Птп и гражданска
Птп и гражданска
Здравейте преди три дена претърпях леко птп ходих на оглед при застрахователите на виновния водач и ми заведоха 3 щети като те са: облицовка задна броня, врата на багажник, водач задна броня среден - като всички детайли са за смяна и за боя така пише в протокола. Та въпроса ми колко пари според вас да очаквам и дали ще ми се покрият разходите ?
- williams_vn
- Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
- Двигател:
Re: Птп и гражданска
едва ли не повече от 30% ще ти даде застрахователя , в коя компания е застрахован виновния. аз съдих преди 3 години "дал бог" преведоха 750 лева толкова ми взе само бояджията до 4500 разликата си я сметни сам , накрая с фактури и адвокат платиха поне двоино ама такова е . ако ти се наложи пиши на лично ще ти дам телефона на адвоката ще си платят няма грижи
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Въпрос към колегите за щети по гражданска -
Имам близък с кола която е тотал според мен... КАТ обявиха че не е виновен, лицето има валидна гражданска в Армеец. Според Вас какъв е шанса да се изплати реалната ст-ст на колата...
Или адвокат?
Имам близък с кола която е тотал според мен... КАТ обявиха че не е виновен, лицето има валидна гражданска в Армеец. Според Вас какъв е шанса да се изплати реалната ст-ст на колата...
Или адвокат?
Нулев. Никога не изплащат реална стойност. Гледа се по шваке и след това също се намаля с допълнителен коеф.
Ако примерно колата струва 5000лв, в шваке излиза 3000, ще му платят 2000. Грубо казано е нещо такова.
Не е важна гражданската на невинния водач, а тази на виновния.
Никога не е вредно да се консултирате с адвокат иначе. Дали ще се обяви за тотал, определя застрахователя.
Ако примерно колата струва 5000лв, в шваке излиза 3000, ще му платят 2000. Грубо казано е нещо такова.
Не е важна гражданската на невинния водач, а тази на виновния.
Никога не е вредно да се консултирате с адвокат иначе. Дали ще се обяви за тотал, определя застрахователя.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Да виновния е в Армеец, т.е дори с адвокат няма законов начин да ги накараме да платят поне по шваке?
Не, не можете нищо да ги "накарате". Можете да обжалвате решението на застрахователя директно с него, ако той пак резистира - отивате на съд. И не цитирате шваке по никакъв начин. Адвоката трябва да направи състав и да се пусне към изплащащата застрахователна компания, че обезщетението е прекалено ниско.
Не е казано, че е загубена битка, но си е разправия. Застрахователите умишлено правят такива зулуми, защото на 10 тоталки да минат 8, а другите 2 хората да си търсят с адвокат по-големи обезщетения- за тях пак е далавера.
Просто исках да кажа, че е много вероятно (почти сигурно), ако колата е тотал - да не ви хареса какво ще изплати застрахователя. Ако ви харесва - всичко приключва (тук говорим за разлика в потенциалната минимална сума над 1000-2000лв спрямо изплатеното, за да се занимаваш с адвокат и съд и т.н.) От тук е хубаво да си намерите адвокат, който се занимава с подобен тип дела, а не първия срещнат и да си заведете нормален иск, който ще се разглежда в съда и е много възможно да се отсъди във ваша полза.
Ако колата струва 15000лв пазарна цена и ви изплатят 3000 - 100% адвокат, ако колата струва 15000 и ви изплатят примерно 13-14, за разликата аз лично не бих се разправял. Вие определяте кое е достатъчно и приемливо обезщетение.
Бизнеса им е такъв просто. Затова дадох пример с шваке и тези цифри. Случва се и нормално да си изплатят, но е по-скоро рядкост и си гледат да минават по тънката лайсна.
Не е казано, че е загубена битка, но си е разправия. Застрахователите умишлено правят такива зулуми, защото на 10 тоталки да минат 8, а другите 2 хората да си търсят с адвокат по-големи обезщетения- за тях пак е далавера.
