През вече далечната 96 г. изкарах Ткт, тогава просто Т (това ми беше първата категория/книжка, още бях на 17 години), тогава кормуването и самия изпит бяха с двуосно ремарке и съответно категорията даваше право за управление на колесен трактор с ремарке или прикачен инвентар. В последствие, през 97 г. изкарах и Б-категория. Началото на тази година си подновявах книжката и с изненада установих, че срока на новата не е 10 години а само 5

. След известно ровене в ЗДП и наредбата за издаване СУМПС, установих, че (някъде около 2012 г.) наредбата е променена и Ткт е вкарана при C и D, като валидност, сега се оказва, че с тази категория не мога да тегля нищо (при положение, че съм взел изпита с ремарке), което напълно я обезсмисля (кой ще търкаля трактор без нищо). И какво излиза, че с тези промени имам една безсмислена категория, която обаче ми съкращава срока на валидност на цялата книжка на половина
В този ред на мисли, да питам, при следващото подновяване на книжката дали мога да се откажа от тази категория, така или иначе за мен е безпредметна, поне да не сменям на всеки 5 години.