Съвет за шофьорски курс.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Съвет за шофьорски курс.

Мнениеот NGC 7092 » Съб 07 сеп 2019 19:33

Здравейте.

Записах шофьорския за B автоматик. Взех теорията пред ДАИ (мисля, че и смениха името) с нула грешки.
До тук добре, обаче се заформя "драма" с инструктора по практика.
Каква е предстоящата "драма"?!

Аз сядам зад волана като водач на МПС за първи път. И като казвам за първи имам предвид .... ЗА ПЪРВИ ПЪТ! :biggrin
Преди стартиране на обучението ми беше казано, че задължително обуаващите се с НУЛА опит зад волана минават няколко часа на полигон.
Това беше потвърдено три пъти: в телефонен разговор, при първата среща в школата и последния ден от лекциите.
Обаче дойде време за каране и направо на пътя. Това е газ, това спирачка, това скоростен и т.н. Досещате се. Вярно, че съм на автоматик и все пак не мисля че беше редно така.
Взел съм до момента 2 часа за два дена и вижте къде карам.
На втория час, паркиране на заден ход. Досещате се нищо не се получи, постоянно пъхаме колата в едни малки улички с едни разбити пътни ленти с паркирани от дясно коли или улици в частичен ремонт. Аз не съм свикнал с габаритите на колата и къде да гледам и въобще НЯМАМ НИКАКВИ изградени навици на поведение в автомобила, а за управление да не говорим. Човекът си стои от дясно и се обажда доста грубо когато предстои ПТП.
Към края на втория час за един метър разтояние щях да отнеса двама пешеходци. Още не ми излиза от главата. По-лошото е, че знам защо се получи така.
Точно преди пешеходната започна да ме "овиква" гледай сега да не отнесеш калника на тоя от дясно (аз гледам и го вардя като окото си), гледай-гледай страничното тоя зад нас не знае какво правиш (вече гледам страничното), а другото гледаш ли го, айде де айде де завърти, голяма дъга ПРАВИШ, кракът на спирачката не натиска рязко, леко де, има неравност на пътя и преди да се усетя виждам жена с дете пред десния фар на колата. ИДВАЛИ СА от лявата ми страна. Някой от двамата първи натисна спирачката на един метър до тях. Жената метна на инструктора един от онези смразяващ кръвта погледи и след секунда пауза продължи. Инструкторът стоеше като препариран, личеше му че се стресна. Като му казах, че въобще не съм ги видял абсолютно нищо не можа да каже или не пожела.
До днес не ми е направил забележка, че не съм с колана. А веднъж на едно кръстовище се тътрех с 22, а зеленото е още 27 сек. и ми казва дай гориво де има време. Обаче съм на 50 м. от там и давам гоеиво и точно остават 5 сек. и с 38 минах през кръстовището, а той ми държи тон(не е викал): "тия номера повече да не ги правиш". Ха сега де!

Какво ще ме посъветвате да сменя ли школата? Според мен този нещо ме работи по много перфиден начин. Принудих се и си купих шофьорски симулатор и ако щете вярвайте с него се научих да си слагам първо колана и въобще цялата начална процедура преди потегляне. Гледам дали огледалата са наред и сега на симулатора свиквам да паркирам на заден. Това не е нормално, така мисля.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Re: Съвет за шофьорски курс.

Мнениеот Водния дух1 » Съб 07 сеп 2019 19:41

То затова е такова положението по българските пътища... Трябва да се пести гориво-какви полигони,какви 5лева... Сменяй,но се ослушай. Събери мнения за школите.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 07 сеп 2019 20:32

От къде си колега?
За София имам конкретно предложение за теб.

NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NGC 7092 » Нед 08 сеп 2019 15:37

Zdravko Zankov написа:От къде си колега?
За София имам конкретно предложение за теб.

Да, приемам предложения. Който има какво да каже/предложи да се чувства поканен.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Нед 08 сеп 2019 17:18

На улица "Дойран" и улица "Футеков" в София има школи, сериозни са.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 08 сеп 2019 17:57

Писах лично съобщение на колегата.
Да се смята като реклама.

NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NGC 7092 » Нед 08 сеп 2019 18:13

bobocamaro написа:На улица "Дойран" и улица "Футеков" в София има школи, сериозни са.

Може ли на лично поне име на някоя от посочените школи? Знаете ли дали имат автоматик?

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пон 09 сеп 2019 8:06

От какъв зор, освен ако нямаш здравословни проблеми, държиш да се учиш на автоматик(и съответно да имаш право само автоматик да караш)?!

NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NGC 7092 » Пон 09 сеп 2019 10:55

Този въпрос ме хвана неподготвен, така че бих попитал, а защо не.

Защо му е на човек да си купуваш лаптоп след като ще го ползваш само за гледане на филми и проверка на пощата. Ако няма да се занимава с компютърна графика WEB програмиране, или софтуерни разработки, или инженерингова дейност, или каквато и да е дейсност изискваща тази мобилност и изчслителна мощ, тогава защо?!

