Нови зимни гуми - сезон 2019

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Marshala90
Автомобил: Skoda Superb II VW Passat B5
Двигател:

Нови зимни гуми - сезон 2019

Мнениеот Marshala90 » Пет 01 ное 2019 14:56

Здравейте,

Видях, че има обща тема за дискусия относно избор на гуми, но реших да конкретизирам една тема за конкретната година и последните модели (2019)
Ако трябва да бъда честен, то за първи път ще си купувам нови гуми и има някои неща които бих желал да изгладя :) (досега съм купувал все втора ръка и то са били почти нови гумите, но никога нови.

Бих желал да наблегнем на:
- Откъде да се закупят по интернет (като добри отзиви)
- Държава на произход (забелязах, че има мнения в които дадени държави не се препоръчват и други, които се препоръчват)
- DOT-а (ясно е, че дори да са нови, то е възможно да са с по-стар DOT, та до какъв DOT да се "ослушваме", да избягваме нови гуми с определен дот, да настояваме за новите гуми с дот до колко седмици и прочие.
- Сравнение, отзиви, мнение относно конкретните модели
- Дали във всички сайтове гумите могат да се вземат с фактура относно ДДС-то

Колата е Superb II 2.0 TDI CR 4х4 170к.с. (летни 225/40/18)
За зимата имаше хора, които ме навиваха да си остана с тези джанти и да сменя само гумите, а други да сложа по-малък размер.
Реших да закупя джанти 17", но имах и колебание относно размера, защото заводско има 205/50/17 и 225/45/17 и накрая се спрях на 225/45/17

Сега идва въпросът какви точно гуми да закупя. Разгледах доста ревюта и всеки ден си меня мнението.
В едно ревю едната гума е по-добра в пъти, в другото друга и прочие. А има хора които казват "нищо друго освен Michelin Alpin не е гума за зимата".
Но както казах в различните ревюта гумите варират като оценка и места, но Michelin никога не е била на 1-во или 2-ро място.

Колебанията ми са относно:
- Michelin Alpin 6 (в един сайт и за тях пише шум)
- Goodyear UltraGrip Performance+ (Някои пишат, че била шумна, а в някои ревюта по шум е 1st place)
- Continental WInterContact TS 860
- Bridgestone Blizzak LM005

Като цяло съм се спрял на Michelin Alpin 6, но взех да глоня и към Goodyear UltraGrip Performance+ днес (в дадено ревю са на 1-во място), а това с шума което прочетох нещо ме възпира, а в друго ревю Continental WInterContact TS 860 са на 1-во място.
Прикачени файлове
1autoexpress.jpeg
4autobuild2.jpeg
3winter tyre.jpeg
3marketreview.jpeg
2autobuild.jpeg

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Нови зимни гуми - сезон 2019

Мнениеот Vlad777 » Пет 01 ное 2019 15:14

Относно модела - точно в този размер има тест на AutoBild:
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2019-Auto-Bild-Winter-Tyre-Test.htm

Няма най-добра гума - едни са добри на сухо, други на мокро, други на сняг. Зависи къде живееш и къде ходиш зимата. Ако си в планински район гледаш гуми за сняг. Ако си във Варна, гледаш гуми за мокро и сухо. Ако си екстремен шофьор и често ти се случва да караш на границата на сцеплението - търсиш High Performance гума.

Аз зимата карам 90+% на мокро и на сухо, затова предпочитам гума, която е добра на мокро и става на сняг. Щото не виждам смисъл да карам гуми за сняг и да се пързалям на асфалта. Играл съм го тоя мач и не е приятно два дни в годината да усетиш как е в снега, а останалата част от зимата да се чудиш дали ще спреш на светофара докато вали дъжд.

От къде се купува - аз пазарувам от 2012 г. насам от avtogumi.bg и нямам от какво да се оплача, а както споменах и в другата тема, за последните 2 г. имам 9 поръчки с поръчани общо 32 гуми и винаги с актуален дот (не повече от 6-8 месеца) и винаги доставени там, където сме се разбрали и навреме.

Потребителски аватар
Marshala90
Двигател:

Мнениеот Marshala90 » Пет 01 ное 2019 15:24

Една от снимките е точно това, което цитирате tyrereviews за AutoBild.

Разбирам отностно това къде ще се карат, но от тези които съм изброил на Michelin, Goodyear, Continental, има ли от тях която е само за сняг и да се пързаля по светофарте?

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Пет 01 ное 2019 16:44

Няма, всички, които си изброил са отличен избор за сухо, мокро и по-високи скорости. И ако не караш обичайно на места с много сняг са отличен избор. ЛМ 005 също.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 01 ное 2019 18:17

Все пак от кой град си, ако не е тайна?
Подкрепям казаното - гума се избира според района и стила на шофиране.

