3,5 м. въже за теглене в METRO

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

3,5 м. въже за теглене в METRO

Мнениеот rojo » Пон 19 ное 2007 17:22

Вчера гледах в Метро Люлин въжета за теглене... да си взема, пък дано не ми потрябва. Почти всички бяха китайски естествено, но изглеждаха добре направени. Това, което ме спря да си купя е, че всичките бяха по 3,5 метра. По спомени прецених, че това е по-малко отколкото трябва.

Днес проверих:
"Чл. 85. (1) При теглене с твърда връзка тегличът трябва да е с дължина от 2 до 4
метра и да е оцветен напречно с червени и бели ивици. Тегленото моторно превозно
средство трябва да бъде с изправна кормилна уредба.
(2) При теглене с гъвкава връзка дължината й трябва да бъде от 4 до 6 метра и
поне на две места да бъде сигнализирана с червен флаг. Тегленото с гъвкава връзка
моторно превозно средство трябва да има изправна кормилна и спирачна уредба."

Има ли промяна на закона в сравнение с това, което съм писал, или Метро (и други магазини със сигурност) продават стоки, които не са в нормите за България?

То е ясно, че въжето може да се ползва и за други цели, но не и за тази, за която пише.
:?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 19 ное 2007 17:26

да не е било ластично? :roll:

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Пон 19 ное 2007 17:27

group® написа:да не е било ластично? :roll:

Мне, метално беше... освен да е от живак... :lol:

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Пон 19 ное 2007 17:30

rojo написа:Мне, метално беше... освен да е от живак... :lol:

Колега не прави гупостта да си вземеш метално въже,щото ако се случи теглещия да не знае как да тегли и става лошо. Или ти или той ще сменяте стъкла и ще изпъвате тенекии(късат се !!!) :idea:

Потребителски аватар
napster
Автомобил: BMW E30
Двигател: 1.6 LPG

Мнениеот napster » Пон 19 ное 2007 17:32

толкова е по правилник от 2007 от 2 до 4 метра трябва да бъде и да има вързани червени парцали по него ;)

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Пон 19 ное 2007 17:54

napster написа:толкова е по правилник от 2007 от 2 до 4 метра трябва да бъде и да има вързани червени парцали по него ;)

Аз такова нещо не виждам в закона, пише си, че трябва да е от 4 до 6 метра. :roll:

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Пон 19 ное 2007 17:57

znainainai написа:

Колега не прави гупостта да си вземеш метално въже,щото ако се случи теглещия да не знае как да тегли и става лошо. Или ти или той ще сменяте стъкла и ще изпъвате тенекии(късат се !!!) :idea:

:да: Намери си колан за теглене!

Потребителски аватар
napster
Автомобил: BMW E30
Двигател: 1.6 LPG

Мнениеот napster » Пон 19 ное 2007 18:00

dermeister написа:
napster написа:толкова е по правилник от 2007 от 2 до 4 метра трябва да бъде и да има вързани червени парцали по него ;)

Аз такова нещо не виждам в закона, пише си, че трябва да е от 4 до 6 метра. :roll:

Извинявам се за грешката 2-4 метра е за твърда връзка а 4-6 е за мека :oops:

Потребителски аватар
The_Machine
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The_Machine » Пон 19 ное 2007 18:35

znainainai написа:

?!
Абе, тия коли да не са от фафли? :lol:
Иначе по въпроса - ако искаш търси има едни метални въжета с пружинен буфер на единия край, който омекчава по-резките опъвания на въжето.
А и тези въжета китайските се късат точно при първото натискане на спирачката на задната кола :evil:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 19 ное 2007 18:44

Моето голфе изгасна една злощастна неделя в Асеновград (на 15 тина км от Пловдив,може и по-малко да са) и извиках един мой приятел с Венто 1.8 да ме изтегли.Аз имах само стоманено въже и му казах да купи еластично.Пичът дойде с едно гръцко въже,от бензиностанция ОМВ,еластично,сравнително (и опасно) късо,не помня колко метра е пишело на опаковката.Та момчето теглеше за пръв път,бяха такива едни криви рязки потегления,спирачки...ужаст...добре,че въжето беше еластично.При едно от подръпванията чак задницата :shock му се премести 2-3 см в едната посока - а бе мъжки потегляния.За да мога да спирам въртях на стартер в движение (бобината беше изгоряла),за да имам вакуум.
Въжето беше късо и опасно,кракът ми постоянно беше на спирачките,а а з в очакване да се изправя на педала.А бе тегава работа...

Та купувайте си еластични въжета, с достатъчна дължина.

Потребителски аватар
rojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rojo » Вто 20 ное 2007 9:59

Ясно. Добре, че въжето в Метро не беше по-дълго, 'щото щях да си го купя :) :evil: .

Потребителски аватар
chinadracon
Автомобил: VW Golf MK4
Двигател: AKL 1999
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Вто 20 ное 2007 10:06

The_Machine написа:
znainainai написа:

?!
Абе, тия коли да не са от фафли? :lol:
Иначе по въпроса - ако искаш търси има едни метални въжета с пружинен буфер на единия край, който омекчава по-резките опъвания на въжето.
А и тези въжета китайските се късат точно при първото натискане на спирачката на задната кола :evil:

Колегата, кажи къде ги има тия въжета, че за една година вече 3 въжета сме изпокъсали с приятели, едното моето от МЕТРО!!!!, и две от тия в ОМВ-тата. Всичко е боклук, направо съм се отчаял.... :(

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 20 ное 2007 10:08

късат се при карабинера
връзваш здраво и става
последно ме теглиха 12 км с въже дето с ескъса там още на 100 метър

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Вто 20 ное 2007 10:17

Мойто също е стоманено но е самоделка в краищата не е запоено за куки (където е най вероятно да се скъса) а с болтове и едни планки (такива дето енергото си връзват жиците по стълбовете) с по 3 болта се прави ухо и на него е сложена куката играчка е докато се направи но си заслужава доди и да се скъса с един ключ и клещи се поправя за 15 мин.

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Вто 20 ное 2007 10:24

chinadracon написа:
Колегата, кажи къде ги има тия въжета, че за една година вече 3 въжета сме изпокъсали с приятели, едното моето от МЕТРО!!!!, и две от тия в ОМВ-тата. Всичко е боклук, направо съм се отчаял.... :(

Вземи си алпинистко въже от по - дебелите и нямаш грижи :wink:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”