Здравейте,
Днес сложих ново масло на пасата който е 2-ка 90година 1.8 моно
маслото е TITAN 15W40
обаче забелязох,че започнаха да тракат клапаните които са хидравлични.Какво масло ми препоръччвате Вие ? и дали това тракане ще отшуми след няколко километра прробег ?

Сложих масло 15w 40 на пасата и тракат
- Dpop
- Автомобил: VW
- Двигател:
Re: Сложих масло 15w 40 на пасата и тракат
Здравей колега.
Пасата ти е най-точно модел Б3.
Досега маслото, което си наливал с какъв вискозитет е било?
Не очаквай тракането на повдигачите/клапаните да изчезне от самосебе си. Едно от решенията е сипване на добавка към маслото, другото е смяна на маслото и трето, но като краен вариант отваряне на главата и ремонт.
Според мен смяната на маслото ще е най-удачен от изброените, възможно е да си попаднал на менте.
Имаме си теми за моторни масла, аз лично съм доволен от Valvoline 15W40-maxlife. Имам 6 смени с това масло.
Пасата ти е най-точно модел Б3.
Досега маслото, което си наливал с какъв вискозитет е било?
Не очаквай тракането на повдигачите/клапаните да изчезне от самосебе си. Едно от решенията е сипване на добавка към маслото, другото е смяна на маслото и трето, но като краен вариант отваряне на главата и ремонт.
Според мен смяната на маслото ще е най-удачен от изброените, възможно е да си попаднал на менте.
Имаме си теми за моторни масла, аз лично съм доволен от Valvoline 15W40-maxlife. Имам 6 смени с това масло.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Важно е маслото,което искаш да спиеш да покрива стандартите на VW - не ги помня на изуст ама има безброй теми,където е описано - много хора са много доволни от Мотул (в различните му варианти като 10W40 15W40 15W50 и съответно 4100 Power, 6100 Sinergie), Castrol GTX в различните му вискозитети и т.н. и т.н. Има много изписано по въпроса - пусни една търсачка и си чети на воля.
Възможно е повдигачите да тракат понеже са за смяна - ако не се оправят със смяната на маслото става ясно....разбира се това е при условие,че не ти светка от време на време и лампата за маслото - тогава си говорим за ниско налягане в системата и ако след смяна на маслото с такова,което покрива стандартите на VW става сложно - мерене на налягания,смяна на маслена помпа и т.н. ама да не навлизам в подробности.
Възможно е повдигачите да тракат понеже са за смяна - ако не се оправят със смяната на маслото става ясно....разбира се това е при условие,че не ти светка от време на време и лампата за маслото - тогава си говорим за ниско налягане в системата и ако след смяна на маслото с такова,което покрива стандартите на VW става сложно - мерене на налягания,смяна на маслена помпа и т.н. ама да не навлизам в подробности.
Благодаря Ви за мненията,
май пак ще се наложи да давам пари за масло.....
А можете ли да ми кажете коя добавка точно да сложа ? да пробвам с това
- passenger
- Автомобил:
- Двигател:
Ако тракането е започнало ведна след смяната бих казал че точно тогава да са се "развалили" повдигачите е доста голямо съвпадение.
А масла съм слагал различни и винаги са тракали, най-често ако е студено или примерно не е палена колата ден, два.
Смяната на маслото също не е малка инвестиция, така че не бързай с това.
Веднъж Васко намбър уан ми обясни тази цялата ситуация и ремонта и т.н. проблема не се решава само със смяна на гумички преглед на клапани и т.н. Но нека спецовете да си кажат мнението.
А масла съм слагал различни и винаги са тракали, най-често ако е студено или примерно не е палена колата ден, два.
Смяната на маслото също не е малка инвестиция, така че не бързай с това.
Веднъж Васко намбър уан ми обясни тази цялата ситуация и ремонта и т.н. проблема не се решава само със смяна на гумички преглед на клапани и т.н. Но нека спецовете да си кажат мнението.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Добавка към маслото със сигурност няма да премахне тракането.Повдигачите спират да тракат следкато се напълнят с масло,което става през доста малки отвори.Така че колкото е по гъсто маслото,толкова по трудно щестане това,а и добавката само ще влоши нещата в този случай.Ако си карал известно време и повдигачите не спират да тракат,вместо да даваш пари за масла и добавки,по-добре смени повдигачите(струват 10-12лв. единия),защото като смениш 2-3пъти маслото ще ти излезе по скъпо от смяната на повдигачите.Смяната става за около 2-3часа.
- Dpop
- Двигател:
jorjaa написа:Благодаря Ви за мненията,
Колега дай ни по-подробна информация за това кога точно започна да се чува това тракане, преди смяната на маслото имало ли го е? Само в началото и за малко след като запалиш ли се чува или е постоянно. Масления филтър/ако е някое менте/ също може да е причина за по бавното качване на маслото по масл. магистрали.

