ABS - мнения - за и против - доводи

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

ABS - мнения - за и против - доводи

Мнениеот stefan4o » Пет 04 апр 2008 14:10

От едно известно време ме човърка мисълта какво ви е мнението за ABS-системите на автомобилите като цяло ? В смисъл чета тук и там за АБС, че има плюсове единствено при суха, нехлъзгава настилка, при сняг било доста зле положението с включен АБС. Та идеята на тази тема е не да разбера действието на системата - понеже що-годе съм наясно какво прави тя, а вашето мнение по въпроса със спирачния път на автомобила в различни условия. Принципно съм карал сравнително нови коли с АБС, но не ми се е налагало да скачам на спирачния педал иначе спират доста по-добре за разлика от моята старица, но това едва ли се дължи на електрониката, по-скоро съм склонен да вярвам, че идва от спирачната система като цяло. Та кажете мнението си по въпроса, би ми било интересно да прочета.
п.с. в търсачката днес ми откри 6 страници с теми, но не видях такава подобна, затова реших да попитам, любознателно момче съм. :roll:
Поздрави
Да ви кажа има такава тема

Може ли линк към нея.
п.с.2 : ако модераторите искат може да изтрият тази :oops:

Последна промяна от stefan4o на Пет 04 апр 2008 14:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dare__devil
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dare__devil » Пет 04 апр 2008 14:13

За мене АБС-ът еднозначно не може да се определи дали е хубаво или не..по-скоро е хубаво, но ако си човек спортна натура това непрекъснато ритане на педала хич няма да ти се хареса. Новите АБС системи са достатъно добри и на сняг. Важно е и колко рано хваща този абс, защото това може доста да повлияе на впечатлението ти от тази система .
Аз имам АБС на колата си и съм доволен от него :)

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пет 04 апр 2008 14:14

Да ви кажа има такава тема

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 04 апр 2008 14:21

питай мусура :lol: и фаровете и маската му :lol: няколко пъти .... :lol:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 04 апр 2008 14:27

Дааа :) Старите АБС-и не струварт, особенно за градско каране по пътища с дупки и прах... Иначе за мокро и с висока скорост е супер, спасява животи :wink:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пет 04 апр 2008 14:27

Потребителски аватар
Stranger
Автомобил: Astra GSi V6
Двигател: X30XE
Контакти:

Мнениеот Stranger » Пет 04 апр 2008 14:29

Ако ще караш колата на писта, го махай...ако ти е за всекидневна си го остави.АБС-а е вреден само на сухо.На мокро предотвратява ефекта на шейната когато ти блокират колелата....понякога,когато уцелиш дупка с натисната спирачка, АБС-а е особено вреден, но и с това се живее

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Пет 04 апр 2008 14:36

Според мен АБС системата не скъкява спирачният път на автомобила, просто тидава поголяма стабилност при спиране и пре заобикаляне на препятствие на пътя. Според мен има полза от АБС системите, особенно от по новите поколения :wink:

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Пет 04 апр 2008 14:52

На практика съм виждал, че еднакви коли (астри :lol: ), ако не блокират гумите на тази без АБС спира значително по-бързо. Иначе ако блокират, не ми се мисли... На не всички им стиска, а и се сещат в екстремна ситуация, като завлекат гумите да се пусне за миг спирачката ... примерно :roll:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 04 апр 2008 15:01

rainheart написа:На практика съм виждал, че еднакви коли (астри :lol: ), ако не блокират гумите на тази без АБС спира значително по-бързо. Иначе ако блокират, не ми се мисли... На не всички им стиска, а и се сещат в екстремна ситуация, като завлекат гумите да се пусне за миг спирачката ... примерно :roll:

То не е до стискане ,а като позавали да си правиш експерименти като няма коли да си ги блокираш сам и да отпускаш за да свикнеш - ама пак няма да постигнеш ефектна АБС-а.

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Пет 04 апр 2008 15:08

Мен анти блокиращата система си ме кефи, защото знам как спира кола без нея и как спира с нея, така че няма да споря кое е по добре, само ще кажа друго си е да си с ABS.
Но, имам следния въпрос, доста изчетох, но не намерих обяснение или по точно отговор дали и отзад имам ABS, отзад съм с барабани и не знам дали там има датчици, а и да има как ще се включва, като няма диск, който да бъде захапван и пускан от накладките.Някой ще може ли да ми каже или обясни как е процеса при барабана и как мога да разбера дали и там имам ABS, ако в възможно въобще такава система на барабанни спирачки ...

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Пет 04 апр 2008 15:15

[quote="Rabbit_TDI"]То не е до стискане [quote]
Това е обсъждана тема с мойте приятели и ситуации много... някой са пускали, някои не. Някои се чупили кашпи около жълтите павета ( обичам я тази настилка мокра :evil: ), някои са отнасяли коли на светофара, някой се е въртял на 720 градуса (ама тогава едно цилиндърче беше тотално блокирало и с щангата се прибра)...
Иначе съм за АБС-а, независимо от годината, колко е канален и бла-бла подробности ;)

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 04 апр 2008 15:23

Aко наистина на сухо с АБС беше по-зле, нямаше да я слагат на нито една кола. Не и без сензор за дъжд.
Това за спортното каране (примерно на писта) + АБС - какво имаш предвид?!

Потребителски аватар
vesko_sr
Автомобил: vw passat b4
Двигател: ADZ 1995

Мнениеот vesko_sr » Пет 04 апр 2008 15:25

и аз съм за АБС-а.Много пъти ми е спасявал кожата и ако небеше той, нямаше да съм още с тая кола :roll:

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пет 04 апр 2008 15:27

Аз съм за ,но да ви кажа на мокри павета за нищо не става.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”