Здравейте!
Какво трябва да се направи след продажба на автомобил? Трябва ли да се ходи в данъчното за да се закрие партидата? Ако да с какви документи?
Може ли новия собственик, въпреки, че сме подписали договор за покупко-продажба да продължи да кара с моя талон? (Това не е добре, от гледна точка на нарушения по пътищата).
Трябва ли да ходя в КАТ да закривам нещо?
Благодаря ви предварително за информацията!
Поздрави!

Данъци след продажба на кола
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
ikonoma написа:Още не сме, очаква се да стане. Но ще се прехвърли по надлежния ред. С нотариален договор или договор за покупко-продажба (не знам кое е правилно).
Като направиш това-отиваш в данъчното и отписваш колата!Новия собственик трябва да отиде и да я пререгне в кат до 2 седмици от датата на нотариално заверения договор...след това има два месеца да я запише в данъчното...Но това не е твой проблем...ти с твойто копие отиваш и я отписваш-колата вече не е твой ангажимент!
- road runner
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
К Казвам го от опит: след като я продадеш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО я отпиши от данъчното с документите за продажба. При аналогичен случей при купуване на предната ми кола, аз си я записах в данъчното но продавача не я отписал, в последствие продавача ми се обади след година понеже му начислявали данък!! Така че не се лъжи по тези автоматични работи....road runner написа:Вече след като купувача си я регистрира в НАП, автоматично закриват партидата на продавача
- road runner
- Автомобил:
- Двигател:
VALKOV написа:К Казвам го от опит: след като я продадеш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО я отпиши от данъчното с документите за продажба. При аналогичен случей при купуване на предната ми кола, аз си я записах в данъчното но продавача не я отписал, в последствие продавача ми се обади след година понеже му начислявали данък!! Така че не се лъжи по тези автоматични работи....road runner написа:Вече след като купувача си я регистрира в НАП, автоматично закриват партидата на продавача
Абе и ти си прав, НАП в България все пак

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Хора, ако не знаете нещо, не пишете. НАП няма нищо общо с регистрацията на МПС. Те се регистрират в общините, а в градовете с районно деление - в съответния район по адресна регистрация на новия собственик. Старият собственик, с договора за покупко-продажба на МПС-то отива в своята община/район и подава декларация, че го е продал.
Законът, който урежда тези въпроси, се нарича Закон за местните дънъци и такси.
А, и освен това, използвайте търсачката.
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
dobrinb написа:Хора, ако не знаете нещо, не пишете. НАП няма нищо общо с регистрацията на МПС. Те се регистрират в общините, а в градовете с районно деление - в съответния район по адресна регистрация на новия собственик. Старият собственик, с договора за покупко-продажба на МПС-то отива в своята община/район и подава декларация, че го е продал.
Абсолютно вярно.Аз буквално преди 6 дни представих в данъчното договора за покупко-продажбата на едно мое Ауди,което бях продал още декември 2005 година но поради куп причини--нямах копия от договора,не можех дълго време да намеря новия собственик и т.н. да ми прати едно ксерокопие.И двете години 2006 и 2007 колата се водеше още на мое име въпреки че новия и собственик си я беше регистрирал на негово име в данъчното в Нова Загора,и талоните беше сменил човека.А в крайна сметка и мен ме търсеха за данъците на този автомобил.
Затова че не се подлъгвайте от тея ''автоматични'' неща в България,всеки сам трябва да си отчисли продаденото МПС от данъчната ставка или както там му се вика.
- road runner
- Автомобил:
- Двигател:
dobrinb написа:Хора, ако не знаете нещо, не пишете. НАП няма нищо общо с регистрацията на МПС. Те се регистрират в общините, а в градовете с районно деление - в съответния район по адресна регистрация на новия собственик. Старият собственик, с договора за покупко-продажба на МПС-то отива в своята община/район и подава декларация, че го е продал.
Вярно! Те сега ги разделиха на НАП, Местни данъци и такси и какво беше там още...

- dragomir1402
- Автомобил:
- Двигател:
road runner написа:Вече след като купувача си я регистрира в НАП, автоматично закриват партидата на продавача
да, ама не днеска ходих да си плащам данъците за миналата година и изненада-сеатчето на жена ми-продадено април миналата година с нотариална заверка и прочие още и се води, та утре ще им нося договора за покупко продажба, та да я отпишат.
ей това е то обслужване на едно гише и прочие глупости на родната администрация

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”