ГТП - искаме ли по-строг контрол? А ако го получим?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Ще премине ли автомобилът ми стриктен ГТП, в текущото си състояние?

Да
60
78%
Не
17
22%

Общо гласове: 77
Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

ГТП - искаме ли по-строг контрол? А ако го получим?

Мнениеот hooligan_sk » Пет 26 апр 2019 15:37

Колеги, виждам една статия по въпроса за ГТП, пак идеи за засилване на контрола: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/p ... te-2162475

Колко от това ще се случи, не мога да кажа, само мога да предполагам, че рано или късно, ще се появи някакъв по-строг контрол. И се замислих, дали в действителност искаме такъв контрол? Автомобилите ни готови ли са да преминат истински ГТП? А готови ли сме да инвестираме средства, за да ги подготвим? :gruebel

Оставям анкетата с 2 възможни отговора, защото някой хора притежават повече от 1 автомобил. Гласувайте по съвест, за текущото състояние на автомобилът ви. Да видим какво ще излезе! :rolleyes

Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Re: ГТП - искаме ли по-строг контрол? А ако го получим?

Мнениеот williams_vn » Пет 26 апр 2019 17:10

аз ще ти го обясня просто , ти явно имаш желание и пари да я поддържаш колата, даже нова да си вземеш ,я да те питам едни пенсионери с по 300 лева пенсия и то в доста добър случаи какво да правят. лекарства ли смети какво да платят , не казвам да карат кола в състояние за скрап. Примерно моита едната кола е с ръждясали калници надрана боя , нямам никакво намерение да я правя така ще си отиде накрая , иначе се подържа масла гуми и там каквото се налага. Само искам да те видя ти как ще живееш примерно с 1000 лева един месец не говоря за 300 лева да не дава господ. така че за сега това е положението всеки кара кола според джоба си и поддържа пак така

bullyboybg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bullyboybg » Пет 26 апр 2019 17:23

А аз ще ви го кажа така, не се ли направи нещо за да се спре вноса и и регистрацията на стари коли под евро 5, и не се ли засили контрола на ГТП за старите и най вече дизели. Не само ще сме първи по белодробен рак, но и децата си ще разболяваме. Всеки ден гледам черни кълба дим от стари баничарки, бусове, камиони и леки автомобили. Дава газ и след него нищо не се вижда от сажди. Спирам вентилацията за да не влиза в купето, ама тия по улиците и спирките как да не дишат. В цяла Европа има тенденция за забрана на под Евро 5 или 6 в градовете. Ние пак ще ревеме кво ше правят пенсионерите. А децата как ще растят никой ли не го интересува ?

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пет 26 апр 2019 17:37

Ние понеже все гледаме към Европа, затова сме цъфнали и вързали. Те нали са най... Като гледам колко други държави ни изпревариха във всяко едно отношение без въобще да гледат ЕС.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Пет 26 апр 2019 17:48

На анкетата няма как да цъкна да за 17 годишна кола. Но съм за строг контрол, като няма на къде барем тръгнем нагоре :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 26 апр 2019 18:19

Аз лично нямам против ръждивите таратайки. Най-същественото е, какво излиза от ауспуха. Мисля, че коли оставащи диря като на трабант или правещи димни завеси нямат място на пътя.

evg_eni
Автомобил: A3
Двигател:

Мнениеот evg_eni » Пет 26 апр 2019 18:27

williams_vn добре го е казал. всеки кара това което може да си позволи. като имаме прилични доходи сами ще си обновим автомобилите. това е решението, а не да се опитват да ни отказват от колите.

bullyboybg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bullyboybg » Пет 26 апр 2019 19:07

Там е работата че трябва да се кара това което можеш да поддържаш, а не да вземеш едно TDI с последните пари и после ама много скъпо..

