аватар
Cherepaha
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cherepaha » Чет 10 май 2007 16:17

myrshavija написа:Да напраят нещо по инфраструктурата, па тогава да искат пари за вход.

Граф Игнатиев и Раковска по три ленти плюс аварийна в едната посока? mhihi

Потребителски аватар
The_King
Автомобил:
Двигател:

1

Мнениеот The_King » Чет 10 май 2007 16:18

Не знам точно какво,но определено трябва да се направи нещо и то възможно най-бързо.
Не е нормално 6 км. до бачкането да ги взимам за 40 мин. (ако имам късмет) :37:

Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот longora » Чет 10 май 2007 16:21

Абе вижте ги наглите и нахални копеленца. В Гърция такса 20лв годишно в Белгия безплатно а тука където сме най-мизерни и средната заплата ни е 300лв а не 1500 евро ни искат 100лв годишно. Искаха винетки да оправят пътищата ... имаме винетки и даже поскъпнали, но пътища НЕ. Гражданска отговорност искат задължителна ... за кво ми е тая тъпа застраховка .. само парите си давам, по-добре каското да е задължително по има полза. В тая тъпа държава с всеки изминал става все по-зле и по-зле. Уж говореха че в ЕС ще се оправим.... друг път, докато ни управляват ГОВЕДА нищо няма да излезе от наща държава !!! ЗА ЖАЛОСТ !

Бота

Мнениеот Бота » Чет 10 май 2007 16:22

и га стане платено, дупките ше изчезнат....

пророчество на Иссая...

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Чет 10 май 2007 16:22

Проблемът на тези които управляват колите си в София е, че тези дето управляват София мислят единствено как повишат приходите на Общината, но не и как да решат проблема.
Разширяването на Синята зона - свещенна глупост. Парковете, градинките и тротоарите се превърнаха в места за паркиране.
Платеното минаване през центъра - те това просто не го виждам как ще стане. Да не говорим че всяка баба-реститутка ще си продаде правата за живеене в центъра на всеки с S-CLASSE (нищо чудно и аз да си напазарувам подобно право)
Това с номерата звучи най-близко до реалността, но и все пак е по-близко до покрайнините на Слънчевата система, след като вече сме 14 години напред по претоварване. Ако предположим че четните и нечетните номера са поравно ... значи пак ще сме 7 години напред.

Във всички рестриктивни мерки разбира се има и плюсове и минуси. Но аз ще кажа моето виждане: Господа управляващи София - направете един редовен, удобен, чист и привлекателен градски транспорт. Аз ще съм първия, който ще си остави колата на паркинга и цяла седмица няма да помисли за нея. Не мислете че ми е ебати кефа всеки ден да съм в джаза, който Вие (господа управляващи) допуснахте ние (управляващите МПС-та в София) да направим. Не мислете, че ми е ебати кефа да се вися по един час в отсечката ЦУМ-Орлов мост, да се чудя къде да си паркирам колата, която експлоатирам в най-лошия за нея режим и я чупя разбите Ви улици.

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Чет 10 май 2007 16:26

[quote="Rumen"][/quote]
Ееех колко си прав колега и колко искам и аз да си се возя в градския транспорт като бял човек, а не да губя по 2 часа на ден в задръстване с колата, понеже с транспорта ще изгубя 4. :evil:

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Чет 10 май 2007 17:12

Според мен е много удачно да се строят масово подземни и надземни гаражи на по няколко нива!!!Така ще се освободят уличките по центъра които сега са запушени от навсякъде паркирали автомобили и по този начин ще се насърчат шофьорите да използват и прилежащите към големите булеварди,малки улички.

П.П.Поне така ми се вижда редно,но аз както и да го мисля,те други хора са натоварени с тази задача :?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 10 май 2007 17:13

longora написа:Абе вижте ги наглите и нахални копеленца. В Гърция такса 20лв годишно в Белгия безплатно а тука където сме най-мизерни и средната заплата ни е 300лв а не 1500 евро ни искат 100лв годишно.

Аз съм за платено.

И един интересен факт: За миналата година над 100 000 софиянци са декларирали месечен доход над 6000 лв. и са си платили данъците върху тези пари :idea:
Така че ще има кой да си плаща :wink:

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Чет 10 май 2007 17:16

Екстра си е мен ме кефи мнооо 8)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”