Казус при продажба на автомобили без прехвърляне

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Казус при продажба на автомобили без прехвърляне

Мнениеот simo » Нед 12 яну 2020 14:14

Явно кашата е сериозна, ще пробвам по-кратко и ясно.

Преди години разменям 2 автомобила (с БГ регистрация, моя собственост) на собственика на едни части, срещу частите. Човекът (да го наречем Х) уж го няма в БГ и праща Y да вземе колите и да ми донесе нещата, дотук ОК. Y казва 'Собствеността не е моя, оправяйте се с Х; той ще ти се обади', взема колите и изчезва, аз упълномощавам Y поне да ги управлява (мина мн време и не помня точно какво го упълномощих, но утре ще звънна в кантората на нотариуса; надявам се по моето ЕГН да намерим какво точно подписах). С новия собственик връзка имах само по скайп, но оттам той също изчезна и вече няколко години коли нямам, но ми се трупат данъци, което искам да прекратя.
Знам за т.нар. 'отказ от собственост', което ще свали от гърба ми товара занапред, но не и неплатените досега данъци (а реално колите не са мои, откакто подписах пълномощните).

Някой да знае има ли начин да докажа, че за неплатените до момента данъци съм отговорен не аз, т.к. колите не са в мое владение oт мига на подписване на пълномощните? Как точно?

[По-голямата глупост е, че съвестно предадох и двете коли заедно с всички техни документи, вкл. големите талони; надали имам шанс, ако ги обявя за откраднати например]

Идеи за измъкване от тоя батак? :banghead

Потребителски аватар
VasilStoichkov
Автомобил: Passat B7 Variant 4motion 177hp
Двигател: CFGC

Re: Казус при продажба на автомобили без прехвърляне

Мнениеот VasilStoichkov » Нед 12 яну 2020 15:38

Кашата наистина е дебела. Няма ли как да извадиш дубликат на документите в КАТ?

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Нед 12 яну 2020 16:10

Дължимите до тук данъци,ще си ги платиш-няма отърване,понеже със,или без пълномощно ,колата по документи е твоя.Въпроса е от тук-нататък. Говори с някой познат полицай или адвокат,какво да предприемеш.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 12 яну 2020 16:44

Докато не покажеш в данъчното документ че колите вече не са твоя собственост /нотариален договор за покупко-продажба или дарение/ ,или документ че са бракувани /трябват ти документите на колата и контролните табели/ ще си плащаш натрупаното до сега и бъдещите задължения,кофти ама сам си се наиграл качествено ! За твое успокоение има много други на твоя хал ,включително и аз с един Фиат Уно /кога за последно сте виждали такъв/ който си ми виси в данъчното,ама съм ларж и всяка година финансирам общината с някой дребен лев :mhihi

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Нед 12 яну 2020 18:24

Защо не го обявиш за откраднат?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 12 яну 2020 18:47

А, как са се озовали двата талона в "крадеца"? Заедно с пълномощното издадено от "потърпевшия".

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Нед 12 яну 2020 18:59

Те да го намерят, тогава ще се изясни. Ако не го намерят, след 2-3 месеца ще можеш да я заличиш. А за талоните няма да имаш застрахователни претенции и тва е.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Нед 12 яну 2020 19:16

Аз ,затова му казах за съвет с полицай,или с адвокат,щото тезата за откраднат автомобил и липсата на талоните някак не е издържана.

lyubomir minev
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI
Двигател: AGR 1998

Мнениеот lyubomir minev » Нед 12 яну 2020 19:27

Хм,и аз имам един автомобил на мое име,плащам му всяка година данъка,но големия талон е в мен.На 99% съм сигурен,че е претопен вече,мога ли да направя нещо по въпроса,или да продължавам да плащам?

Потребителски аватар
VasilStoichkov
Автомобил: Passat B7 Variant 4motion 177hp
Двигател: CFGC

Re: RE: Re: Казус при продажба на автомобили без прехвърляне

Мнениеот VasilStoichkov » Нед 12 яну 2020 19:29

lyubomir minev написа:Хм,и аз имам един автомобил на мое име,плащам му всяка година данъка,но големия талон е в мен.На 99% съм сигурен,че е претопен вече,мога ли да направя нещо по въпроса,или да продължавам да плащам?
След като има как да докажеш собствеността, съвсем спикойно го обяви за откраднат и си решаваш проблема след като мине разследването нали

Последна промяна от IvanMan на Нед 12 яну 2020 19:31, променено общо 1 път.
Причина: Не е необходимо да цитираш предишното мнение. Използвай бутон "нов отговор".

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 12 яну 2020 20:28

Ако използвате търсачката, ще видите, че има много теми, които отговарят на въпроса. С две думи - собственик си още и дължиш всички данъци. Освен това, можеш да оттеглиш пълномощните и да опиташ да намериш пълномощника/уж купувача (нали знаеш, че са те врътнали). Ако не ги намериш (и няма документи, които да доказват каква ви е била договорката), можеш да направиш две неща - да бракуваш автомобилите (ако са на ниска стойност, но като се има предвид, че си ги сменил за части ...) или да ги спреш от движение. Така няма да дължиш данъци, а и ако са още в движение, някъде ще ги спрат и ще се наложи да се свържат с теб, за да оправят нещата.

Потребителски аватар
Бай Иван
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC

Мнениеот Бай Иван » Нед 12 яну 2020 20:30

Чакай, чакай ....
Хем си взел парата, хем ще ги обявиш за откраднати?!?
Ами ако човека го намерят от съответните органи и го поднесат под отговорност и вкарат в кауша? :horror

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Нед 12 яну 2020 21:13

Колите са двайсетинагодишни Пасат Б5 комби и Опел Омега комби, данъците им са към 250 лв/год. Когато се разделих с тях, си бяха екстра.
Но ги прежалих вече, а и не е в това работата, стойността им и пишман сделката остана в миналото. В настоящето обаче все още дължа.
Дори не ги знам къде са, камо ли да имам достъп до тях; мога ли да ги бракувам без да представя никакъв документ?
Иначе че са ме врътнали разбрах де, ама след дъжд качулка...

ПП: И не смятам да ги обявя за откраднати; надали ще се измъкна от една схема, ако вляза в друга, мерси.

kiril_kirilow2
Автомобил: VW Sharan
Двигател: TDI ASZ 2003

Мнениеот kiril_kirilow2 » Нед 12 яну 2020 22:40

Някой спомена "дарение" - дали е възможно да се направи документ за дарение на този на когото имаш данните ( на когото си направил пълномощно ).
Със дата близка или еднаква на тази на другото пълномощно.
Така вече не би трябвало да се водят за твоя собственост и , предполагам би могъл да ги свалиш от твоето име в данъчното.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 12 яну 2020 23:09

Ако са в движение, колите трябва да имат ГО и ГТП(въпреки че от години официално трябва да имаш платен данък, за да минеш на преглед, ама...). С малко връзки може да се намерят хората, които сега им плащат ГО и ГТП, и после поне да си се прехвърлят колите.
Вече ако не се ползват и нямат нищо плащано, трябва да търсиш някакъв начин да ги бракуваш в КАТ.
Друг въпрос е, че от известно време нали го направиха, ако нямаш платена ГО, да спират колата от движение автоматично в КАТ, ако може същото да послужи за отрегистриране и в общината, за да не се дължат данъци, също би било вариант...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”