Просто исках да кажа, че е много вероятно (почти сигурно), ако колата е тотал - да не ви хареса какво ще изплати застрахователя. Ако ви харесва - всичко приключва (тук говорим за разлика в потенциалната минимална сума над 1000-2000лв спрямо изплатеното, за да се занимаваш с адвокат и съд и т.н.) От тук е хубаво да си намерите адвокат, който се занимава с подобен тип дела, а не първия срещнат и да си заведете нормален иск, който ще се разглежда в съда и е много възможно да се отсъди във ваша полза.
Ако колата струва 15000лв пазарна цена и ви изплатят 3000 - 100% адвокат, ако колата струва 15000 и ви изплатят примерно 13-14, за разликата аз лично не бих се разправял. Вие определяте кое е достатъчно и приемливо обезщетение.
Бизнеса им е такъв просто. Затова дадох пример с шваке и тези цифри. Случва се и нормално да си изплатят, но е по-скоро рядкост и си гледат да минават по тънката лайсна.
- Traytor
- Автомобил: Passat B8
- Двигател: DSRB
Тъй като тук застрахователните компании са оставени да работят на експертна оценка, тоест те оценяват щетата и просто ти хвърлят едни пари… Много ме съмнява че ще ти я пишат тотал, просто нямат изгода(еле пък Армеец), ще се отчетат външните щети, много ме съмнява да огледат шасито за усуквания, структурните заварки дали са окей, ако ламарината отгоре изглежда прилично.
п.п. Ако е видимо с просто око че колата е тотализирана, нещата се променят, тогава ще бъде изплатена, но на база средна оценка, която ползват за модела и годината(може би това е швакето за което говори колегата, просто не ми е познат термина)
п.п. Ако е видимо с просто око че колата е тотализирана, нещата се променят, тогава ще бъде изплатена, но на база средна оценка, която ползват за модела и годината(може би това е швакето за което говори колегата, просто не ми е познат термина)
Шваке е една дебела книга като телефонен указател, в която са изброени всички марки и модели коли с посочена актуална цена. Съответно книгата се преиздава всяка година с нови, по-ниски цени, подобни на тези на вътрешния пазар в Германия. Затова българите не я харесваме, защото е пропуснато това че с докарването, регистрацията и обслужването тук колите са по-скъпи. И 15 годишен Голф 6 няма да се оцени на 30 000 лева понеже седалките са Адидас
Но застрахователите я цитират за да си имат оправдание ако им правят ревизия.
Аз не разбрах СТС дали се притеснява от сумата за тотал щета или се чуди дали изобщо ще я обявят за тоталка или ремонт?

Аз не разбрах СТС дали се притеснява от сумата за тотал щета или се чуди дали изобщо ще я обявят за тоталка или ремонт?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Едно бмв Е46 комби на наш клиент беше ударено в задна дясна гума, имаше видими щети по калника и страницата, 3 пъти разглобявахме и викахме застрахователите и не искаха да пишат колата тоталка Писаха някакъв калник с парчето до стъклото втора употреба. Вътре беше изпочупило обшивката на легена за резервната гума, разглобихме всичко и им показахме видимо кривата греда на купето и пак не я писаха тотал, изплатиха 1300 лв, а освен кривите ламарини имаше счупена полуоска, два счупени и един крив носач, скъсани тампони на моста, евентуално счупен диференциал, джанта, гума и кой знае какво още и дадоха тая кирлива сума. Това нещо 1500 лв е само труда на майстори да се възстанови, без частите.
На клиента не му се разправяше, взе парите и си купи друга кола. Не ги знам тия или Алианц или Армеец бяха.
Друг удари едно бмв Е60 отпред, разглобихме за оглед, оня като дойде взе да ни се кара, че колата е в двора а изнасяме части от сервиза, трябвало да са пред колата и да ги разглобяваме пред тях
На този не му изплатиха нищо дори и по каското, че се оказа, че не си направил анекс след като купил колата
На клиента не му се разправяше, взе парите и си купи друга кола. Не ги знам тия или Алианц или Армеец бяха.
Друг удари едно бмв Е60 отпред, разглобихме за оглед, оня като дойде взе да ни се кара, че колата е в двора а изнасяме части от сервиза, трябвало да са пред колата и да ги разглобяваме пред тях

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”