Въпрос с много неизвестни за автомобил от 1997г

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Ton4o_84
Автомобил: Шкода Октавия 97
Двигател: AEE

Въпрос с много неизвестни за автомобил от 1997г

Мнениеот Ton4o_84 » Пет 06 дек 2024 22:05

Здравейте, първо искам да се извиня за това, че подхващам, може би много предъвквана тема (изтрийте я, ако трябва и ме извинете за което), но съм се видял в чудо, понеже от КАТ Пловдив, представете си, не можеха да ми дадат адекватна и членоразделна информация, след като ме препращаха на няколко гишета...

Бях безработен и тази година до 01.07.24г, колата ми трябваше да е минала техн. преглед и да е с платена гражданска отговорност, като я оставих пред блока уж за няколко месеца, докато намеря работа, но така се изнизаха 6 месеца, докато не получих на 04.12.24 писмо от РПУ-то в квартала, че имам 14 дни да я разкарам, понеже седи на общинско място, иначе ще ми вдигнат и разкомплектоват, та и глоба ще ми наложат.
Още преди да й изтекат прегледа и гр. отговорност, отидох до КАТ да питам, колко време мога да я държа пред блока с неплатени тех. преглед и гражданска; и ме препращаха от гише на гише и не ми дадоха конкретен отговор; и тона на разговора беше, все едно си говоря с комшиите пред блока; и това което разбрах, "че можела да си седи около година" и от това писмо се видях в чудо и дойдох да питам тук... А после дойдоха и нормите за изгорели газове и сега съм на кантар...

- Става въпрос за Шкода Октавия 97г., без катализатор и ако може да ме светнете, понеже не знам, какъв е статуна на колата ми; спряна ли е от движение автоматично, бракувана ли е автоматично или друг статут и се питам:

1. Има ли смисъл да се боря за нея и да я спасявам; и то как, с какви постъпки; при положение, че е без катализатор; как се връща в движение изобщо в такава ситуация; понеже, чета коментари в нета, че се правела нова регистрация и номера и отново минавала КАТ, все едно е нов внос и има ли смисъл да го правя.
2. Как се прекъсва регистрация на автомобил, който ще се дава на отпадъци.

Ако някой е минал по такъв път, ще се радвам да сподели; и се извинявам отново за темата, ако се повтаря, но последното, което видях тук, беше от 2010г.
Благодаря за помощта.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Въпрос с много неизвестни за автомобил от 1997г

Мнениеот thanis » Пет 06 дек 2024 22:20

Не е нужно да се изкарват нови номера, ако искаш да си легален, отиваш с платформа на ГТП и вземаш и си в джаза.

Дали ще минеш ГТП вече е друг въпрос. Принципно във всеки град има пунктове дето гледат с едно око и за "малко по-висока такса" минаваш.

Ако искаш да си изряден, има катализатори, BM ги коментираха скоро и не са свръх скъпи.

Въпроса генерално е, ще си ползваш ли колата при тези обстоятелства. Ако отговора е да - оправяй си я и си я карай.

Ако няма да я ползваш и не ти се дават примерно 300-500лв да я вкараш в ред или я продаваш на джамбаз да я прави каквото иска, или я даваш за мачкане или я продаваш на части.

Принципно можеш да си пуснеш и просто така обява и пак може някой да се навие да я вземе.

Ако колата е механично здрава и няма съществени ръжди и проблеми, по-разумното нещо е да се оправи, понеже в момента пазара е такъв, че в ниския бюджет твоята кола в движение ще струва 3000-4000лв.

Сам си направи сметка. Иначе на въпроса колко може да седи без гражданска, отговора е докато някой не я види от органите или някой "добросъвестен" съсед не те изкаже на родната милиция да дойдат да ти лепнат стикера.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 07 дек 2024 7:14

Възможно е да мине преглед и без катализатор, зависи какви норми ще и търсят. Ако е Евро 2, ще мине със сигурност, ако е Евро 3, вече е на кантар. Отиваш на преглед, ако мине плащаш гражданска, и си готов. Ако не мине, връщаш номерата и талоните и я бракуваш. Има и фирми, които могат да дойдат да ти я изкупят и вземат на място, за части или за вторични суровини, като пак ходиш да си я отпишеш в КАТ.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 07 дек 2024 7:31

За да мине на преглед му трябва гражданска и платен данък.
Т.е плаща застраховката и данъка на колата, закарва я на преглед и ако мине, всичко е точно, ако не мине ще има 15 дни или 1 месец да си оправи забележките и да мине отново на преглед. Ако не мине и втория път, май пак я спират от движение и не е законна за движение по пътищата. Затова за да е сигурна работата, застраховката на изплащане на 4 вноски

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 07 дек 2024 11:13

Липсата на гражданска отговорност не е проблем. И нито КАТ нито комшиите ги интересува. Общините имат право да премахват коли с изтекъл ГТП, три месеца след изтичането лепят стикера, и после идва репатрака.

