Условие за вземане на шофьорска книжка...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Условие за вземане на шофьорска книжка...

Мнениеот Dpop » Пон 24 сеп 2007 8:40

Здравейте.
Не можах да намеря информация във форума и си позволявам да пусна питането си тук.
Моля, който знае да пише има ли ограничение(по отношение диоптрите) за хора с увредено зрение, носещи очила и виждащи нормално с тях да изкарат шофьорски курс и да вземат книжка.

Странното е, че на този въпрос не можа да даде отговор инструктор :075: .

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Пон 24 сеп 2007 8:55

Ако е само едното око няма проблем, иначе не знам, но там където издават медицински знаят... :wink:

Потребителски аватар
pafaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pafaka » Пон 24 сеп 2007 12:04

нямаш проблеми :) като почнеш курса и отидеш при инструктора...трябва да прикрепиш едно листче (медицинско) от личната лекарка ...там е описано какви са ти проблемите с очите и психо-отклоненията (ако има такива)...за диоптри и темподобните мисля, че няма проблеми...виж ако си далтонист мисля, че се правеше нещо ..но питай личната си лекарка ....тя ще ти даде най-точна информация..

p.s. : вземи един закон и прочети там ..мисля, че имаше цяла глава посветена на темата...

Потребителски аватар
Vladsman1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vladsman1 » Пон 24 сеп 2007 12:43

На далтонисти книжки не дават. Но винаги може да се разбереш нещо с очния пък ти да си бройш светофара от горе надолу. :D А за диоптрите мисля, че нама ограничения. В старите книжки пишеш на забележка да кара с очила ама на новите не съм го виждал.

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пон 24 сеп 2007 13:13

Благодаря ви, надявам се да сте прави за това, че не би следвало да има някакво ограничение за диоптрите.
Знам че дори и далтонист може да бъде допуснат и да изкара курса, но има значение кои цветове вижда по различен начин. Питанито ми е заради човек, който просто носи очила(с диоптър - примерно 3)и си вижда много добре с тях. Понеже първата среща с инструктура и кормуване бяха в неделя, явно на човека не е било обяснено какви документи трябва да си подготви предварително. :) Ако някой има инфо, къде в закона по пътищата е писано по този въпрос, нека да има добрината да ме насочи по-точно.
:oops: Честно казано въобще не си спомням каква беше процедурата, когато аз карах този курс, че хич не беше скоро. Мисля, че трябваше да си нося паспорт и се попълваше формуляр-молба, вероятно е трябвало и медицинското да се носи предварително.

Леле BuGmaN, дано да грешиш брат за това с едното оче.

Последна промяна от Dpop на Пон 24 сеп 2007 13:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
pafaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pafaka » Пон 24 сеп 2007 13:23

аз съм с диоптър 3 и карам безпроблемно ...няма никакви проблеми ...кажи на приятеля ти да не се притеснява и да си изкара медицинското ..и да си кара ...

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пон 24 сеп 2007 13:32

pafaka написа:аз съм с диоптър 3 и карам безпроблемно ...няма никакви проблеми ...кажи на приятеля ти да не се притеснява и да си изкара медицинското ..и да си кара ...

:D Жив и здрав.

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Пон 24 сеп 2007 14:50

Vladsman1 написа:На далтонисти книжки не дават. Но винаги може да се разбереш нещо с очния пък ти да си бройш светофара от горе надолу. :D А за диоптрите мисля, че нама ограничения. В старите книжки пишеш на забележка да кара с очила ама на новите не съм го виждал.

Мерси колега !!! аз 6 години съм със книжка, щото не дават!!
Недейте писа такива глупости като не сте запознати.
Аз съм далтонист! Установено 1-во при очен лекар. След това в траспортна болница ходих на тест да ми определят вида на далтонизма, имат си специялна апаратура за това! Съответно от там ми подпечатаха медицинското, че имам право на книжка. Има норми и наредби и най-добре ги знаят докторите!

Потребителски аватар
pafaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pafaka » Пон 24 сеп 2007 20:45

pafaka написа:...виж ако си далтонист мисля, че се правеше нещо ..но питай личната си лекарка ....тя ще ти даде най-точна информация..

и аз това казах ...щото ми правиха някакви изследвания .. има си някаква процедура...лекарите си знаят какво точно е ..

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 24 сеп 2007 20:58

Vladsman1 написа:В старите книжки пишеш на забележка да кара с очила ама на новите не съм го виждал.

В новите също има графа забележки и в нея се отбелязва, само че с цифри - мисля че в моята пишеше 01. Аз също съм с очила не съм имал проблеми, не са ме карали да ходя на допънителни прегледи.

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Пон 24 сеп 2007 21:31

аз също съм с проблемче на зрението :D ...от 93та година съм с книжка-никакъв проблем.Дори и като сменяхме документите 2000г.-пак нямаше проблем.Само една нервна кука в Сл.бряг ме заяде защо на снимката съм без очила :?: ама нещо го сядох и се отказа :D :D :D

Потребителски аватар
Dare_Devil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dare_Devil » Вто 25 сеп 2007 8:40

Аз съм с 5 диоптъра на едното око и 6 на другото - късогледство, и по 0,75 на всяко око астигматизъм - това състояние ми е от преди да изкарам курсовете.

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Вто 25 сеп 2007 9:42

отговор на въпроса ти може да даде офталмолог /очен лекар/

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 25 сеп 2007 10:05

Благодаря ви за включването ви в темата.:обичам ви Свършихме добра работа. :)
Информацията съм я предал на кандидат шофьора, за да предприеме необходимото.

Оставам последния ход по преценка на модераторите.
Лек ден.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”