Относно категория Твк

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Относно категория Твк

Мнениеот valiosport » Сря 06 май 2020 10:18

Здравейте колеги, във стечение на обстоятелствата ми се налага да се ориентирам в друга сфера и съм много мераклия да изкарам курс за трактори и Комбайни и понеже най близко има в Луковит и Левски ще се налага да пътувам. Имам C категория и Ткт - колесен трактор, но за работа с трактори(колесни и верижни) и прикачването на инвентар се изисква категория Твк, за Комбайни е Твк3.
Изисква се медицинско преди започване на курса, но нямам представа какво трябва да е, дали същото като за C категория, както повечето знаете там се минава през 4 кабинета за да се завери медицинското?
И още един въпрос, дали мога някъде в Интернет да решавам такива листовки, че никъде не открих?
Благодаря на всички :beer

valiosport
Двигател:

Re: Относно категория Твк

Мнениеот valiosport » Нед 10 май 2020 11:58

Колеги записах Твк, обаче се оказа че за да мога да придвижвам ремарке на трактора по републиканската пътна мрежа ми трябва минимум C1+E/C+E. Категория C имам от 13 години, но сега трябва и C+E да изкарам.
Реално за да можеш да управляваш трактор+ремарке и за да можеш да работиш с инвентара(сеялки, брани, пръскачки и т. Н.) са нужни: Ткт-колесен трактор, Твк-тракторист и C+E

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 10 май 2020 13:25

Те на тоя не му търсят C+E, а само Ткт.
http://www.adms-sz.com/pages/0074d817/22362217.htm

То ако са го направили да трябва С+Е, се обезсмисля напълно Ткт.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Нед 10 май 2020 16:48

Ткт се дава с C категория, аз така я взех преди 12-13 години, а от 2019 е промяната в закона. Ето статията https://tractor.bg/novini/vseki-traktor ... ki-knizhki

Твк е за прикачване на инвентар т. е. Във нивата ти трябва Твк, а по пътя ти трябва Ткт и вече за да можеш да окачиш ремарке на трактора C+E

Потребителски аватар
piron45
Автомобил: VW Touran 1_9 TDI DSG
Двигател: BKC 2005

Мнениеот piron45 » Нед 10 май 2020 17:33

Мен ако питаш в нивата нищо не ти трябва , само машина и гориво. За 60г още не съм видял полицай да обикаля из нивите. Шефа ако е готов да ти даде да караш машината, значи няма проблем. Но ако ще караш по републиканската мрежа тогава е друго, макар че и това може да се случи много рядко ако са спазени всички изисквания за каране на такава машина по пътя. Нашите трактори и фадроми никой до сега не ги е спрял на пътя за проверка.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Нед 10 май 2020 17:52

Полицай не, ама КТИ обикалят и влизат в нивите. Еми колега то за да стигнеш до която и да е нива пак трябва да минеш през републиканската пътна мрежа. Не вярвам някой да ми даде да карам неправоспособен, пък и аз искам да съм законен, не съм помислял никога дори колата да поместя от гаража без застраховка, въпроса не е че ще ме спрат защото и с колата не ме спират, но съм подготвен винаги за проверка. Пък и щом мисля това да работя мисля че първата крачка е поне да съм правоспособен, поне така разсъждавам аз

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Нед 10 май 2020 19:01

Много хорица над средна възраст, които цял живот са си карали тракторите напълно спокойно и законно, няма дори да са разбрали за тези промени. От там глобички, "кво прайм с'я", курсове... Даже аз сега случайно разбирам за тези промени, та какво остава за хора даже неизползващи интернет... И поради що се прави толкова тихомълком, нали държавата трябва да служи на хората?! Или може би е поредния закон без оценка на въздействието му...
Въобще сбъркана работа... категория Ткт да служи само за каране на трактор без нищо, това я обезсмисля. Верно, че се даваше автоматично с C,но нищо не пречеше просто да се отдели от тук нататък и към нея да си влиза тегленето на ремарке и движение с инвентар, както примерно си е в Германия. Книжка за трактор в Германия излиза хиляда евро, кара се още на 16(както беше у нас), и включва движение с ремарке(а тук има често 20-30-тонни ремаркета), както и с инвентар. C+E гони като цена три хиляди евро. В България това C+E, където го искат, също не е евтино, а и не може да се изкара наведнъж, трябва първо C или C1, и после чак след година Е.
Въобще върховна глупост, която много сериозно касае хора, които до вчера са си били напълно редовни, а с тези промени не само, че се поставят извън закона, но някои нямат и възможността да го спазят дори при желание и пари, ако нямат C категория трябва да я изкарат и след нея да чакат година, за да карат E. С малко повечко гласност, вероятно щеше да има протести, и нещата нямаше да останат така.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Нед 10 май 2020 20:23