сложи си по тънко масло 10W40 полусинтетика аз съм с такова на Приста лидер - може някои от форума да му е смешно но аз съм много доволен маслото е супер дори зимата като не е палена няколко дена съвсем леко и то 1-2 скунди претракват и после няма проблем.
Преди години когато карах Пасат с този мотор съшо ми чукаха повдигачите,въпреки че карах с прехваления Валволине макс които е за мотори над 100 000 км и има дори и специална добавка с него но всичко се оказа само реклама.Приятел със сервиз ме посъветва просто да сипа по тънко масло за да омасли по бързо пуловете и реших проблема.Навъртях така на пасата 138 000км и го продадох.Преди седмица случаино го видях и сегашният собственик все още си го кара без ремонт.
- Dpop
- Двигател:
Niki_vd написа:Преди години когато карах Пасат с този мотор съшо ми чукаха повдигачите,въпреки че карах с прехваления Валволине макс които е за мотори над 100 000 км и има дори и специална добавка с него но всичко се оказа само реклама... .
За мен това масло не е просто прехвалена реклама. При положение, че имам 6-шест смени с такова и ок 73 хил. км. пробег и не ми чука нищо, явно не е маслото, а и не ми го дават без пари. Случвало се е да тракне за две три секунди, но когато не съм палил 5-6 дена и това само зимно време, при определено ниски температури.

- dj_tuhla
- Автомобил:
- Двигател:
Ето я добавката, която според мнения на хора дето са я ползвали 100% има ефект:
http://www.prospeed.bg/cat/product_info ... a0540ef5bc
Слага се след смяна на маслото, така че сега може би е добър момент. Според мен колата ти е от Италия - от тези екземпляри, дето собствениците им не са чували, че маслото се сменя, а не се само долива. В резултат има отлагания и наченки на запушвания тук таме. Можеш да пробваш с добавката - има вероятност да успее да почисти боклуците от отворите на повдигачите, а и маслените магистрали. Относно тракането щото било гъсто, аз карам с Motul 4100 Power, което е 15W50 и изглежда гъсто като мед, но повдигачи не ми тракат дори зимата при не много често палене (веднъж на 3-4 дена). Т.е. ако всичко е ок по маслената система и маслото не е някакво ментЯ от Метро или съмнително място, проблем не би трябвало да има с масло 15WXX. За съжаление доста от безименните магазинчета за авточасти са именно такова съмнително място, от където аз лично не бих рискувал да си купя масло.
http://www.prospeed.bg/cat/product_info ... a0540ef5bc
Слага се след смяна на маслото, така че сега може би е добър момент. Според мен колата ти е от Италия - от тези екземпляри, дето собствениците им не са чували, че маслото се сменя, а не се само долива. В резултат има отлагания и наченки на запушвания тук таме. Можеш да пробваш с добавката - има вероятност да успее да почисти боклуците от отворите на повдигачите, а и маслените магистрали. Относно тракането щото било гъсто, аз карам с Motul 4100 Power, което е 15W50 и изглежда гъсто като мед, но повдигачи не ми тракат дори зимата при не много често палене (веднъж на 3-4 дена). Т.е. ако всичко е ок по маслената система и маслото не е някакво ментЯ от Метро или съмнително място, проблем не би трябвало да има с масло 15WXX. За съжаление доста от безименните магазинчета за авточасти са именно такова съмнително място, от където аз лично не бих рискувал да си купя масло.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Само за инфо: миналата седмица аз също сменях масло и филтър. По случайност ми препоръчаха също "Титан", само че не 15W40, а си сложих отново 10W40. Не съм забелязал някакво чукане, освен няколко секунди след запалването на студен двигател, което след 2-3 секунди отшумява.
- hristov_GL
- Автомобил:
- Двигател:
аз съм с валволин 5w30 .... преди това бях с 10в40 и ми тракаха ... след като сложих валволина спряха
Valvoline VR3 5w30 ..... може и от маслото да е ... поне при мен от тфа тракаха
Valvoline VR3 5w30 ..... може и от маслото да е ... поне при мен от тфа тракаха