Пасат Б5.5 виене при скорост над 50 км/ч

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б5.5 виене при скорост над 50 км/ч

Мнениеот toschomacher » Чет 08 яну 2009 21:44

Колеги скоро се връщах от Испания с колата и някъде във Франция се появи много дразнещо виене, което още не мога да разбера от къде идва точно поради всичките шумозаглушителни изолации. Започва да се чува още от 40-50 км/ч и го чувам до 110-120. От там нагоре просто двигатела започва да го заглушава и въздушната струя. Когато освободя от скорост не се променя, вие си по същия начин и не зависи от това на коя предавка съм. Също така в завоите не се усилва, вие си по същия начин със същата сила. Това ме накара да си мисля да не би да е от диференциала или скоростната кутия. Пасата е само с предно и не съм сигурен, но мисля че маслото им е едно. Един майстор ми проверява лагерите със една щанга и вдигане на крик и каза че едва ли е от там. Това ме накара да проверя маслото на скоростната кутия и се оказа че е малко под нивото на пропката (около 1 см.) и би поела някъде около 200-300 грама масло. Също съм забелязал, че когато е студена втора скорост влиза с малко повече усилие (но това да приемем че е нормално докато маслото не се е разкарало навсякъде).
Как мислите възможно ли е да от скоростната или диференциала или е някой лагер или гума (джанта). Не усещам никакви вибрации нито в движение нито на волана.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Чет 08 яну 2009 22:42

Заден лагер ?

Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toschomacher » Пет 09 яну 2009 22:27

не знам все още, но искам да разбера дали е възможно да е от кутията или диференциала, преди да предприема каквито и да са покупки.
Какво ще кажете колеги възможно ли е да е от диференциала или кутията? :cry:

Потребителски аватар
kirhadj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kirhadj » Съб 10 яну 2009 13:48

Ако не ти се предприемат по съществени покупки и не си сменял скоро маслото на скоростната, първо го смени и провери дали пак ще вие. А лагера предполагам не е много скъп.

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Съб 10 яну 2009 20:29

Пъро си провери четирете лагера.
Прдните се проверяват така:
Преден лагер не може да се чуе ако въртуш колелото на ръка
Дигаш едното колело във въздуха а другото на земята.Дърпаш ръчната,палиш,редиш 1ва,2-ра....5-та до 80-100 км/ч и зключваш от скорост.Гасиш двигателя и натискаш съединителя.Колелото продължава да се върти свободно по енерция.След това проверяваш по същия начин и другото колело.Ако чуваш в някоч от двете страни същото виене от което се оплакваш,там е проблема.
Задни:
Дигаш колелото във въздуха и го завърташ на ръка докато го засилиш максимално.Не трябва да се чува никакъв шум освен стърженето на наклатките.
Ако не е лагер смени си маслото на скоростите с ново и качественно.
Чак след тези процедури може да мислиш за диференциал и скорости.
Дори да не си провериш лагерите сам,можеш да наблюдаваш майстора дали ги проверява правелно,защото "майстори" много.

mitko_dimitrov81
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат Б5.5 виене при скорост над 50 км/ч

Мнениеот mitko_dimitrov81 » Съб 24 яну 2009 13:42

Здравеите колега!
невярвам да са лагери,диференциал или нещо друго просто отвърти антената качи се на фаувето и гарантирам на 99 процента,че проблема ти ще бъде решен.

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Съб 24 яну 2009 14:25

mitko_dimitrov81 написа:Здравеите колега!
невярвам да са лагери,диференциал или нещо друго просто отвърти антената качи се на фаувето и гарантирам на 99 процента,че проблема ти ще бъде решен.

ХА ха .Ква антена бе пич ?

mitko_dimitrov81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitko_dimitrov81 » Съб 24 яну 2009 15:09

съвсем сериозно ти казвам на моя пасат когато антената е поставена защото обичм да слушам радио свисти ужасно след около 50 километра като я махна е идеално тихо нека пробва момчето.
брат ми имаше пасат 2 и го нямаше този проблем.
говоря за комби и в часност за антената отзад в края на купето.

Потребителски аватар
nikolay80
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF 2001г

Мнениеот nikolay80 » Съб 24 яну 2009 22:23

Само че колата му има електронен блокаж на диференциала и като вдигне едната гума и даде газ така ще скочи от крика че немам думи. :D

Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toschomacher » Нед 25 яну 2009 0:28

именно за това не съм го и прилагал това.
Благодаря на колегите за предложенията и съветие. Ето положението до тук:
1.Антената не я слагам почти никога, повечето слушам CDто, с нея без нея все си е същият шум. Преди имах едно Браво и неговата антена така натрупваше на дълъг път много скреж и от 60 нагоре се чуваха едни вихри, но това е съвсем друг шум при пасата.
2. Долях масло 75W90 на кутията, пое около 300-350 грама и никакъв ефект. Шумът си е същия.
3. Лагерите са идеално регулирани и няма никакви луфтове и на ръка като ги въртя с всичка сила явно не е достатъчно за да разбера кой точно е. Но съмненията ми вече силно са за тях. Тъй като гледах в ЕТКАта, че това нещо върви направо с главината и като видях цените в eBayя (около 150 и нагоре лв едната главина) се отказах за сега да купувам и да гадая кой лагер е точно. А и майсторите това ме съветваха да карам за сега докато не се разхлопа хептен или поне докато се разбере със сигурност кое е.
Все пак ако някой знае по-евтин начин освен да сменям цялата главина ще му бъда благодарен да сподели опит и съвет. Понеже видях че има и само лагери, които са също около 120 лв единия, но за такава разлика не си заслужава ремонта, по-добре направо главината (ставаше въпрос за задните само, отпред не съм гледал още как е).
А и друго ми казаха, понеже на мен ми се чува шува отзад, че не можело да се съди по шума в купето за това от къде идва точно. Шумо изолациите лъжели. Дали е така :roll:

mitko_dimitrov81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitko_dimitrov81 » Нед 25 яну 2009 12:04

Много си прав колега за това да изчакаш да се увеличи шума за да разбереш точно от къде идва. Лагерът изобщо не е нещо елементарно за диагностика защото незнаеш какво е износването му понякога когато го натовариш и шумът се увеличи многократно си казваш-ето десният е,да ама не,може да е точно обратното да е левият и да те подлъже да смениш здрав лагер това се получава така защото те са радиалнио-аксиални лагери и пак повтарям незнаеш какво е износването. Когато се износи много колата на крик и ще се чуе идеално кои е. В купето се предава резонанс навсякъде и е много трудно за диагностика .
Покарай то ще си покаже.

Потребителски аватар
toschomacher
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toschomacher » Нед 25 яну 2009 14:24

Благодаря за съветите :wink: след време като има развитие ще пиша пак в темата.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Нед 25 яну 2009 14:31

Аз имах подобен проблем, като се прибирах към Бългрия също.Същото виене от 40-50 км до към 110-120, и след много спирания и гледания се оказа, че перката на климатроника се задвижва от въздушната стуя и свири.След време спря от самосебе си.

Върни се в “Passat”