Каква е наи-добрата практиката за почистване на пътищата?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
abcd
Автомобил:
Двигател:

Каква е наи-добрата практиката за почистване на пътищата?

Мнениеот abcd » Пон 07 яну 2008 20:59

Колеги, ако някой е запознат с практиката за почистване на пътищата в европейските страни през зимата нека да сподели. Задавам въпроса защото бях много изненадан от това как се решава проблема в планините на Словакия. Пътищата бяха изчистени но не до асфалт, а таксито с което пътувахме караше по планинския път с 100 к/ч при спускания със завои стабилно и спирачките му работеха ефективно. След като престанах да стискам дръжката на вратата попитах и ми обясниха, че снегът се посипва с много дребна фракция от камачета, никаква сол и това е всичко. Казаха ми и номера на фракцията но не се опитах да запомня. Българската практика за случая е пясък+сол и вече не съм убеден че това е добре.

Потребителски аватар
bomber
Автомобил:
Двигател:

Re: Каква е наи-добрата практиката за почистване на пътищата

Мнениеот bomber » Пон 07 яну 2008 22:14

abcd написа: Българската практика за случая е пясък+сол и вече не съм убеден че това е добре.

Радвай се че и това има......

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Re: Каква е наи-добрата практиката за почистване на пътищата

Мнениеот Matematiks » Пон 07 яну 2008 22:42

bomber написа:
abcd написа: Българската практика за случая е пясък+сол и вече не съм убеден че това е добре.

Радвай се че и това има......

mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 07 яну 2008 22:46

Днеска един по новините вика че като почне да вали върху асфалта се разпръсква сол за да не се лепи и утъпква снега, после се рине 2 или 3 пъти и след това пак сол върху асфалта и така. Това била технологията и при достатъчно на брой и качествени машини действа.

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Пон 07 яну 2008 22:49

За европа не знам но мога да ти кажа как се справят в нашето село и околностите. Ние се намираме в Колодаро близо до ски курортите Вейл и Бивър Крийк и от началото на зимата да сега са отчетени 4.27 метра сняг като само от петък до сега са около 70см. Изображение

Та тук също не чистят до асфалта а ръсят една сгурия която понякога не е на особенно малки парчета и става идеално за трошене на стъкла но затова пък върши работа по пътищата.

По магистралата сипват една луга на която и викат Магнезиев-Хлорид или нещо такова и то също върши работа макар и де е много гнусно и да ти скапва ламарините на колата.

Така че нещата не са особенно идеални, но все пак вършат някаква работа.

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Пон 07 яну 2008 22:52

А в Швеция например самата пътна настилка е с такива примеси,че попадналия върху пътищата сняг започва да се топи веднага,колкото и под нулата да е температурата.И повечето настилки там не са гладки като у нас,а са абразивни и винаги е шумно в купето с каквито и гуми да караш,но за сметка на това е по-сигурно.
Но,споко,и ние сме у ''Еурото'' вече,скоро сигурно и ние ще имаме добри пътища,ха ха ха.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пон 07 яну 2008 23:01

Но,споко,и ние сме у ''Еурото'' вече,скоро сигурно и ние ще имаме добри пътища,ха ха ха.[/quote]

:xaxaxa :xaxaxa :xaxaxa

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Пон 07 яну 2008 23:04

Matematiks написа:Но,споко,и ние сме у ''Еурото'' вече,скоро сигурно и ние ще имаме добри пътища,ха ха ха.

:xaxaxa :xaxaxa :xaxaxa[/quote]

:lool :lool :lool майтапчия

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Вто 08 яну 2008 1:52

ела питаи русенския кмет,много яка технология,и дядковците се чудят как!!! :gay fight

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 08 яну 2008 1:55

Докато живеех в Испания съм виждал в по-северните части да ръсят с едни малки бели топченца. Идея си нямам какъв е препарата, но магистралите им бяха пушка дори и в зимни условия. Снегопочистващите екипи излизаха още с прогнозата за идващо лошо време и подобни безобразия като в БГ там са немислими.

dkalfov
Автомобил: corrado
Двигател: pg
Контакти:

Мнениеот dkalfov » Вто 08 яну 2008 7:42

в германия знам че ползваха няква химия колко и сняг да има шосетата чисти и сухи ама скоро разбрах че са минали на сол че природо защитниците не им харесвало да се ръсят химикали по пътя че отивали в нивите,там на всеки завои съм забелязал има едни кутийки с нещо за самообслужване ако се заледи.абе културна работа

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Вто 08 яну 2008 8:51

Магнезиев-Хлорид e съставката която се калиброва на гранули, които се разграждат в зависимост от условията до 10 дни.До колкото знам излиза окло 30 пъти по-скъпо от луга+пясък

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 08 яну 2008 8:53

Най-добрата технология е българската - оставяш слънцето да разтопи магистралата.По-ефективно от това няма.

В южна Англия един път ме валя сняг...и снежен човек си направиихме.При 3 см смяг хората културно обявиха бедствено положение и се прибраха по къщите,учениците също се прибраха.Изчакаха да се стопи снега на другия ден и отмениха положението.

Потребителски аватар
Veso101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Veso101 » Вто 08 яну 2008 9:12

andro_ написа:.......................................
В южна Англия един път ме валя сняг...и снежен човек си направиихме.При 3 см смяг хората културно обявиха бедствено положение и се прибраха по къщите,учениците също се прибраха.Изчакаха да се стопи снега на другия ден и отмениха положението.

Това е защото не се произвеждат снегорини с десен волан.......няма търсене. mhihi

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Вто 08 яну 2008 9:18

Veso101 написа:
andro_ написа:.......................................

Това е защото не се произвеждат снегорини с десен волан.......няма търсене. mhihi

За какво са им снегорини ако навали сняг чакат още един ден да завали дъжд, който да разтопи снега абе интелигентна работа :D

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”