всички напоследък говорим за това колко корумпирана е държавата, как всички държавни служители искат подкупи, за да свършат каквото и да било и т.н. Аз също съм противник на корупционната практика.
Но - днес пътувам със служебната Шкода от околовръстното към Люлин. Говоря по телефона и карам. Спирам на стоп, правя ляв завой, продължавам да говоря и се кефя колко добър шофьор съм. Виждам полицейската кола - късно.
"Гражданино водач, документите за проверка. Даа....знаете, че нарушихте закона, нали?
"Ами...господин полицай, имам леля в болницата, обади ми се лекаря, отивам да му давам пари...много ми е притеснено...не съобразих...(какъв лекар по дяволите, говорих с плочкаджията дето прави апартамента на шефа

"Заповядайте до патрулната кола. Така...пише се акт - 10 точки и 50 лева...трябва повече да внимавате...
"Ама дайте нещо да измислим. Аз по принцип съм от Ямбол, там ми е постоянната регистрация...нямам кога да ходя да го оправям този акт...нещо да направим???
"Е - какво да направим...какво...я да видим какво ще направите - и лекичко ми подава талона за гражданската - да му я върна с допълнение. Имах 2, 5 и 10 лева. 10 му бяха много, с 2 щях да го ядосам, извадих леко 5-тарката и му я плъзнах, а той спокойно я пусна на седалката под себе си и за всеки случай погледна какво взима.
"Дааа...нали знаете, че не са редни тези работи...айде - и да внимавате. Лек път.
И каква стана тя - уж корупцията това, онова, уж не ми харесва, уж съм против, ама като ми опря - даже за най-малкия акт - веднага предложих - без да се замислям - а човекът прие - явно не му беше за пръв път

Кой крив и кой прав - всеки си има право на мнение.
Корупцията и бакшишът са си ни в кръвта, колеги - няма какво да се лъжем. И когато даваме, и когато получаваме - в зависимост от коя страна на масата сме в дадения момент - ние българите сме склонни да бутнем и съответно да приберем - когато може, каквото може и колкото може повече.
Въпросът е - как бихте постъпили вие в тази ситуация - ама честно - все пак тук никой на никого не може да търси каквато и да била отговорност.