СУВ vs стандартен лек автомобил

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

СУВ vs стандартен лек автомобил

Мнениеот Petrolhead » Сря 29 май 2019 17:02

качвах се наскоро във малките сувове на шкода и фв, абсолютно не разбирам защо има толкова хора, които си купуват толкова пластмасови коли.
ако за същите пари можеш да си вземеш читав голф или октавия (или сюпрб, ако жертваш още някой лев), защо подяволите си купуваш явно по-лош автомобил.
офроуд? - надали
седиш по-високо? - какво от това
повече място? - съвсем не
повече сигурност? - едва ли

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Т - rock 1,0 TSI 116 мнения

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 29 май 2019 17:47

Petrolhead, лайк!

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 29 май 2019 19:21

Модерно е... И аз не бих си взел, но за да има подобна ниша при всеки бранд явно търсенето е налице.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Сря 29 май 2019 20:46

Ако мястото за краката е повече от голф и седалката е по-висока бих го избрал пред голф. Иначе високите хора все шарани и бусове ли да карат...

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 29 май 2019 21:03

Абе не са лоши въпросните повдигнати хечбеци. Малко по-високи, малко по- широки, обема на багажника е малко по- голям. Между Поло и Т крос как да избера първото, като повдигнатата му версия е много по практична и удобна.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Чет 30 май 2019 7:24

Въпрос на вкус както казала баба Меца... мен също не ме влекат джипчетата особено псевдоджипчетата, аеродинамика на тухла...шумни при висока скорост...по голяма разход...но дет се вика всеки сам си преценява какво иска..инак да модерно е гъзарско и респектират и какво от това....и да не съм голословен служебната ми кола е Офроудър "джип" нов и сравнително добра марка и изпълнение и не е като да не знам какво е да караш подобен тип автомобил...

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 30 май 2019 8:11

Ами пак не е точно така. В смисъл такъв че, въпросните автомобили нямат нищо общо с високо проходимите автомобили ( джип ) нито като замисъл, нито като възможности, нито като окачване, нито като нищо. Самият факт че купето е поставено в/у шасито на Поло или Пежо 208 и т.н. е достатъчно красноречиво. Да предлагат се и във вариант 4х4 под някаква форма, но самият факт че клиренсът е от порядъка на 16-18см. означава че това е по скоро един градски асистент, или зимен помощник, но в никакъв случай офф-роуд автомобил. Отделно според мен, това е по-скоро екстра която допълнително оскъпява автомобила с няколко хил.лева, качва малко разхода и теглото, и за типично градските условия в които се използва не е особенно нужна (лично мнение) Едва ли някой ще го вкара в гората, или в някой дълбок коловоз, а и да го направи едва ли ще успее да излезе от там. За разхода също не съм съгласен, защото в момента средният разход по борд който ми дава колата е 7.5/100 градско на бензин, което е повече от добре. За аеродинамиката и шума в купето съм съгласен, автомобила е малко по-шумен при скорост над 120км. но не бих казал че е нетърпимо или дразнещо. Автомобила е лек, много пъргав и маневрен, и се управлява с лекота, по-високата позиция както и увеличения пътен просвет от 18см. е голям плюс, както и увеличеното пространство в купето.

Последна промяна от forski на Чет 30 май 2019 8:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: СУВ vs стандартен лек автомобил

Мнениеот group® » Чет 30 май 2019 8:29

Отделих този оффтопик за да можете спокойно да проведете дискусия по въпроса. :icon_lol
Не е гот да се води в темата на човек, който иска да си купи СУВ.

