Здравейте,
Не знам дали това е правилното място за тази тема, но друго по-правилно не открих и затова я пускам тук.
Сега по темата. Мисля, че катализатора на Рио-то ни е заминал и за да мина преглед другата година ще трябва да го сменя. Попаднах на доста евтини катализатори от марката "BM". Не знам какви са. Мислех, че са китайски, но намерих разни страници и видеа, където се споменава, че или са английски(което силно ме съмнява) или са полски, което е по вероятно. Външно ми изглеждат много добре. Почти като оригиналния. Като, че ли всичките дупки съвпадат(за ламбда сондата и за шпилките). Пише, че покриват ЕВРО 5, а има и по скъп, който пише, че покрива и ЕВРО 6.
Това е "болт он" вариант. Аз не искам да слагам от баш китайските, дето се режат тръби и после се заварява китайския. Най-малкото, защото цената излиза горе долу същата.
Прилагам и линк, за да видите за какво точно говоря:
https://www.autodoc.bg/bm-catalysts/12969540
Мнение за катализатор с марка "BM"
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Мнение за катализатор с марка "BM"
Дори в описанието на този катализатор е написано "Non-approved", т.е. "неодобрен" или "непроверен". Според мен някой си връзва гащите против рекламации. Възможно е и да покрива Евро 5 или 6, но това важи, при условие че моторът е напълно изряден. Ако има обаче напр. износени сегменти и гори масло, катализаторът може и да не покрие нормите и да стане провал при ГТП. Аз бих се ориентирал към оригинален, ако искам да карам колата дълго време... 

- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Като гледам цената на заместителя оригиналния може би струва колкото колата
-
- Автомобил:
- Двигател:
Вероятно...
- zeroheat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Това изобщо не е по темата.
Аз просто питах, дали някой е имал досег с тази конкретна марка катализатори и ако може да сподели мнение. Какво общо има колко струва колата и дали някъде си пише "approved" или "not approved" ? Мисля, че подобна тема би била полезна за всички ни с оглед на техническите прегледи. Но ако никой не е ползвал или няма информация за тази марка, то аз ще я пробвам след няколко месеца и ще споделя отзив след това дали е що годе читава.
Ако нямате какво конкретно да кажете по темата, моля ви не пишете. Реално нямаше никакъв смисъл от последните няколко мнения. Не помагат на никой.
Аз просто питах, дали някой е имал досег с тази конкретна марка катализатори и ако може да сподели мнение. Какво общо има колко струва колата и дали някъде си пише "approved" или "not approved" ? Мисля, че подобна тема би била полезна за всички ни с оглед на техническите прегледи. Но ако никой не е ползвал или няма информация за тази марка, то аз ще я пробвам след няколко месеца и ще споделя отзив след това дали е що годе читава.
Ако нямате какво конкретно да кажете по темата, моля ви не пишете. Реално нямаше никакъв смисъл от последните няколко мнения. Не помагат на никой.
-
- Автомобил: VW T- Roc Style DSG
- Двигател: 1500 TSI OPF 2023
Катализаторите са перфектни. Произвеждат се в Румъния и са с 2 години гаранция. Купих си такъв преди 3 години за един стар опел. Към момента е неотличим от нов. Тестван е миналата седмица. Купувай смело!
- zeroheat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
telefunken написа:Катализаторите са перфектни. Произвеждат се в Румъния и са с 2 години гаранция. Купих си такъв преди 3 години за един стар опел. Към момента е неотличим от нов. Тестван е миналата седмица. Купувай смело!
Страхотно!
Благодаря за мнението!
Може ли само да споделиш колко стар е опела ? Мисълта ми е като пише, че е ЕВРО 5 катализатора, това до колко отговаря на истината? Кола, която е 4та категория като мойта, минава ли без проблем технически преглед с такъв катализатор ?
-
Виж сега, колега: това не е математика. Астрата ми е от 2006 година, 1,8 бензин, 125 коня. Нямам представа какво и е било еврото, до последно (280 000 км) стария катализатор си и беше наред. От фалшивия 95-октанов бензин и фалшивото масло на Декстос износи сегменти, започна да гори масло, задръсти катализатора и спука изпускателния колектор. Катализаторът е един детайл с него и затова го смених, върви с колектора. Ако моторът ти е скапан, не сменяй катализатор. Първо го оправи и започни да го зарехдаш с правилните консумативи, преди да смениш катализатора. Аз навъртях около 30 000 километра с новия катализатор, но вече не го карам. Подарих го опела. Имай пред вид, че старите бензинови мотори могат да горят бензини с до 5% съдърхание на етанол. А такива бензини у нас са само високооктановите, с изключение на тези в Шел и Лукойл. Техните имат много спирт. После идва прословутия въпрос за евро 4 и 5. Автомобилите с такива категории имат едни и същи катализатори, разликите са другаде. Да пишеш, че катализатор бил за Е5, е пълна глупост. Внимавай откъде купуваш катализатор. Той върви със сертификат!
- zeroheat
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
telefunken написа:Виж сега, колега: това не е математика. Астрата ми е от 2006 година, 1,8 бензин, 125 коня. Нямам представа какво и е било еврото, до последно (280 000 км) стария катализатор си и беше наред. От фалшивия 95-октанов бензин и фалшивото масло на Декстос износи сегменти, започна да гори масло, задръсти катализатора и спука изпускателния колектор. Катализаторът е един детайл с него и затова го смених, върви с колектора. Ако моторът ти е скапан, не сменяй катализатор. Първо го оправи и започни да го зарехдаш с правилните консумативи, преди да смениш катализатора. Аз навъртях около 30 000 километра с новия катализатор, но вече не го карам. Подарих го опела. Имай пред вид, че старите бензинови мотори могат да горят бензини с до 5% съдърхание на етанол. А такива бензини у нас са само високооктановите, с изключение на тези в Шел и Лукойл. Техните имат много спирт. После идва прословутия въпрос за евро 4 и 5. Автомобилите с такива категории имат едни и същи катализатори, разликите са другаде. Да пишеш, че катализатор бил за Е5, е пълна глупост. Внимавай откъде купуваш катализатор. Той върви със сертификат!
ОК
Супер
ами аз зареждам главно Шел V Power 95 тъй като въртиме малко километри, както вече казах и не ми е чак такъв проблем да сипвам по-хубав бензин, ако може да се каже, че е по-хубав. Но с него ми дава 1 на 100 по-нисък разход. Както писах вече слагам и хубаво масло. Старая се колкото мога. Ако тоя катализатор наистина помага да си в нормите на тестовете и издържи 30 към 50 хиляди км, за мен би било идеално. Общо взето това исках да разбера. Значи твоето заключение е, че стават, пасват и са ОК ?
-
За разлика от бензина, който си наливаш, пасват. Да.
- valka
- Автомобил: поцинкован танк
- Двигател:
Не е "BM", a по-скоро BM Catalysts. И да, тая фирма е английска. Бар кодът на моя започва с 50, също като WD-40... На което изрично си пише, че е произведено в Англия. Къде им е завода е друга тема. За моята 30 годишна баба, BM Catalysts са едни от малкото, които още произвеждат катализатори.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”