Последна промяна от stefan4o на Пет 01 ное 2019 18:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Marshala90
Двигател:

Мнениеот Marshala90 » Пет 01 ное 2019 18:19

Други пишат, че наистина гумите освен Michelin са по-шумни.
Свиленград, защо?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 01 ное 2019 18:21

Защото примерно аз съм от Стара Загора и за два-три снежни дни в годината няма смисъл от отличници на сняг, за сметка на мокро и сухо. В Свиленград как е положението не зная. Иначе посочените модели са хубави всички.

Потребителски аватар
Marshala90
Двигател:

Мнениеот Marshala90 » Пет 01 ное 2019 18:32

Ами като Стара Загора е като цяло. Но по мнението Ви да разбирам, че някои от изборените са отлични на сняг, а други на мокро. Не сравнявам останалите модели гуми, а конкретно тези.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 01 ное 2019 18:37

Тази година взех чифт Бриджстоун 005.Миналата седмица ги монтирах, все още нямам кой знае какви впечатления, но са доста тихи. Колата ми не е добре изолирана и се усещат тези неща. Предполагам в по-фолемите цолажи няма да е по-различно. Според последния тест на Аутобилд този модел спира почти като летен на мокро.

Потребителски аватар
deodriver
Автомобил: Passat B7 DSG 4motion
Двигател:

Мнениеот deodriver » Пет 01 ное 2019 19:54

От трите прениум марки,което и да вземеш,няма да сбъркаш.Да кажеш,че и няма да усетиш фрапантна разлика между трите(Conti,Michelin,Goodyear).Ако караш много може да заложиш на Michelin,имат голям пробег.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 01 ное 2019 20:39

stefan4o написа:Тази година взех чифт Бриджстоун 005.Миналата седмица ги монтирах, все още нямам кой знае какви впечатления, но са доста тихи. Колата ми не е добре изолирана и се усещат тези неща. Предполагам в по-фолемите цолажи няма да е по-различно. Според последния тест на Аутобилд този модел спира почти като летен на мокро.

Като цяло зимните гуми са по-добре на мокро от летните но имат по ниска скорост при която влизат в аква планинг...т.е. са по-зле на силно наводнена настилка заради липсата на големи канали за отвеждане на много вода...пак не си чел както трябва....

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 01 ное 2019 20:48

silent написа:Като цяло зимните гуми са по-добре на мокро от летните но имат по ниска скорост при която влизат в аква планинг...т.е. са по-зле на силно наводнена настилка заради липсата на големи канали за отвеждане на много вода...пак не си чел както трябва....

Може ли да отвориш този линк:
https://autobild.bg/%d0%ba%d0%be%d0%b8- ... 8%d0%bc/4/
И да видиш, че пише:
СПИРАНЕ

Внимание, всички! При спиране на мокро трасе изцяло новата Blizzak LM 005 успява да спре дори преди лятната гума, а останалите зимни претенденти остават на съвсем малка дистанция от нея.

Преди да дрънкаш, какво съм чел и какво не съм.
За това, че зимните били по-добре от летните на мокро ще се усмихна само :mhihi

Потребителски аватар
Marshala90
Двигател:

Мнениеот Marshala90 » Нед 03 ное 2019 2:06

Тия нови Michelin-ки ги изкарахте, че и за вторични едва ли не няма да ги вземат. Не знам какви са гумите, но вече се спрях на тях като избор.
На клипчетата и снимката не се хваля колко бързо съм карал, колко безрасъден шофьор съм или колко добър шофьор съм, но бях с гуми втора ръка. На снимките които имах с малко барване на цветовете с програма, видях, че гумите са Hankook Winter I*cept и да Ви кажа не знам какви са и що са, но доста добре ходеха с пасатора. А съмняваме Michelin-ките да са по-лоши от тях, още повече като са нови. В друг момент около миналогодишния снеговалеш аз бях на път през целият му пик и четох акк във фейса някой заседнал някъде, друг нямал да тръгва, трети закъсал, четвърти му било немислимо да излезне и прочие. Но дали е заради гуми, дали е комплексно, но колата свървеше доста добре. Не казвам, че няма заблежки, но със 120-140 на буквално непочистен път или вече започващ да се залежда път, няма как да няма забележка, че се е хлъзнала и прочие.
Ако някой има като моя шкодилак или размер джанти и си закупи друга марка гуми (от тези които изборих), може да се уговорим да им направим някой друг тест някъде, че да се убедим от първо четене за правотата на тестовете по нета :D.

https://youtu.be/wy3htk-64EU
https://youtu.be/lf0cMfhkNl8

20180226_173428.jpg

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 03 ное 2019 13:08

Колега, кой е казал, че Мишелин не стават? Пак ще ти кажа - които и да вземеш от тези, които си посочил - няма да сбъркаш. Континентал, Мишелин, Гуд Иър, Дънлоп все са хубави гумите им. Пък да говориш за шумни гуми в този ценови клас... меко казано несериозно звучи.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 03 ное 2019 14:46

Тя цялата тема се превръща в спам полека-лека... Търсим други мнения, получаваме ги, после ги оборваме и накрая се хвалим кво сме взели.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”