И да не съм Офф в Офф-а, като човек каращ само СУВ, в последните години, ще кажа:
Причини за покупка на СУВ има много. При повечето хора, които познавам, не става дума за гъзария и т.н. Не виждам нищо гъзарско в един Дъстър. Лоши пътища, ходене на къмпинг, риболов, вила с черен път, и т.н.
СУВ-четата може да не са създадени за оффроуд в смисъла на съответния форум, но могат неща, които един хечбек не може.
Все повече хора търсят природата под някаква форма, а до нея се стига често по черен път.
Малките СУВ са предпочитани за градски коли дори и ако не ходи човек сред природата. Причината е в лошите пътища. Има цели квартали с лунни пейзажи и ежедневното излизане/прибиране е кошмар с нормална кола.
Когато говорите за комфорт, имайте предвид, че комфорта има много различни измерения. Много конфортно се минава със СУВ през къдравия градски пейзаш. В същото време по магистралата далеч не се движат като Лада Нива! Да, в завой може да има лееееки недостатъци, но и те са пренебрежимо малки за нормален човек, без спортни амбиции.
И не на последно място, високата позиция на седене не е за пренебрегване. Удобно, смислено в градско каране, полезно за хора с болки в кръст/гръб.

Те така.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 30 май 2019 8:34

При магистрална скорост със сигурност ще има по-висок разход от невдигнатия му аналог, НО поради особеностите на инфраструктурата в българия, тези автомобили си имат пазар. И аз ги заглеждам.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 30 май 2019 9:09

След една определена възраст хората започват да предпочитат по-високи коли /каквито са SUV/ най-малкото заради по-лесното качване в тях. Как с болки в колената да се напъхаш в нещо на което покрива му е под рамото ти :wink Иначе за мен истината е комби с голям клиренс тип Audi allroad,Scoda Scout и подобни :th_up Хем комфортно,хем не се плашиш от дупките,място за багаж много,само дето малко по-скъпички идват !

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 30 май 2019 9:19

Allroad класа силно ме влече, но за съжаление е слабо развит - VAG и Волво.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 30 май 2019 9:39

Нека вметна, че лошите пътища в България надали имат общо със световния тренд СУВ. По простата причина, че пазарите с лоши пътища са незначителни за автомобилните производители. Модата идва от САЩ, Германия, Китай, където малките кросоувъри не се налага да се борят с лунни градски пейзажи. Просто моден аксесоар.

На мен ми прави негативно впечатление, че освен по-ниското качество на интериора, Т-рок вози по-твърдо от Голф, Т-крос по-твърдо от Поло. Нормално, предвид по-високия център на тежеста. Положителни за мен са екстериорният им дизайн, по-лесното качване и малко по-добрата висимост.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 30 май 2019 9:46

hooligan_sk написа:Модата идва от САЩ, Германия, Китай,....

Точно там, в развитите страни, е 'модерно' да се живее в покрайнините на града, сред природа.
Точно там хората най-много бягат от градската шумотевица.
Не казвам, че само тези хора вдигат пазарния дял, но са значима част.

п.с. специално за щатите - там СУВ е в друго измерение. Открай време обичат да имат място. Вероятно е свързано и с факта, че са номер 1 по затлъстяване :icon_lol

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 30 май 2019 9:53

Трябва да се уточним дали обсъждаме СУВ-ове с голям прикачен товар, 4х4 и тн. или модерните "СУВ", базирани на компактни и суб компактни автомобили, само на предно и прочие, на които по-коректно им викат крос оувъри. Мисля, че автора на темата го гложди смисълът от вторите. :th_up

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 30 май 2019 10:08

Petrolhead написа:качвах се наскоро във малките сувове на шкода и фв, абсолютно не разбирам защо има толкова хора, които си купуват толкова пластмасови коли.
ако за същите пари можеш да си вземеш читав голф или октавия (или сюпрб, ако жертваш още някой лев), защо подяволите си купуваш явно по-лош автомобил.
офроуд? - надали
седиш по-високо? - какво от това
повече място? - съвсем не
повече сигурност? - едва ли

Не разбрах под пласмасови какво имаш предвид - евтин пластмасов интериор или аналогия с пластмаса. Седиш по-високо - малко ли е? Повече място - по височина има. Сигурност - доколкото височината ти дава малко повече видимост, да.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”