Максимален жъртящ момент

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Максимален жъртящ момент

Мнениеот Winner25 » Сря 06 апр 2005 23:34

Някой може ли да ми разясни какво точно означава това понятие защото не ми е много ясно?
Предварително благодаря.

Потребителски аватар
Bojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojo » Чет 07 апр 2005 0:59

Нали си завивал/ отвивал ръждясали гайки или болтове. Или пък много стегнати? Е като не става с ключ- вземаш удължител. Т.е. увеличаваш въртящия момент. Сила х Рамо = Въртящ момент. Щом двигателя работи при някакви обороти 2000 да кажем и се натовари <по дефиниция май така беше> с някакъв товар, той му се съпротивлява. Е тва съпротивление е въртящия момент. А максималния въртящ момент може да си види на ВЪНШНА скоростна характеристика. Да кажем 4е е 200Нм при 2500 мин-1. <оборота> Това ще рече ще се подава пълна газ <за външна характеристика> и се натоварва коляновия вал. Да кайем с някаква спирачка. и се мери момента. Съпротивлението се увеличава или намаля и се гледа къде е максимума. и това е. Пък момента от своя страна можеш да си го представиш като ускорението. Ускорението зависи от момента, скоростта - от мощността. в най общи линии. Или пък защо като тръгваш, при едни обороти не върти гуми, а при други ще ги остави на асвалта :)

Потребителски аватар
vwtuner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vwtuner » Чет 07 апр 2005 1:27

Добре де тоя въртящ момент не е ли еднакъв на сички обороти? мен ми се върти нещо въртящ момент * обороти = конски сили

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 07 апр 2005 6:24

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”