Преди години разменям 2 автомобила (с БГ регистрация, моя собственост) на собственика на едни части, срещу частите. Човекът (да го наречем Х) уж го няма в БГ и праща Y да вземе колите и да ми донесе нещата, дотук ОК. Y казва 'Собствеността не е моя, оправяйте се с Х; той ще ти се обади', взема колите и изчезва, аз упълномощавам Y поне да ги управлява (мина мн време и не помня точно какво го упълномощих, но утре ще звънна в кантората на нотариуса; надявам се по моето ЕГН да намерим какво точно подписах). С новия собственик връзка имах само по скайп, но оттам той също изчезна и вече няколко години коли нямам, но ми се трупат данъци, което искам да прекратя.
Знам за т.нар. 'отказ от собственост', което ще свали от гърба ми товара занапред, но не и неплатените досега данъци (а реално колите не са мои, откакто подписах пълномощните).
Някой да знае има ли начин да докажа, че за неплатените до момента данъци съм отговорен не аз, т.к. колите не са в мое владение oт мига на подписване на пълномощните? Как точно?
[По-голямата глупост е, че съвестно предадох и двете коли заедно с всички техни документи, вкл. големите талони; надали имам шанс, ако ги обявя за откраднати например]
Идеи за измъкване от тоя батак?