Монтаж на нови гуми (червената точка къде да е) -не разчитайте на гумаджиите
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Монтаж на нови гуми (червената точка къде да е) -не разчитайте на гумаджиите
Купих си нови гуми и ми предстои да ги монтират. На тях има по една червена точка та се чудя каква е тя?
Прегледах темата "За гумите и още нещо"
viewtopic.php?f=17&t=130112&p=1614031&hilit=%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8#p1614031
Там се споменава за една точка, но тя е бяла, слага се до вентила, за да стане балансът.
Прегледах темата "За гумите и още нещо"
viewtopic.php?f=17&t=130112&p=1614031&hilit=%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8#p1614031
Там се споменава за една точка, но тя е бяла, слага се до вентила, за да стане балансът.
Последна промяна от Курт Деликуртев на Пет 03 апр 2020 20:18, променено общо 3 пъти.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Re: Монтаж на нови гуми
Сам ли ша ги монтираш?
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
Не, ама има места за монтаж на гуми дето нищо не знаят за тез точки.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Не си попаднал на правилната тема, Курте. Заповядай, халал да ти е:
viewtopic.php?f=17&t=482329
viewtopic.php?f=17&t=482329
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Аз не познавам гумаджия, дет да пита клиент за кво са тия точки, та интересът ти, поне според мен, е излишен!
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
Значи червената точка на 180 градуса срещу вентила? Ще погледна дали има белези на джантите.
Благодаря Стефанчо, но твоята тема не ми излезе при функцията "Търсене"!
Където съм попадах на толкоз некадърни гумаджии, че дори веднъж ми оставиха дисбаланс 5 и после ме убеждаваха, че било нормално!
Благодаря Стефанчо, но твоята тема не ми излезе при функцията "Търсене"!
Където съм попадах на толкоз некадърни гумаджии, че дори веднъж ми оставиха дисбаланс 5 и после ме убеждаваха, че било нормално!
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Монтаж на нови гуми (червената точка къде да е)
Tочката не върши работа, ако не се врътне празната джанта предварително на балансмашината.
- Алекси Георгиев
- Автомобил: Skoda Octavia 1
- Двигател: AGN 1998
Тази червена точка, Курте, в някои страни се слага между очите, а при оптиката - показва, къде ще удари куршума
иначе 

- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
Курт Деликуртев написа:Където съм попадах на толкоз некадърни гумаджии, че дори веднъж ми оставиха дисбаланс 5 и после ме убеждаваха, че било нормално!
Не, нормално а допустимо! И на 0 да ти ги оставят, зимната гума като се напълни с камъчета между грайфера пак ще ти даде някакво отклонение. А когато джантата се напълни с лед и сняг от вътрешната страна то тогава няма смисъл да говориме за какъвто и да е баланс. На повечето места баланса се прави по груби настройки. Включите ли фини настройки то тогава тази 5-ца може да стане на 3-ка. И сега ако тръгнеш да се заяждаш за 3 грама ... Разбира се при фината настройка 5-та може да се окаже и 7-ца. Обаче даже и 15грама да ти оставят надали ще ги усетиш. И накрая ако сложиш и тасове на джантите то тогава няма никакво значение къде си сложил точка.
Остави хората да работят и не се занимавай с глупости

-
- Автомобил: Opel
- Двигател: Z 17 DT
Различните производители бележат по различен гумите си.
Бялата е за мястото до вентила.Червената означава най-тежкото мястона гумата.Жълтата е най-лекото.
Поне на мен това ми е известно.Като на гумата ще видиш само един цвят,зависи какво е решил проиводителя да обозначи.
Бялата е за мястото до вентила.Червената означава най-тежкото мястона гумата.Жълтата е най-лекото.
Поне на мен това ми е известно.Като на гумата ще видиш само един цвят,зависи какво е решил проиводителя да обозначи.
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Гледам,че червената точка е на страната на гумата където пише OUTSIDE.Възможно е да са сложили и цветен маркер за полуграмотни гумаджии...а те не са малко....
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
dontaskdontsay написа:Курт Деликуртев написа: Остави хората да работят и не се занимавай с глупости
Оставих ги, въпреки че му казах за червената точка. Знам, знам ... бе отговорът!
А резултата ...
От другата страна се виждат 5 тежести почти срещу вентила, от които поне 2 са излишни, ако бяха добре свършили работата.
Затова не се оставяйте в ръцете на гумаджиите, ще издърпате от 2 клечки по-късата. Факт!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Червената точка би трябвало да е точно противоположно на винтила. Според мен.
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
Re: Монтаж на нови гуми (червената точка къде да е) -не разчитайте на гумаджиите
Така е Стефанчо, в твоята тема си го описал най-обстойно, ама на гумаджията не му пука. Въпреки, че ако сложи червената точка срещу вентила ще си спести поне 2 тежести. Вижда се на втората снимка.
Много ви моля не разчитайте на гумаджията, това е професия за която не се иска никакво обучение. Може човекът да е втори ден на работа.
Да казах му, на което той отговори, че знаел! Факт. 60 евро на вятъра!
Много ви моля не разчитайте на гумаджията, това е професия за която не се иска никакво обучение. Може човекът да е втори ден на работа.
Да казах му, на което той отговори, че знаел! Факт. 60 евро на вятъра!
Последна промяна от Курт Деликуртев на Пет 03 апр 2020 20:27, променено общо 1 път.
Re: Монтаж на нови гуми (червената точка къде да е) -не разчитайте на гумаджиите
Т.е. ти му каза, че искаш да ти сложи точката с/у вентила и той не го е направил?
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”