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Съб 07 дек 2024 11:31

В КАТ се занимават с по-тежки случаи на спиране от движение, не трябваше изобщо да ходиш да питаш тях. В Пловдив има 200 пункта за технически преглед, отиди в 1-2 които са ти по път и питай тях, все някой ще те пусне. Застраховката ясно че на разсрочено, първата вноска е 60-70 лева. Така за 150 лева имаш кола готова за безопасно движение, огледи и продаване. Ако искаш да я държиш за резервна я закарай при дядо ти на село.

Потребителски аватар
NikMar55
Автомобил: Golf 4
Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г

Мнениеот NikMar55 » Съб 21 дек 2024 10:37

Днес погледнах кога трябва да съм на ГТП. За моя изненада при проверката се оказа, че ме класира в ЕКО2. На последния преглед съм с ЕКО1 . Как станах 2?

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пон 23 дек 2024 12:03

Колата от профила се води 96 г, няма катализатор от миналата година, мина без проблем ГТП, еко 2. На газ е, ако има някакво значение изобщо.

Потребителски аватар
NikMar55

Мнениеот NikMar55 » Пон 23 дек 2024 16:03

Моята е дизел 2003. Когато минавах на преглед януари ми казаха, че е стара и затова не може да е в по-голяма категория. Синът ми караше Алфа дизел 2004 г и беше в по-горна, въпреки че пушеше като печка, Голфа ми никога не съм виждал да излизат сажди отзад. Явно в софтуерите има някаква разлика, но каква и защо? Тъпотия абсолютна, уж мерят газове, но в моя случай това явно няма значение щом ги съобразяват с годината. Тогава защо изобщо слагат клечката в ауспуха?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 23 дек 2024 22:29

Фотоклетка е, мерят димност.

Потребителски аватар
NikMar55

Мнениеот NikMar55 » Вто 24 дек 2024 22:28

Въпросът не е с какво и защо, а защо годината играя някаква роля и защо има разлика в категорията от пункта и от проверката посочена по-горе.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пет 27 дек 2024 19:27

Има ли смисъл - да, има естествено. Но е свързан с пари и всеки си отговаря сам на този въпрос!
2. Кола се бракува лесно, номерата и талоните под мишница и в КАТ.
1. Правиш си гражданска, минаваш си преглед някъде,КЪДЕТО си проверил, че ще минеш.

Ще ти разкажа за мойта кола от аватара, случката е от този месец.
Най - напред отидох да питам /заради приятел/и аз тия, дето минавам двете си коли от 10 години - нямат катализатори. Те казаха - не може вече. Ок, ще си поръчам от германския ибей за 60 евра, даже ще и сложа 2 един след друг и ще мина...
През това време сменям мотора- за по-евтино, щото моя се счупи и не ми се прави. Сложих същия умрялко но с други букви... и отивам в КАТ, искам да съм изряден! Почаках на гишето, платих нови талони и айде на канала. От там обаче ме пращат в ТИАТ, промяна на конструкция било, разправии - нищо не помага. Ок!
Отивам веднага в ТИАТ- плащам си такса,бягай в ДАИ!
Отивам за 5 минути в ДАИ - плащам такса-ще чакам 2 седмици одобрение от ДАИ София...
Пристига одобрението - веднага в КАТ съм на канала. Взимам новите талони-гледам, пише само бензин...Ми газта останала на стария мотор, трябва ми нов първоначален преглед.
Отивам веднага на преглед за газовото - плащам си таксата! Връщам се в КАТ на гишето за нов талон/моя вече е на 1 ден/, плащам си и ми го печатат веднага!
И вече съм изряден собственик на 30 годишна бангия. Всичко си мина бързичко, просто се дават едни пари и живота продължава. Освен този ценен житейски опит, покрай тази сага намерих къде ще мина преглед без да имам катализатор /спестих едни евра/ и намерих още един двигател, който ще купя за резервен.

Потребителски аватар
NikMar55

Мнениеот NikMar55 » Съб 28 дек 2024 23:04

За парите ясно, че гледат да те ошушкат на макс, но до тук не намирам отговор на въпросите ми. Явно отговорът е в държавата, ако имаме такава.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 29 дек 2024 17:07

Има ли записана ЕВРО категория колата в талона?

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Нед 29 дек 2024 17:30

Zdravko Zankov написа:Липсата на гражданска отговорност не е проблем. И нито КАТ нито комшиите ги интересува. Общините имат право да премахват коли с изтекъл ГТП, три месеца след изтичането лепят стикера, и после идва репатрака.

Ако знаеш заради мен колко коли са им лепнали стикери от общината защото съм пуснал жалби за тях ще говориш друго :mhihi
Видиш ли изтекла кола с ГО и преглед, пускаш жалба и идват и я лепят и пращат писмо на собственика да си я маха, ако не те я махат принудително след няколко месеца ако собственика бездейства, но опита и жалбите които съм пускал показват,че в 99% след залепването на стикер от общината и писмо до собствеика той или я маха, или си плаща ГО и преглед.

Общината не лепи стикера 3 месеца след изтичането, реално никои не го следи това. Лепят го точно заради това,че някои е пуснал жалба.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”