Нови амортисьори

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Нови амортисьори

Мнениеот MMX » Чет 06 юни 2019 10:33

Бях чел някъде, че при смяна на амортисьори минава известно време докато се "разработят". Има ли такова нещо и колко трае? Смених предни амортисьори и очаквах по-голяма разлика спрямо старите. Не че няма никаква промяна, но ми изглежда съвсем слаба. Закс са като марка, маслени.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Re: Нови амортисьори

Мнениеот powerade » Чет 06 юни 2019 11:00

Колега какво очакваш да се случи с новите амове? Ако старите са били тотално изпуснали (разбирай да се движат свободно без усилие) ще усетиш разлика в клатенето на колата и накланянето при завой. Но ако не са били изпуснали не би трябвало да усетиш кой знае каква разлика. Аз сменях с най-евтините на Старлайн, всичко е точно вече десетки хиляди км, разработка едва ли им трябва, просто преди да ги монтираш е хубаво да се натиснат до край няколко пъти.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 06 юни 2019 11:10

Разработка няма. За да изкарат по дълго време е добре да са позагряли, преди да минавате по бързо по неравностите.
При студен амортисьор само с едно влизане в по сериозна дупка и е тотал.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 06 юни 2019 12:54

powerade написа:просто преди да ги монтираш е хубаво да се натиснат до край няколко пъти.

Това го знаех, но се сетих след като оставих колата в сервиза. Дано майсторът също да го знае и прилага. Но самото наличие на подобна процедура означава, че има първоначална разработка. Предполагам, ако не се направи се получава от само себе си, но след по-дълго време (няколко пълни натискания и разтягания се заместват с множество по-дребни движения в реални условия). Относно "какво очакваш да се случи" - очаквам като мина през по-забележима неравност да чуя звук и почти да не усетя тръскане. Ефекти поради които смених амортисьорите без да са тотално зле. Нещата не зависят само от амортисьорите, но при слагане на чисто нови и не най-евтини би трябвало да има разлика.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Чет 06 юни 2019 14:26

може и пружините да са омекнали, нов амортисьор обикновено "втвърдява" возията

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 06 юни 2019 14:29

Никога не съм усещал разлика. Сменял съм, когато се появят първи признаци на износване.
Разлика съм усещал при смяна на пружини, но там има стареене и промяна в работата. При амортисьори или работи, или не.
Сефте чувам и за разработване.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 06 юни 2019 14:31

group® написа:При амортисьори или работи, или не.

То същото може да кажеш и за тампоните - или са скъсани или здрави. Но има и междинни състояния.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 06 юни 2019 14:36

Със сигурност има, но каква част усещаш?
Идеята ми е, че си имал високи очаквания, а при амове не се усеща разлика, освен ако старите не са били тотал.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 06 юни 2019 16:06

Дамм и аз съм се чувствал тъпо след такава манипулация. :mhihi Същата работа са, освен ако както казват колегите - старите не са били тотал. Новите пружини обаче се усещат по-добре. :th_up

Потребителски аватар
mitko85
Автомобил: E91
Двигател: M47

Мнениеот mitko85 » Чет 06 юни 2019 21:07

В 99.9% от складовете за авточасти амортисьорите стоят в легнало положение на рафта. Малко или много маслото не е разпределено в камерите както е в работен режим. Затова се препоръчва преди монтаж, амортисьора прав в работен режим, и десетина пъти стержена от крайно до крайно положение, за да може да се разнесе маслото правилно по камери, клапани и т.н.
Това го знам от доста стари и опитни майстори, и важи и за газови и маслени амортисьори.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 06 юни 2019 21:15

Сменял съм три пъти амортисьори, като и трите пъти усещах след това втвърдена возия и по-голяма стабилност в завои. Но старите си бяха изпуснали. Всъщност не виждам защо ще се сменят амортисьори ако не са изпуснали, или поне единият.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 07 юни 2019 7:06

Маслото се намества в амортисьора още докато го монтираш на колата.
Инак отиваш на пункт за прегледи и те тестват на тръскачката колко се ти живи старите амортисьори.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 07 юни 2019 10:01

muns61 написа:и те тестват на тръскачката колко се ти живи старите амортисьори.

Това ми звучи като да не са само 2 варианта здрави/изпуснали, а има и "колко". Не знам моите стари какви са били, но ако са били газови, а сегашните маслени, трябва да има разлика. Има малко подобрение и не мисля, че си внушавам.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пет 07 юни 2019 10:22

Ам на преден капак/багажик - или държи, или не. Междинния вариант да изпуска леко/бавно спада към - не работи. Просто е в начален етап на изпускане (газ, масло- все тая).
Пак казвам - не е както пружината да старее и да губи еластични свойства.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 07 юни 2019 10:40

group® написа:Пак казвам - не е както пружината да старее и да губи еластични свойства.

Доколкото знам пружините с времето омекват т.е. остават в свито състояние. Няма как да загубят еластични свойства и да се втвърдят в горна позиция. А при омекване се вижда с просто око, че колата е по-ниска или че калникът е по-близо до гумата от нормалното. Не съм специалист в областта, но така си мисля - да каже някой по-компетентен на тема пружини.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”