Не влизам в диалог, но въпросът наистина ме изненада. Така че отговорът е защото искам на автоматик. Няма лошо, нали така.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 09 сеп 2019 11:26

Като изкараш книжка на автоматик, в книжката ти това се отразява, и съответно ти е разрешено да караш само автоматик. Докато в обратния вариант можеш да караш и с двата вида скорости. А курса си струва същите пари.
Отделно, може да ти се наложи винаги да подкараш кола с ръчни скорости, просто защото в България са много по-разпространени. Най-често тези коли са и по-евтини за поддръжка, по-икономични, надеждни и пр.
Защо сам се ограничаваш да имаш по-малък избор от автомобили за ползване, и по-ниска квалификация, при една и съща цена на придобиването и???
Утре ако ти се наложи да караш ръчка, при обстоятелства на живот и смърт, няма ли да съжаляваш за това лекомислено решение, продиктувано вероятно от неувереност и/или мързел?!

Потребителски аватар
summer_smile_
Автомобил: Passat B7 Alltrack
Двигател:

Мнениеот summer_smile_ » Пон 09 сеп 2019 12:11

Здравейте, аз лично без колебание бих сменила школата! Определено има инструктори, които просто не стават, както и много добри такива. Потърсете мнения за конкретни школи и/или инструктори и ако трябва прежалете парите, които сте дал до момента. Аз моя курс го започнах в една школа и го завърших в друга, точно по тази причина. Препоръчвам Автошкола Василеви. Бонус е, че повечето им автомобили са Фолксваген! :smile
Успех!

NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NGC 7092 » Пон 09 сеп 2019 17:32

cecoa1 написа:Като изкараш книжка на автоматик, ............ имаш по-малък избор от автомобили за ползване, и по-ниска квалификация, при една и съща цена на придобиването и??? .............

Инвалид съм. Много-много не личи и това обърква доста хора, а в твоя случай няма никакъв шанс да знаеш. Извинявам се, защото може би трябваше да го спомена, но много ми е омръзнало да го повтарям на всяка крачка. Убеден съм, че ще разберете.
Така че нямам избор за видът на скоростната кутия. И да, мислил съм за споменатата ситуация............. ами Господ да пази, а от мен знание и натрупване на опит.

summer_smile_ написа:Здравейте, аз лично без колебание бих сменила школата! ...................
Успех!

Вече съм го решил, ще я сменям, връщане назад няма! До момента съм платил половината към 350, затова мисля, че не губя много.
Но все още проучвам за мнения. Този път не искам да бъркам, поне се надявам да не сгреша.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 09 сеп 2019 19:30

За два часа не си прави големи изводи и не трябва да имаш големи очаквания.
Да, инструктори има различни, но научаването зависи в голяма степен и от теб самия.
Най-добре се поотпусни, не гледай толкова често скоростомера, представи си, че трябва да се справиш без инструктора и действай логично. Въпреки последното, имай предвид, че дори да допуснеш грешки, или още преди да ги допуснеш, инструктора ще те спре, защото той носи цялата отговорност. Така и така си платил половината, изкарай поне още няколко часа, вече като си с нагласата, че и без друго ще сменяш школата, се поотпусни, задавай въпроси на инструктора, комуникирайте...а в останалото време се наслаждавай на движението и се опитай да посвикнеш с габаритите и основните зависимости при маневрите.
Междувременно виж някой и друг клип със съвети за каране и паркиране в ютюб, има и анимирани, важното е да си представиш правилно нещата. А и вероятно ще видиш неща, които инструктора ще пропусне да спомене. После ще видиш доколко ще са ти от полза в практиката.
Ако след още няколко часа не ти се попромени мнението, смени го както си решил, но тия няколко часа няма да са ти излишни, а пък и без друго ще си ги платил вече.

Потребителски аватар
summer_smile_
Автомобил: Passat B7 Alltrack
Двигател:

Мнениеот summer_smile_ » Пон 09 сеп 2019 20:01

Аз пък въобще не бих си губила времето в гореописаната ситуация. Най-много да му се убие желанието. Човекът очевидно иска да кара първо на полигон, за да свикне с автомобила. Заради такива посредствени инструктори, които очакват, че ще обучават вече научени хора, има толкова некадърници по пътищата.

NGC 7092
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NGC 7092 » Вто 10 сеп 2019 8:02

summer_smile_ написа:Аз пък въобще не бих си губила времето в гореописаната ситуация. Най-много да му се убие желанието. Човекът очевидно иска да кара първо на полигон, за да свикне с автомобила. Заради такива посредствени инструктори, които очакват, че ще обучават вече научени хора, има толкова некадърници по пътищата.

Сякаш ми "взе думите от устата". + Убива се желанието за шофиране. Аз преди започване на часа на ум си казвам: оф, пак шофиране. Не трябва да е така!

Само в едно не съм убеден, че инструкторът вероятно е посредствен. Има и такива, но този не е от тях. Усетил е че ще изкара допълнително от мен и така си кара. Също така си мисля, че може да обучава, но НЕ напълно начинаещи кандидат шофьори - или не иска или не може. Не случайно повече от веднъж ме е питал "е никакъв опит ли нямаш, тоест нула". Което означава, че в някои школи очакват кандидати с предишен опит или такива за вземане на някоя по-висока категория. Това е ъпсурдно, защото е повече от логично, да има и кандидати с нулев опит. Иначе да си обявяват прием САМО с предварителен опит. Шантава работа.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”