Поредният, но лично за мен - последният пример, който окончателно срина в моите очи реномето на българския пътен полицай. Засега охранителните им колеги запазват уважението ми. Но ето я историята:
ОКоло 20:00 ч. тази вечер спирам за престой малко преди тролейбусната спирка на "Попа" - на "Патриарх Евтимий" в посока към НДК. В зоната действа знак "Забранено паркирането на ППС". По-напред е забраняващият спирането за престой и паркирането знак, но аз не съм в неговата зона. Двама полицаи - един инспектор и един полицай (казано по старому - един офицер и един сержант) стоят на отсрещната страна на булеварда - на платното зад паркираните коли. Спрял съм, пуснал съм аварийни светлини и изчаквам друг човек. Не напускам автомобила и не го оставям без надзор. Двамата полицаи спират кола под наем с водач-чужденец, с когото общуват с езика на жестовете известно време и разглеждат шофьорската му книжка. След като решават да не му пишат акт, го пускат да си ходи. Отново застават отсреща. По някое време полицаят (сержантът) се провиква от отсрещната страна към мен: "Вече два пъти Ви предупредих да преместите автомобила!" Отговорих му, че не ми е правил забележка въобще и че съм спрял за престой. Той ми каза, че тук престоят е забранен, на което отговорих, че съм в зоната на действие на знак, който забранява само паркирането. Тогава ми беше казано, че след като съм си изгасил колата, съм бил не престояващ, а паркирал. А, и че престой означавало да спра, само за да кача например някое момиче, след което веднага да тръгна. Нареди ми да тръгна незабавно или да си дам документите, за да ми пише акт. Погледнах си часовника - имах 10 минути преди уговорена среща на друго място. Нямаше време за писане. Преместих колата от другата страна и се върнах. Попитах го направо: "Можете ли да ми обясните защо издавате незаконосъобразни нареждания?" Полицаят ме погледна и ми каза: "Ти нещо смислено ще ми кажеш ли?" В отговор му показах картата си на адвокат от Софийската адвокатска колегия и му се представих като такъв. Казах му, че добре познавам закона. В отговор той ми каза: "Обади се на 166 и се оплачи, ако искаш." Казах му: "Добре. Ще се обадя. Ако обичате, легитимирайте ми се, за да знам от кого да се оплаквам." Ето тук дойде нещото, което ми напомни, че се намираме в зоната на ЕЕТ (източноевропейското време): "Няма да ти се легитимирам! Тука се знае кой работи. Обаждай се, като искаш!" Ами, да - обадих се. Обясних ситуацията на жената, която вдигна телефона (доста бързо вдигнаха между другото). Помолих да изпратят други полицаи от района, за да ми помогнат да получа легитимацията на пътния полицай. В отговор тя ми каза, че аз много добре съм знаел как мога да разбера кой точно е полицаят. Каза ми също, че като съм бил адвокат, знаел съм как да се оправям. Това бил спешен телефон и ми били отделили достатъчно време. Затвори.
Ами, това е, колеги. В държавата от ЕС - България - полицай отказва да се легитимира. Така той действа напълно незаконосъобразно, преграждайки пътя на по-нататъшната защита на правата на гражданина. Съгласно българското право, съществува действаща презумпция за законосъобразност на действията на всеки административен орган: до доказване на противното се приема, че администрацията действа законосъобразно. Е, може би е време тази презумпция да отпадне и да спре да се прилага. Защото явно е изживяла времето си.
Минах по-късно. Полицаят тъкмо си тръгна с цивилна кола. По времето преди да се "заговорим" с него инспекторът си тръгна със служебната. Записах си регистрационния номер на зеленото "Рено 19" - С 24 36 НС. Запитах се защо го правя...

Как да не уважаваш КАТ?!
- Lawyer
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Как да не уважаваш КАТ?!
Последна промяна от Lawyer на Пет 17 авг 2007 22:01, променено общо 1 път.
- deluX
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Как да не уважаваш КАТ?!
Lawyer написа:...Записах си регистрационния номер на зеленото "Рено 19" - С 24 36 НС. Запитах се защо го правя...
За да си търсиш правата както му е реда

тЪп КАТ !
Последна промяна от deluX на Пет 17 авг 2007 21:35, променено общо 1 път.
- megalodon
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Евала на такива като теб.
Те тия полицайчета си мислят, че държавата е тяхна и си правят каквото си искат. Очаквах дори да те заплаши нещо, ама явно не е бил от най-смелите.
п.п. много често има полицай, който седи точно след светофара на попа. Незнам каква дейност извършва, но сигурно е събрал доста пари за морето.

п.п. много често има полицай, който седи точно след светофара на попа. Незнам каква дейност извършва, но сигурно е събрал доста пари за морето.
- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
Така - в случая си прав,че не се работи така с граждани - най-малкото са държавни служители,ама колко държавни служители наистина защитават подобаващо статута на държавата - мисля,че тук става въпрос за индивидуални качества - порок е да се чувстват недосегаеми - обаче си ги респектирал като си се легитимирал,като адвокат - за съжаление още доста време има докато се промени манталитета на някой хора.
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
което идва ред да те попитам, защо не върна колата така както си беше, па да го видим как ще иска ти да му се легитимираш, при положение, че той не го е направил
Дан говорим, че тоно па некъф цървул няма право да ти проверява шоф. книжка, или документите на колата..
а за ти поиска ЛК трябва да има основание за това, и да се предстстави, и да каже с каква цел иска тези документи

Дан говорим, че тоно па некъф цървул няма право да ти проверява шоф. книжка, или документите на колата..
а за ти поиска ЛК трябва да има основание за това, и да се предстстави, и да каже с каква цел иска тези документи

- bluefen
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
а несмяташ ли че полицая трябва да се лигитимира когато ти прави проверка (такава в случая няма), а не който както му хрумне минавайки покрай него да му иска да се лигитимира. Единственото нещо според мен за което са виновни че не си получил акт за своето нарушение. Другото нещо е че незнам от какъв зор си показваш твоита карта при положение че никой не тия е поискал ?
bluefen написа: Другото нещо е че незнам от какъв зор си показваш твоита карта при положение че никой не тия е поискал ?
Точно това щях да попитам и аз , тая държава е стигнала до тука защото куцо и сакато размахва служебни карти и парадира със служебно положение с цел да му се размине , аз като съм военен да изваждам Макаровия и да го размахва на ред така ли. Това че полицаите си превишават правата понякога е така , но че и обществото ни не е свет така е. Извиняваи колега ама аварийните не дават право всеки да си спира кадето си поиска , то по твоита логика като на средата на платното няма знаци значи всеки може да си спре на средата да си чака пък другите ще го прелитат.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”