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Пет 26 апр 2019 19:12

Аз пък не мога да разбера що битува мнението,че една кола като е на повечко годинки трябва да е съборетина ,да пуши,да застрашава движението и т.н.Има си стари коли ,които са доста по-добре технически от къде-къде по-нови. И като искаме да се ограничат дизелите да се каже примерно; от 2020 забрана на внос на коли под евро 3, от 2022 забрана на коли под евро4 и така за 4-5 години ще започне естествено прочистване . Това от днес за утре -може само тука в БГ да стане.Германците започнаха още преди 10г да разасняват,че от тази и тази година ще се въвеждат рестрикции.

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Пет 26 апр 2019 19:27

Не е нормално да си купиш кола за 20 + хиляди лева и първия въпрос е как са си махнеш DPF филтъра.
Трябва да има строг контрол при преминаване на годишния технически преглед.
Дори и по-старите коли ако се поддържат както трябва няма да им в проблем да минат прегледа.
Има много хора с такива автомобили които са в много добро състояние.
В същото време има скъпи коли, които собствениците им поддържат с минимум средства и премахване на по-скъпите агрегати ( DPF, EGR и т.н) купуват възможно най-евтините части.
Тук се включва и предпочитанията на потребителите, дали да си купят нов по-нисък клас автомобил или по-стар премиум клас.
Въпрос на личен избор и виждане.
Колко хора ще си сменят катализатора или DPF филтъра?
Тук е ролята на институциите да има контрол.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 26 апр 2019 19:43

Темата е за коша/ За каков говорим ? След като имам LPG трябва да минавам за изг. газове на газ. На безин ми прехвърля за кратко време според околната температура. за какъв чеп ще бръмча на бензин да ми мерят изг. газове?, да тикат сонда в ауспуха ?
Да ама в талона не го пише. Нямам намерение да наливам пари за нов талон. Аз да не съм бил Ванга 2011г за да предвидя какви допълнения към закона ще приемат след време ? проблеми с външен вид, спирачки , светлини и др. нямам.
за такива неща като проблем със спурачки, светлини, изгорели газове балтията и спиране от движение.
Ама вс. е помиярска история. за какъв чеп са тия прегледи? Трябва да има контрол по пътищата : Камаз бълващ 20м дим , дизелак бълваш черен или синкав дим с метри , то има и бензинови кадилници - директно за скраб, на момента. Ето това е решението.

Писал съм и преди има дизел има проблем. Мен лично изгорелите . неизгорели газове на дизелов автомобил ми влияят зле./ имам алергия и от тези газове се задушавам и ми се повдига.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 26 апр 2019 20:21

Ако не можеш да поддържаш автомобила си в пълна изправност, значи не е за теб. Или вземаш това, което ти е по джоба, или градски/обществен транспорт.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 26 апр 2019 20:43

Технически преглед не означава само изгорели газове. За тях знам, че може да се пише и 30стр. тема. :icon_lol

В щатите съм виждал да връщат за шарнири, кормилни накрайници, спирачки, амортисьори etc.
Отговорът ми е ДА - ще мине и ДА - трябва да бъде така.
Ако катализатора ми е проблемът, ще сменям. Боли, не боли - това е.
Лично аз бих се радвал да мога да разчитам на преглед. В домакинството ни имаме над 5 коли и това ще ми помогне да следя състоянието им. За съжаление в момента ги моля да преглеждат обстойно и пак ги мързи.

Помня времената, когато въведоха Гражданската. Негодувахме. Ревяхме как ще даваме пари за нещо, което не бяхме наясно какво е и никога не бяхме плащали. Ама свикнахме.
Така ще стане и с това.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 26 апр 2019 20:50

Гласувах с "Да".
Защото технически автомобилът ми е технически изправен.
Гуми, спирачки, окачване,газове.
Външен вид,не ми харесва.
В Австрия пикел нема да вземе.
Ма то в Австрия като моята сигурно няма много.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Пет 26 апр 2019 20:53

На темата и трябва някакъв примерен списък с изисквания от белите държави да знаем какво да поддържаме.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”