В процес съм на това да си оправя колата след няколко паркощети. За съжаление комуникацията ми със сервизите е доста объркана и ми е необходимо малко пояснение някои въпроси, които съм формулирал в три точки. Мерси предварително
1. Вярно ли е че това което се плаща по проформа фактура и това което се получава от експертната оценка е идентично. В моя случай става въпрос за застраховател Лев Инс и леко ударена врадата, счупена броня и надрасквания за боядисване. Това ми го казах в един сревиз който не искаше да се занимава да пише проформа фактури на Лев Инс, отделно го четох и във форумите.
2. Вярно ли е че доверените сервизи не си дават мнго зор когато работят кола като "доверен сервиз" за да се сместят в бюджета на застрахователите и е хубаво за по сложни неща да се избягват. Все пак Лев Инс имат ли читав доверен сервиз за тенекии.
3. Ако си намеря броня в OLX какви документи ще са ми необходими за да я пусна през Каското. Предополагам 100% ще ми трябва фактура, а тези които имат като моята броня в момента ми казаха, че фактури не издават...
Въпрос за застраховка каско и осребряване на суми по щети
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Re: Въпрос за застраховка каско и осребряване на суми по щети
По точка 2. Аз лично съм доволен от доверения сервиз който ползвам, но трябва да отбележа, че ставаше въпрос за отстраняване на драскотини т.е. просто пребоядисване на детайли. Принципно повечето доверени сервизи се стараят да се представят добре (е сигурно има и мърлячи, но са по-малко) поне що се отнася до самото изпълнение т.е. труда, защото ако завалят жалби към застрахователя за некачествено изпълнение той ще прекрати договора и ще загубят доста клиенти и пари. Тънкият момент тук е при подмяна на части, при мен си го пише в документите по застраховката, ако дадената част има по-евтина алтернатива от друг производител, спрямо оригиналната то при ремонта се влага по евтината, ако искаш оригинална си покриваш разликата сам. Следователно сервиза е длъжен да ползва по евтини части (ако са налични), а както знаем тези части не винаги са със същото качество, не винаги пасват както трябва и т.н. (фар Хела и фар ЧинкЧонг не са еднакви
). Така, че освен от смия сервиз зависи и какво точно ще се ремонтира, ако е боя, изчукване и евентуално подмяна на нещо дребно/незначително доверения си заслужава, ако е нещо свързано с подмяна на големи/важни детайли, може би е добре хубаво да се обмисли дали да не се вземе обезщетение по експертна оценка/фактура, като се използват запазени, оригинални части втора употреба.

- VasilStoichkov
- Автомобил: Passat B7 Variant 4motion 177hp
- Двигател: CFGC
Мога да добавя, проформа фактура и експертна оценка се две различни неща. В единия случай (експертната оценка) отиваш в Лев Инс те ти правят оценка и ти дават парите. В другия отиваш в сервиза те гледат, правят проформа фактура ти я носиш при застрахователя, той я гледа минава време и евентуално я удобрява и пуска обратно към сервиза за ремонт по дадената фактура. Общо взето това е разликата
Мерси за отговорите. А да попитам при проформа фактура и одобряването и колко се чака за да ти осребри парите застрахователя, след като ти си платил на сервиза. Става въпрос за ЗК ЛевИнс
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”