Повреден 6 пинов стъпков мотор

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Повреден 6 пинов стъпков мотор

Мнениеот инжектопляктор » Сря 15 юли 2020 19:19

Бях купил за колата 6 пиново стъпково. То е еквивалентно на това за Голф3.
Гледам държи обороти, друг път не. Имаше моменти, в които сама пробваше да ускорява.
Тези дни изчезна и всичко беше нормално, докато топла не взе да тресе пак.
Заслушах се и чух странен шум от стъпковото моторче. Нещо като жужене.
Има ли някой документация за тези стъпкови и как се ремонтират, защото второ ново няма да купувам?
Имам 4 пиново пасатово. Има ли как да се побългари за 6 пиново, защото ми писна с тия стъпкови?
Явно китайско стъпково за 70лв не е много добра идея.
Възможно ли е фабрично да е с твърде малко смазка или просто е дефектно?
Без това имах чувството, че някой път сработва, друг път не.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Re: Повреден 6 пинов стъпков мотор

Мнениеот Pet_rov » Чет 16 юли 2020 8:09

Не съм сигурен, но мисля, че двата допълнителни пина на 6 стъпковото имат връзка с климатика, ако имаш такъв на Аудито. Моето старо 6 пиново го отварях, но без резултат. Купих си "ново" от моргата за 20 лв - марката е Lowe. О-то е с 2 точки отгоре, демек немско ьо. Не съм на ти с немския.

Потребителски аватар
bahyr
Автомобил: LEON ST
Двигател: CXSA

Мнениеот bahyr » Чет 16 юли 2020 10:15

Нищо общо с климатика няма. Двата допълнителни пина са за следене оборотите на ел. моторчето вътре.
Иначе може и да стане от двете едно здраво 6 пиново.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 16 юли 2020 12:10

Като го натисна с пръст и успявам да го прибера. Това при работеща кола. Нещо не мисля, че е както трябва. А после не се и връща веднага.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Съб 18 юли 2020 11:07

Ами да си беше купил Vemo за 2 пъти повече пари - 140-150 лв. Vemo в същия сайт за моя мотор е 480 лв.

Баш за стъпков мотор, ако не уцеля с втора ръка бих си купил ново от марките Hella, Vemo, VDO, SWAG. И не бих броил стотинки за Topran.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 18 юли 2020 19:09

Добре, на 6 пиновото някой има ли информация за изводите? Аутодата казва терминал 3 и 4 са за датчик празен ход.
На моето терминалите са други?? Отворих го.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Нед 19 юли 2020 14:03

Ооо тоя филм го играх преди 2 дена. Оста на ел. мотора превърта в червячното колело и затова чуваш жужене и го прибираш с пръст. И аз имах резервни стъпкови, даже 2бр. ама и 2-те с 4 пина :Mr Green Fun Замяната е много лесна. Взимаш само червячното колело от 4-пиновото и го прехвърляш на твоето. НО да не забравиш да прехвърлиш и кръглото топче (магнита) :th_up На твоето червячно колело има кръгъл магнит който е захванат с зегерка. Вадиш зегерката и магнита от твоето, и ги слагаш обратно на новото червячно колело и сглобяваш. Намажи малко с грес колелата и си готов.

Другия вариант е ако нямаш резервни части да капнеш здраво лепило в отвора на червяка и да наденеш оста на моторчето :th_up

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 19 юли 2020 14:10

Вече прехвърлих пиньона със зъбното колело и цялото моторче барабар с червяка от 4 пинов донор.
Смятам проблема за решен. Празният ход пак играе с 50-60 оборота и стрелката леко се клати в него диапазон при пуснат челен вентилатор на охлаждането, но честно казано не ми дреме. Преди като пусне вентилатора и понякога оборотите падат на 300-400 и се чуди дали да не угасне на светофара. Иначе колата има мощност, но отвратителен празен ход.
Сега ще видя за бобина, ако прави други проблеми.
valka написа:Ами да си беше купил Vemo за 2 пъти повече пари - 140-150 лв. Vemo в същия сайт за моя мотор е 480 лв.

Нито за 150, нито за 480 не знам какво има толкова вътре. Пластмасите на едро 20 стотинки, моторчето 30 стотинки. На 6 пиновото сложи платката още 50 стотинки максимум.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Пон 20 юли 2020 17:17

инжектопляктор написа:Нито за 150, нито за 480 не знам какво има толкова вътре. Пластмасите на едро 20 стотинки, моторчето 30 стотинки. На 6 пиновото сложи платката още 50 стотинки максимум.

Е, започни да си ги произвеждаш сам. Отвори масово производство и други да намажат. :Mr Green Fun

Последна промяна от valka на Пон 20 юли 2020 17:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 20 юли 2020 17:21

valka написа:Отвори масово производство и други да намажат.

Колега, искаш ли да ти продам дъвка за 200лв? Много е хубава, оригинална! Същата е и работата с частите. Повечето от нас ще пробват със заместители, защото знаят че производителите на ОЕМ части ги клатят яко. Съжалявам, ако трябваше да си купувам оригинално моторче за 200лв и моноинжекция за 500лв, по-добре да си купя втора кола само за резервни части. Айде да прекратим вече със спама, че коментарите са яко безсмислени.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 21 юли 2020 5:40

Само още нещо ще напиша. Оригиналното моторче дето е 200 лв макар и направено с платка, пластмаса и моторчета за по 20 ст е изкарало 20 години, значи предполага се че в тая цена е включено и доброто име на производителя. Щото и аз примерно си купих топран за 60 лв /бош струваше 150лв/, но държа празния ход точно 7 дни и умря, а боша, стария беше на 30 години.
Та така, не предлагат само пластмаси за по 20 ст оригиналните части

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”