Цецо, когато аз карах C категория 2007 година, срещу категорията Ткт пише-колесен трактор с двуосно ремарке, а Твк(тракторист), Твк-З(комбайнер) и Твк-М(мелиоратор) винаги го е имало друг е въпроса кой е знаел и кой не, само че старите документи бяха едни големи, а сега са с големината на шофьорска книжка. Повечето не знаят защото на малко места има където се провеждат такива курсове, дори в моя град няма къде и пътувам 60км.
Реално промяната е че са премахнали двуосно ремарке от категория Ткт и за да влачиш ремарке на трактора ти трябва C+E

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Нед 10 май 2020 20:47

Приемам, че аз не съм бил в час, но и само това за C+E да е новото, пак е простотия.
Ти имаш C, пак можеш да изкараш Е и готово, но има хора само с Ткт, или плюс още В. Те и с пари не могат да я изкарат директно, щото трябва поне година да е минала от взимането на C.
На някои хора от това им зависи хляба, няма как такъв закон да влиза в сила в нормална държава.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Нед 10 май 2020 21:03

Еми така е, тогава когато карах C точно с тази умисъл го изкарах не че съм карал камиони, ами че може някой ден да се наложи да изкарам C+E или D(там се чака две години). А защо не изкарах Е-то още преди две три години да ме биеш по главата не мога да ти кажа, като цял живот съм се възхищавал на тези големи машини, особенно като имат кампании трактористи и комбайнери като минат на група в конвой направо настръхвам целия, ако разбираш за какво ти говоря

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Нед 10 май 2020 22:08

Не е лошо в тая област, взимат се и читави пари, а и проблеми със закона няма. В немско ползват много трактори и в строителството - тях не ги бърка претоварване, тахографи и подобни, та често са им по-рентабилни.
Успех в новата работа, въпреки малоумните нови изисквания! :th_up

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Нед 10 май 2020 22:09

Благодаря колега

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Пон 11 май 2020 11:25

През вече далечната 96 г. изкарах Ткт, тогава просто Т (това ми беше първата категория/книжка, още бях на 17 години), тогава кормуването и самия изпит бяха с двуосно ремарке и съответно категорията даваше право за управление на колесен трактор с ремарке или прикачен инвентар. В последствие, през 97 г. изкарах и Б-категория. Началото на тази година си подновявах книжката и с изненада установих, че срока на новата не е 10 години а само 5 :eek . След известно ровене в ЗДП и наредбата за издаване СУМПС, установих, че (някъде около 2012 г.) наредбата е променена и Ткт е вкарана при C и D, като валидност, сега се оказва, че с тази категория не мога да тегля нищо (при положение, че съм взел изпита с ремарке), което напълно я обезсмисля (кой ще търкаля трактор без нищо). И какво излиза, че с тези промени имам една безсмислена категория, която обаче ми съкращава срока на валидност на цялата книжка на половина :banghead :newsm66 :mad
В този ред на мисли, да питам, при следващото подновяване на книжката дали мога да се откажа от тази категория, така или иначе за мен е безпредметна, поне да не сменям на всеки 5 години.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пон 11 май 2020 16:31

Можеш да се откажеш от категорията, няма проблем. Баща ми също притежава само тези две категории, трябва да го подсетя да си погледне валидността.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Пон 11 май 2020 19:17

Аско, не би трябвало книжката да е 5 години защото Ткт не се води професионална, нито се минава на психо пред ДАИ, много вероятно е да има грешка при ваденето. Точно така пишеше в закона за движение по пътищата 2007 година когато карах C и ми дадоха автоматична Ткт-колесен трактор с двуосно ремарке.
Днес се нагледах на още една безсмислица, на колега книжката с категория D+E, има C+E, a няма C1+E и D1+E, а както знаем това е ограничение в тонажа на камиона(сега не се сещам колко беше) и полицаите го спряли с Хенгер-а и му казали че нямали право да карал такъв камион щото нямал C1+E. Пръснах се от смях като ми го каза и се убеждавам че в България всичко е възможно...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”