Въпрос относно ГО в ДЗИ

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dogggg
Автомобил:
Двигател:

Въпрос относно ГО в ДЗИ

Мнениеот dogggg » Чет 20 дек 2007 14:18

Случая е следния:едно приятелче си купи кола със софийска регистрация,регистрира я в КАТ без да сменя регистрацията,ГО му е в ДЗИ но е на името на стария собсвеник,вчера реализирахме леко ПТП с неговата кола аз карах и бях виновен.Според вас валидна ли му е ГО?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 20 дек 2007 14:49

Мисля че при продажба трябваше да се прекрати ГО на продаващия (и да му се върнат парите от застрахователя му за "неизползвания период"), а новия собственик да си прави нова.

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Чет 20 дек 2007 15:07

точно така колега

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Чет 20 дек 2007 18:08

Новия собственик е длъжен в 7 - дневен срок от сделката да уведоми застрахователя - в случая се издава добавък към ГО. Такива филми с връщане на пари няма. Ако не се спази този срок ГО става невалидна, т. е. ако си направил белята след 7 - мия ден гориш (все едно караш без гражданска). Същото важи и за каското.

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Чет 20 дек 2007 18:10

има 7 дневен срок в който след прехвърлянето на колата (или смяна на собственост) трябва да прехвърлите и застраховката за да продължи да е валидна.

едит: колега малко ме изпревари

Потребителски аватар
dogggg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dogggg » Чет 20 дек 2007 23:47

Мерси колеги за бързите отговори,застраховката не е прехвърлена изобщо.Дано да няма некви усложнения занапред.

Потребителски аватар
oho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот oho » Пет 21 дек 2007 12:55

Моята гражданска не е прехвърляна след продажбата - води се на името на стария собственик, а и номера е стария. Няколко пъти КАТ-аджии са ми искали и голямата бележка за проверка и не са ми правили проблем, че номера и името на собственика са различни.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 21 дек 2007 13:11

oho написа:Моята гражданска не е прехвърляна след продажбата - води се на името на стария собственик, а и номера е стария. Няколко пъти КАТ-аджии са ми искали и голямата бележка за проверка и не са ми правили проблем, че номера и името на собственика са различни.

Тук проблема се появява при евентуална катастрофа,и е големичък...

Потребителски аватар
dogggg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dogggg » Пет 21 дек 2007 14:59

Аз нямах проблеми с КАТ,направиха си протокол за ПТП-то,написаха ми акт,взеха ми талончето.Обаче после се загледах в ГО на приятелчето и видях че не е на негово име,та за това питах тук по-запознатите да кажат.
icoico какво би могло да бъде по нататък развитието на случая,предполагам ДЗИ могат да предявят иск срещу мен аз да покрия щетите.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 21 дек 2007 22:41

Ъъ.при мен стана така-баща ми с моя кола,която караше с пълномощно имаше лошия късмет да бъде блъснат от МО полковник и така по колегиалному да му натресат вината,а след известно време получи любезна заплаха от ДЗИ че ще бъде съден за около 2000 лева по каското на шапкаря.Отидох там в леко скандалджийско настроение,за щастие се оказа че е достатъчно да подпиша документ с който те могат да си изискат парите от моята ГО-мисля че на Лев инс.Това се случи преди около 2 години така че може би има някакви промени оттогава,не знам...застрахователите да се изкажат :roll:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”