empaher написа:засега е добре че не са задължителни, ама от следващия месец щели да провервят и за вериги....
Е това па откъде - накъде?
Имам шофьорски стаж повече от 10 години и съм се убедил в едно нещо.
Хубави ли са ти зимните гуми и не успееш да минеш някъде с тях и веригите не ти помагат.
Понеже темата е за пътя към х.Ком имам случка за разказване.
Преди няколко години излизаме в събота четирима възрастни с две деца на х.Ком да се попързалят децата малко и ние да се поразпуснем. Сняг доволно има времето е слънчево и тихо. През нощта като се изви една виелица и стана страшно. До сутринта беше утихнало, но пък беше затрупало вратата на хижата и беше зор само от там да се излезе, пък до града ....
В хижата бяхме хора с около 30 коли, но пътя до града беше затиснат от преспи. Решиха да минава снегорина а всички ние с колите след него. Тия 14 км. ги минахме за 8 часа. За първи път тогава съм видял преспа висока 4 метра и дълга над 80метра.
На чешмата Здравец по пътя хората решиха че надолу няма повече преспи, отбиха снегорина отстрани и преди още да го е изпреварила цялата колона пак спря. Имаше още една преспа, но беше сравнително малка та я разринахме с помощта на джиповете в колоната. Те газ, ние бутаме и така. За да преминат колите обаче трябваше и с лопати малко да се рине. От всичките коли лопати имахме само аз и един мой колега, та стана бавно, но се измъкна цялата колона.
Та смисъла на цялото това писане, е че ако е минал снегорин да разчисти пътя макар и не качествено със зимни гуми се оправяш и вериги не ти трябват, а допре ли работата до веригите е по добре да има снегорин.