Затъмнени задни стъкла

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dblinky
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Затъмнени задни стъкла

Мнениеот dblinky » Чет 08 май 2008 9:53

Привет на всички,

Вчера едни катаджии ме спряха и се заядоха за затъмнените ми стъкла на двете задни врати и на задния прозорец - щели да спират колата от движение :lol: Чисто се заядоха, както и да е измъкнах им се, но се замислих и проверих в закона днес.

Там пише че "Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила." Никъде нищо не пише за задното стъкло на задната врата :roll:

Ако някой има инфо моля кажете...

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Чет 08 май 2008 9:58

аз до колкото знам , за задното, ако имаш странични е ок

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Чет 08 май 2008 9:59

bobo7 написа:аз до колкото знам , за задното, ако имаш странични е ок

пак правят проблеми да ги ева..
трябва да е до 30% или нещо такова..

hsr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hsr » Чет 08 май 2008 10:07

За задното (5-тата врата) ако искат могат и да се заядат.
На мен преди 2г. бяха почнали да ми пишат акт, но извадих късмет и ги извикаха по радиото :D

Потребителски аватар
dblinky
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dblinky » Чет 08 май 2008 10:11

пфуу ами ще се правя на ударена ако пак ми се заяде някой ....

Е добре де някои от новите автомобили / джипове / ги продават фабрично затъмнени и трите задни стъкла :?

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 08 май 2008 10:17

По тази тема е писано много.Никъде няма писано че е забранено затъмняването на задното стъкло в закона.Нека ако има колега с такъв акт да каже по кой член е наказан.

Потребителски аватар
Мартин
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Мартин » Чет 08 май 2008 10:17

Vizor написа:

Е тия са много зле, как ще изчислят колко % е затъмнено стъклото?

hsr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hsr » Чет 08 май 2008 10:31

Marto0 написа:
Vizor написа:

Е тия са много зле, как ще изчислят колко % е затъмнено стъклото?

На мен понеже и предните ми бяха оригинално леко затъмнени и ми писаха фиш 10 лв. След това един познат ми каза ако искам да не ми се заяждат повече да ида в КАТ и оттам да ми издадът някаква бележка, че са затъмнени еди-колко си % .
Незнам обаче доколко е вярно това :roll:

Потребителски аватар
Oxyde
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Oxyde » Чет 08 май 2008 10:43

и мойте са затъмнени задните,включително и 5тата врата..отвън нищо не се вижда вътре а обратната видимост е перфектна,до сега не са ми правили проблеми,надявам се и в бъдеще да не се заяждат тия пущиняци...

даже сега се разтърсих...и по чл.105 алинея 2 от закона за движение по пътищата...се напълно разрешено да си затъмняваш задните стъкла ако имаш странични огледала от 2те страни...катаджиите си гледат работата :lol:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Чет 08 май 2008 10:57

И на мен не са ми правили проблем. А отзад има щора направо. Нищо не се скива... :wink: :lol: На БМВ има разни модели които също са със щора на 100% фабрично, тъй че да го ... :lol: :o То пък на фона на тая анархия остава за това да се заядат... :WC
Ами с буса като нямаше даже никакви задни и странични стъкла? Какво и него ли ще го спират от движение? А тировете? Ха тъпанари... :?

Последна промяна от black` на Чет 08 май 2008 11:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 08 май 2008 11:12

Vlad777 написа:За да бъда конкретен - извадка:

Закон

Раздел XX
Задължения на водачите на пътни превозни средства

Чл.105. (изм.,ДВ,бр.43 от 2002 г.)
(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Правилник за прилагане на закона

Чл. 12. Моторното превозно средство не трябва да има отвътре или отвън каквито и да е предмети, които намаляват видимостта или отвличат вниманието на водача, както и предмети с остри изпъкнали ръбове или части, които представляват опасност за водача, пътниците или другите участници в движението.
Чл. 13. Забранено е поставянето на пердета на стъклата на предните врати и на задното стъкло. Допуска се поставяне на пердета на стъклата на задните врати само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=3273 :012:

Потребителски аватар
Bose
Автомобил:
Двигател:

Затамняване

Мнениеот Bose » Чет 08 май 2008 11:18

Добре де то в закона не пише никаде колко % мога да затамня прозорците на задните врати това значи ли че мога да ги направя да не се вижда нищо през тях ?

hsr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hsr » Чет 08 май 2008 11:21

Varbona написа:
Vlad777 написа:За да бъда конкретен - извадка:

Закон

Раздел XX
Задължения на водачите на пътни превозни средства

Чл.105. (изм.,ДВ,бр.43 от 2002 г.)
(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Правилник за прилагане на закона

Чл. 12. Моторното превозно средство не трябва да има отвътре или отвън каквито и да е предмети, които намаляват видимостта или отвличат вниманието на водача, както и предмети с остри изпъкнали ръбове или части, които представляват опасност за водача, пътниците или другите участници в движението.
Чл. 13. Забранено е поставянето на пердета на стъклата на предните врати и на задното стъкло. Допуска се поставяне на пердета на стъклата на задните врати само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=3273 :012:

Тази извадка потвърждава казаното от мен по-горе- ако искат могат да се заядът .
Иначе в момента и аз си карам със щора, но все още не са ми правили проблем :roll:

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Re: Затамняване

Мнениеот P4v3l » Чет 08 май 2008 11:23

Bose написа:Добре де то в закона не пише никаде колко % мога да затамня прозорците на задните врати това значи ли че мога да ги направя да не се вижда нищо през тях ?

може стига да имаш огледала за обратно виждане
п.п. Карам със затъмнени прозорци на задните врати и на 5-тата врата и фолиото ми е от най-тъмното, даже като си регистрирах колата през каналите минах с фолиото и никой нищо неказа (накараха ме да сваля само сеника на челното стъкло :wink: щото беше доста широк)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Чет 08 май 2008 14:19

Искали са да изкарат пари за по "кафенце" според мен. Не че по закон могат да правят такива мизерии. Сега като ударят 40-те градуса ще ви снимам поне 10 патрулки със затъмнени задно и странични стъкла... :lol:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”